reklama

australia. tak ako ju vidím ja

Ako inak začať svoje pôsobenie na tomto serveri, keď nie blogom o Austrálii.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Melbourne, downtown
Melbourne, downtown (zdroj: jl)

Keď som sa dozvedel o možnosti ísť do Austrálie, tak ma táto správa zaskočila. Na jednej strane je to veľké dobrodružstvo, ale na strane druhej sa bolo treba aj dosť obetovať. Ja mám však dobrodružstvá rád a som rád, že som sa rozhodol ísť. Bolo, je a asi to aj bude jedno z mojich najlepších a najsprávnejších rozhodnutí.

Účelom cesty bolo svetové stretnutie mládeže. Tu som aspoň videl aj iných kresťanov, ako "kresťanov" Slovákov, ktorí majú ústa plné rečí, ale keď príde na lámanie chleba, tak sú zrazu ticho. Ja sa však chcem zamerať na Austráliu ako krajinu samu o sebe.

Pri ceste do Austrálie sa musíte vyzbrojiť veľkou dávkou energie a trpezlivosti, pretože samotný let zo Slovenska k protinožcom trvá 25 hodín + cca 5 hodín na letiskách. To je dokopy 30 hodín, počas ktorých musíte vydržať všetko možné: od turbulencií, cez otravných spolucestujúcich, až po veľký teplotný rozdiel medzi Európou a Austráliou. Predsa len, keď človek nastupuje vo Viedni v 30 stupňoch Celzia a vystúpi v Melbourne, kde je 5 stupňov, tak to s ním troška pohne. A ešte k tomu ten časový rozdiel... ( malá rada: ak si niekedy zmyslíte, že pôjdete do Austrálie, odporúčam vám vybrať si let, ktorým pristanete vo večerných hodinách - lebo hneď idete spať:) )

Toto sú však len tie najmenšie rozdiely medzi "starou" Európou a "mladou" Austráliou. Už pri východe z letiska vidíte prvý rozdiel. Tak ako je vo Veľkej Británii zvykom, tak aj tu sa jazdí v ľavom pruhu. To vám môže spočiatku robiť problémy pri prechode cez cestu, ale vrámci svojej bezpečnosti si radšej rýchlo zvyknete:)

Mojou prvou zástavkou bolo Melbourne. Pri prvom pohľade si poviete, veď obyčajné veľké mesto. Avšak, keď vystúpite z vlaku/metra, začujete typické "aussie aussie aussie" a začnete vnímať atmosféru tohto jedinečného mesta, tak sa váš pohľad naň s vysokou pravdepodobnosťou zmení. Väčšinou váš prvý vstup do centra je z Flinders Street Station, čo je jedna z najstarších a najväčších staníc v celom meste. Tu vás zároveň čaká vstup do úžasného kozmopolitného sveta, kde vás obklopujú tisíce ľudí s dobrou náladou, ktorí vám vždy ochotne pomôžu, ba ešte aj skôr ako sa ich stihnete vôbec spýtať. Ak však nemáte radi rušné ulice plné ľudí, reštaurácií, obchodov a barov, tak si môžte ísť oddýchnuť do rozsiahlej botanickej záhrady, kde nájdete pokoj, kde si môžte v pohodičke zabehať a počas austrálskeho leta aj pospať. Botanické záhrady sú významnou súčasťou viacerých austrálskych miest, pretože tu si uvedomujú, ako dôležité je vypnúť aj počas všedného dňa. Všeobecne nájdete v Melbourne veľmi veľa zelene. Ľudia si tu prírodu, až na pár výnimiek, chránia, lebo vedia, že bez nej by stratila Austrália svoju výnimočnosť. V meste nenájdete na chodníku ani špak od cigarety, ani odpľutú žuvačku. Negatívnou výnimkou je rieka Yarra, v ktorej sa vraj dvaja ľudia nie utopili ale otrávili. Za jej znečistenie však môže do veľkej miery mestský prístav, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie v krajine. Ľudia tu žijú v malých domčekoch, nepotrpia si moc na luxus, avšak čo je zaujímavé ani na poriadok v domácnosti. Nedojedený kúsok pizzy v kúpelke nie je žiadna výnimočnosť:) Ale o to viac sa človek cíti na návšteve ako doma.

Čo sa týka Sydney, tak toto mesto za Melbourne o veľa nezaostáva, v niektorých veciach ho aj prevyšuje. Je síce väčším symbolom Austrálie, ale vzájomná rivalita týchto dvoch miest vlastne viedla k vzniku súčasného hlavného mesta, Canberra. Sydney je nádherné kultúrne centrum, kde stretnete hádam všetky rôzne etniká, náboženstvá a s nimi spojené náboženské rituály. Donedávna bola veľkým problémom asimilácia pôvodného obyvateľstva aboriginalcov s tým, ktoré do Austrálie pribudlo v priebehu 18.,19.,20. a 21. storočia. V súčasnosti, aj vďaka vnútroštátnej politike Austrálskeho zväzu, už títo domorodci nepatria medzi "vyvrheľov" spoločnosti, aj keď istotne je ešte čo zlepšovať. V Sydney ich nájdete ako prezentujú svoju kultúru na ulici a ľudí vedia svojím outfitom, prejavom výrazne upútať (nie ako náš nitriansky huslista na pešej zóne, ktorému hádžu drobné len aby prestal). Taktiež tu nájdete veľa zelene, podobne ako v Melbourne. Na rozdiel od neho, nie je Sydney takým veľkým business centrom. Záliv Port Jackson vám však ponúka inú alternatívu ako vysoké mrakodrapy. Lodnou dopravou sa totiž môžte dostať do jednej z najlepších ZOO Taronga, či na dve najkrajšie pláže celého Sydney- Bondi a Manly Beach. Tu niekedy nakúpite aj za polovičné ceny ako v centre mesta ( ak sa vám zamočia veci na pláži, alebo vám ich ktosi ukradne, tak len vstúpite do najbližšieho obchodu a za polovičnú cenu dostanete ešte jeden pár oblečenia zadarmo).

O austrálskej prírode mimo veľkých miest nemožno hovoriť. To treba zažiť, pretože slovami sa tá krása nedá vyjadriť. Nádherná scenéria sa vám poskytne na celom pobreží kontinentu, teda aspoň na jeho veľkej časti. Je pravda, že vo vnútrozemí veľkú prírodnú rozmanitosť nebadať, nakoľko je to zväčša púšť, ale niekoho vie upútať aj táto časť. 

Čo sa však týka živočíšnej ríše, tak tá je na druhy jedna z najbohatších na svete. Je krásna a nebezpečná zároveň (to druhé samozrejme neplatí pre koalky:) ). Všeobecne prevláda v Austrálii veľká úcta k živočíchom, škoda že to neplatí aj na ostatných kontinentoch. ZOO sú robené tak, aby sa v nich zvieratká cítili čo najkomfortnejšie a aby si "okúsili" zo života v divočine.

Pre mňa Austrália znamená čosi ako oáza našej zemegule. Človek tu načerpá množstvo energie, entuziazmu, chuti a radosti do života, proste je v "pohodičke". Je však zaujímavé, že toto všetko som si začal lepšie uvedomovať až keď som prišiel domov a videl ten neskutočný rozdiel medzi frflajúcim, znudeným Slovákom a Austrálčanom, ktorý sa snaží byť čo najpriateľskejším. Všetko je samozrejme môj subjektívny názor, ale predsa len by mal slovač občas najskôr myslieť, potom hovoriť...

P.S.: Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli pri realizácii tripu po Austrálii, bez nich by som asi nezistil, že kde je môj raj na zemi:)

Ján Lauko

Ján Lauko

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

- anti-lokál patriot- má rád: Boha, svoju rodinu, pekné a inteligentné ženy:) ,Austráliu, dobré jedlo, dobré vínko, cestovanie, šport, posedenie s najbližšími- nemá rád: pretvárku, alibizmus Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu