reklama

Za Bíreša ide veterinárna činnosť a kontrola potravín ku dnu. Kolaps sa dá očakávať.

Toto je len vrchol ľadovca. Hlavne preto, že miliónov, ktoré idú kde kade je viac. No kto by to kontroloval, keď kontrolné orgány riadia politici a vedú laici.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Celé rozpočtové divadlo má v prípade štátnej veterinárnej a potravinovej správy niekoľko neznámych. Jedno z nich je, ako vie rozpočet ( ministerstvo financií ) napočítať skutočnú potrebu orgánov úradnej kontroly potravín na jeden rok.v oblasti bezpečnosti potravín. Totiž, potreba je závislá od rizika, ktoré sa môže v priebehu roka meniť.

To znamená, že ochrana spotrebiteľa je prepočítaná kvantitatívne a v polovici roka môže kľudne rozpočet prasknúť. Potom nám ( Vám ) naplánuje ukladanie pokút a už sme pri zmysle / nezmysle našej úradnej kontroly potravín. Len politika a štatistika. Žiadna ochrana spotrebiteľa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jedného zamestnanca ŠVPS SR je vymedzených na rok 14 265, čo je čistá priemerná mzda medzi 700 - 800 €. To je prosím mzda pre vysokoškolsky vzdelaného a odborne špecializovaného pracovníka. Som posledný, ktorý by ich v súvislosti s výkonnosťou ľutoval, ale ryba smrdí od hlavy. Neviem či Bíreš neprelieta do Bruselu viac za mesiac ako zaplatí zamestnanca za rok.

ŠVPS SR vznikla ako nespôsobilá a nekompetentná miešanina odborného potravinového dozoru a veterinárnych činností. Politickou transformáciou za účelom šetrenia, pričom tento cieľ nebol nikdy naplnený. Naopak, úradná kontrola potravín je stále drahšia a menej účinná. Pritom oddeliť veterinárnu činnosť od úradnej kontroly potravín je nielen finančná ale hlavne odborná nevyhnutnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skutočne málokde vo svete nájdete tak intenzívne vykonávanú ( vnútornú ) kontrolu miliardových korporácií za verejné financie. Jedna vec je dôsledná kontrola potravinového reťazca a ochrana pred potravinovými podvodmi a druhá je prechádzka medzi regálmi a kontrola rozsypanej múky alebo veľkosti vajec. Tam je tých 700 € ešte veľa, lebo na to viete vycvičiť aj opicu za banány. A to robia veterinárni lekári miesto svojej pôsobnosti v oblasti zdravia zvierat. kde samozrejme chýbajú. Bíreš rozbil najkvalitnejšíu zložku štátneho dozoru.

A boh vie, čo ešte od neho v Bruseli potrebujú. Napríklad čo najmenej spracovateľských prevádzok, na spracovanie vlastnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti. Miesto toho suroviny vyvážame. Aj keď nič iné nemáme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záchranu tejto už polopotopenej inštitúcie potom treba vymýšľať také bizardnosti ako kontrolu domácej kuchyne pri predaji z dvora. Aby mali čísla.

Nízke výdavky na analýzy a rozbory potravín spôsobujú veľkú čiernu dieru v ochrane spotrebiteľa. Teraz je to len také pobehovanie krížom krážom, hlavne po regulárnych prevádzkovateľoch, kde účinnosť kontroly je takmer nemerateľná. A ak už niečo odhalíme, tak to nevieme povedať ani kde ani kedy ani kto ani komu. A tak si tu sypeme čo príde.

Bez rozdelenia štátneho dozoru nad organizáciou kontroly potravín a veterinárnych činností môžeme v krátkom čase očakávať morálny a ekonomický krach. Za tieto peniaze nebude predpokladám žiadny veterinárny lekár predávať svoju kožu. To len Bíreš má veľké oči, ktoré mu išli vypadnúť z jamiek, keď videl funkčnú kontrolu vo svete. A tak im ponúka len fikciu slovenskej kontroly , kde predáva nie čo zistil, ale čo nezistil. A dookola s politikmi hudú pesničku o najlepšom systéme a žiadnych škandáloch. A tak z vlády na vládu prechádza systém tutlať, tutlať, tutlať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po tých rokoch klamania si predstavte, že kontrola začne vyťahovať zdraviu škodlivé potraviny a škandály. Padne vláda. No dá sa to ? Preto táto kontrola musí skončiť.

Každopádne je to organizácia s takým stupňom konfliktov záujmu medzi veterinárnymi činnosťami a trhovým dozorom, že je vopred odsúdená na neúčinnosť.

To, že si nevážime majetok iného a v rozpore s ústavou odoberáme vzorky bezodplatne, a za ktoré štát má platiť je už len maličkosť. O to viac je potrebné nastaviť transparentne financovanie kontroly potravín, pretože už nemáme na odhaľovanie podvodov. A tam spotrebiteľ je bezmocný a kontrola nefunguje.

Tento blog je inšpirovaný stratou 24 miliónov € z podpory. Sú to peniaze, ktoré sú dvojnásobkom, ktoré zoberú všetci zamestnanci ŠVPS SR. Preto je to vizitka absolútne zlyhávajúcej kontrolnej činnosti a jej spôsobilosti, keď na jednej strane nemáme ani na poriadnu odmenu kontrolórom a na druhej strane máme systém, ktorým tečú väčšie ako rozpočtové prostriedky do schránok ( ale nie našich ).

Môžete sa tešiť Budeme sa zase všetci zbierať

Ján Marton

Ján Marton

Bloger 
  • Počet článkov:  141
  •  | 
  • Páči sa:  873x

Venuje sa 30 rokov rozvoju vidieka, potravinovému právu a kontrole potravín. Sleduje nezákonosť a nespravodlivosť pri likvidácii vidieka diskvalifikáciou miestneho hospodárstva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu