reklama

Progresívne pokrytectvo, alebo "hanopis na Martausovú"

Nechutný útok na speváčku Martausovú ukazuje dvojaký meter a pokrytectvo niektorých ideovo "progresívnych" komentátorov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (119)

Obrázok blogu
(zdroj: TASR)

Na twitteri komentátora denníka SME Petra Tkačenka sa cez víkend objavil príspevok, v ktorom sa zastrája napísaním „hanopisu na Simu Martausovú.“ Čo mu vadí? Ako píše, je to jej hudobná tvorba, podľa neho „doradu infantilná hrôza.“ V poriadku, je to názor a nikto nemôže uvedenému komentátorovi diktovať, aká hudba sa mu páči a aká nie. Ale môžem a budem komentovať spôsob, akým túto svoju antipatiu prezentuje.

Lebo už len samotná skutočnosť, že komentátor mienkotvorného denníka po twitteroch vypisuje na spôsob teenagera, ktorému sa znechutila nejaká hudobná skupina, nevzbudzuje veľkú dôveru. A začať takýmto spôsobom hejtovať na sociálnom médiu ženu, to tiež nie je dvakrát prejavom vycibreného zmyslu pre elementárnu slušnosť a rešpekt, čo by malo byť novinárom, najmä z celoštátneho mienkotvorného média, vlastné. Ak by to napísali Hlavné správy alebo Zem a vek, bola by škoda to vôbec komentovať. V tomto prípade je ale potrebné na to špeciálne upozorniť. Za povšimnutie stojí následná reakcia Tkačenkovho kolegu Ondřejíčka, ktorý je autorom podstránky toho istého denníka SME. Konkrétne sa nazýva cynickou obludou a z povahy príspevkov je zrejmé protináboženské zameranie autora. Ondřejíčkovi pre zmenu nestačilo kopnúť si do jedného človeka, ale urazil hneď väčšinu obyvateľov Slovenska. A to útokom na ich náboženské presvedčenie, ktoré formuloval takto: „Ona je kresťanka. Nemal by si sa vysmievať postihnutým.“ A nadväzuje doplňujúcim komentárom, z ktorého vyplýva, že Martausovej kresťanstvo je dôvodom, pre ktorý jej tvorba je „nekreatívna, uslintaná gýčová sračka.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obaja komentátori ďalej v debate dospeli k mimoriadne „vtipnej“ pointe, kde Tkačenko o Martausovej píše, že „by ju mohli zašiť a aspoň by sa zastavila nová produkcia.“ A narážal tým na nejaký trestný paragraf, ktorý naozaj využil na tento prvoplánový a trápny útok. Záverom sa diskutujúci na twitteri dostávajú k rečiam o jej manželovi, kde komentátor Tkačenko konštatuje „Lol, tak fráterník z Postoja. To na ten jej svet z leporela krásne sedí.“

Ako neuveriteľný paradox pôsobí tento kolotoč škaredých urážok oproti rečiam o dôstojnosti žien, o stredoveku, pred ktorým nás zachráni len „progresívny pohľad na svet“. Tu je ale ukážka toho, ako v skutočnosti viacerí ľudia, priamo či nepriamo sa hlásiaci k "progresívnej agende," vnímajú slobodu a dôstojnosť človeka.  Pretože keď niekto kriticky pristúpi k témam, ktoré sú pre nich citilivé a dôležité  (napr. predĺženie lehoty na rozmyslenie pre ženy, ktoré zvažujú umelé prerušenie tehotenstva), spustí sa hejt o diskriminácií, neslušnosti, stredoveku, talibane. Najradšej by oponenta umlčali všade kde sa dá, zosmiešnili a najlepšie aj vytlačili z verejných funkcií. Keď ale nevyberane a neslušne zaútočia na ženu, označia ju za „postihnutú“ a prisolia to posmechom z jej náboženského presvedčenia, je to v poriadku. Žiadne organizované znepokojenie „progresívnych“ žien, žiadne odsudzujúce komentáre. Ani zo strany kolegov novinárov, ani zo strany tých, ktorí tak radi poúčajú o slobode, rovnosti a slušnosti v spoločnosti. Prečo uvedené spájam s pojmom "progresívny"? Ak za "progresívne" prúdy v súčasnom spoločenskom diskurze môžeme považovať otvorený hejt proti konzervatívnym hodnotám, náboženstvu a inému názoru na potraty či LGBTI agendu, potom môžem slobodne pokladať za "progresívne" práve príspevky týchto dvoch pánov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto teda vyzerá tá "progresívna" politika v praxi. Urážky, posmech, verejné pranierovanie primitívnym humorom je odsúdeniahodné - ale iba keď to robia tí, ktorých nemáme radi. Keď to robia tí správni „komentátori“, je to len vydarený vtip, ktorý môžu veselo napísať trébars aj na prvú stránku „mienkotvorných“ médií. A nikto si nad tým nebude lámať hlavu. Táto situácia je len symptóm nezdravého stavu spoločnosti, v ktorej občania a politici, ktorí by sa mali otvorene postaviť takémuto pokrytectvu, z obavy pred mediálnym hejtom ticho sedia v kúte. A prenechávajú miesto extrémistom, konšpirátorom a mafii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mimochodom, etický kódex denníka SME hovorí, citujem: “Denník SME vyznáva hodnoty osobnej slobody, spravodlivosti a slušnosti. Vo svojej práci sa snaží o presadenie týchto hodnôt v spoločnosti.” Novinári denníka SME sa pokrytecky odvolávajú na tieto hodnoty, ale iba keď sa im to hodí. Tu ale vidíme ukážku, že je to len pekná fasáda. Ich skutočné názory a spôsob, akým ich prezentujú ale nie sú ďaleko od extrémistov, ktorí rovnako svoje pôsobenie zakladajú na urážkach, klamstvách a pokryteckom rozdeľovaní spoločnosti.

A nakoniec, keď už pán Tkačenko spomína trestné paragrafy, je otázne, či útok pána Ondřejíčka na náboženské presvedčenie nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. V trestnom zákone je to v § 423 ods. 1) písm. b) pomerne jasne vymedzené takto: "Kto verejne hanobí skupinu osôb alebo jednotlivca pre ich skutočnú alebo domnelú príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, pre ich skutočný alebo domnelý pôvod, farbu pleti, náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až tri roky."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by som podobným spôsobom zaútočil na skupiny osôb, ktoré sa tešia priazni pánov komentátorov, asi by som si od niekoho trestné oznámenie na základe presne toho istého paragrafu vyslúžil. A progresívne ladené médiá a aktivisti by im k tomu ešte zatlieskali. S ohľadom na bohorovnosť týchto ľudí je možno čas uvažovať práve nad dôraznejšou obranou pred takýmito útokmi. A to aj v civilnej či trestnoprávnej rovine.

PS: Autorovi blogu niektorí vytýkajú, že je so Simonou Martausovou rodinne spriaznený. Nič to na podstate nemení, ale pre úplnosť udávam, že ide o manželku môjho brata. O to viac pokladám za svoju povinnosť sa jej aj touto cestou zastať.

Obrázok blogu
(zdroj: Twitter )

Ján Magušin

Ján Magušin

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  315x

Právnik, so záujmom o spoločenské aj politické dianie na Slovensku. Odborne sa dlhodobo venujem témam boja proti korupcii, obnove a fungovaniu právneho štátu a efektívneho stíhania organizovaného zločinu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu