reklama

Aký otec taký syn - agrobarón Becík a 59 zmanipulovaných starostov pred úradom vlády.

Miesto realizácie obnovy vidieka sa sústreďujeme na žobračenky spoločnej poľnohospodárskej politiky. Teda ani nie my. Tam, kde nesiaha prideľovanie podpory štátom, je pokoj a poriadok. A keď sa niekto ozve, tak trafená hus.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Cielene pracujem na decentralizácii niektorých kompetencií a ich prenesení na samosprávu. Môžem preto zodpovedne prehlásiť, že neexistuje žiadna aktivita samosprávy, ktorá by vytrhla ľudí vidieka z marazmu sídliskového bývania a diskvalifikácie hospodárenia na pôde. A ak tieto dôvody podľa deklarácie viedli Becíka a spol. k protestu pred úradom vlády, je možné ju vyhlásiť za obyčajnú politickú manifestáciu. A nie občiansku aktivitu. To za prvé, čím sa potvrdzuje nehanebnosť tohto politika.

Ak si pozriete územný plán obce, kde je starostom líder protestu, nájdete hlavne developerské záujmy sídliskovej výstavby. Sleduje práve opačný, ako deklarovaný cieľ - destabilizovať plánované zásadné zmeny vidieka a hospodárenia na pôde. Hlavne pre industriálne záujmy. Takže faktor dva, že Becíkovi ide o vidiek je bezpredmetný a klamlivý. Aj na úkor zelenej plochy záhrad a poľnohospodárskej pôdy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predpokladám preto, že nejde ani tak o verejný záujem, ktorý musí byť samozrejme fyzickým osobám štátom kompenzovaný, ale o zásah do už pripravených dohodnutých kšeftov samosprávy s developermi. Podľa samotného ÚPO je zdrojom pozemkov hlavne orná pôda a záhrady. Zelené plochy - mínus, betón - plus.

S veľkou mierou odporu vnímam politizáciu priamo samotnými samosprávnymi predstaviteľmi. Samozrejme agrobaróna Becíka a jeho loby najviac zaujíma, že nebude môcť parazitovať na poľnohospodárskej pôde, ktorú dnes okupuje. Ostatné je rovnaký cirkus, ako Becíkova klauniáda na povoze v čase ministrovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes bude treba hlavne chrániť krajinu pred nájazdom diskvalifikovaného českého predsedu vlády a importu jeho zvráteného videnia spoločnosti. A miesto sústredenej strategickej zmeny pre usporiadanie vidieka po 70 rokoch okupácie a devastácie pôdy, tu zopár starostov prihrieva bezprecedentne polievku nejakému bezvýznamnému politikovi a významnému agrobarónovi.

Mimochodom ako si Becík predstavuje potravinovú sebestačnosť ( čo je dostatok miestne vyprodukovaných potravín ) je citácia s ÚPO - chov hydiny a domácich hospodárskych zvierat spôsobuje negatíva na životné prostredie. Čo to je za poľnohospodár ? Škodca. Zastavil sa tam, kde začínajú jeho osobné záujmy. Veď je to o úmysle diskvalifikovať miestne hospodárenie na úkor svojho panstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je mi hlavne ľúto, že práve starostovia sú alebo bezmocní alebo neschopní zachytiť vážne dôsledky zmeny miestneho ekosystému na život svojich vlastných obyvateľov. Sme súčasťou len toho prostredia, ktoré sme si sami vytvorili. Strach z neho nemôže byť o nič menší, ako strach s neusporiadaného a zdevastovaného životného prostredia. Za náš bordel nemôžu ani medvede ani diviaky.

Ale toto je v rukách miestnych obyvateľov. Horšie je stávajúce územné plánovanie ako celok, ktoré vo vidieckej oblasti preferuje spôsob mestského bývania. Je úplne potlačená akákoľvek pestovateľská alebo chovateľská činnosť, vrátane výstavby hospodárskych budov - ako súčasť hospodárskych celkov spojených s obydlím. Samozrejme, že Becíkovi stačí aby potravinová sebestačnosť stála a padala na produkcii jeho panstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Neviem si predstaviť zmeny, ktoré by vyhovovali každému. Ale v tomto prípade nejde o scenár pre jedného agropodnikateľa alebo developera. Ak nie je niečo v poriadku, tak je to fragmentácia verejného záujmu na osobné alebo skupinové politické ciele.

Nie je jasné, prečo poslanec Šibl postupuje naďalej ako aktivista a svoje predstavy odborne nekonfrontuje s odborníkmi na rozvoj vidieka a hlavne hospodárenia na pôde. Asi preto, že je súčasťou izolovaného hnutia, ktoré nepostupuje na základe odbornosti a verejného záujmu, ale politických objednávok, čo sa rovná aktivite Becíka. Potrebujeme symbiózu, ktorá však nekončí pri životnom prostredí, ale zásadných zmenách v sociálnom a hospodárskom usporiadaní vidieka. Ak to bude po kúskoch, nikdy to nebude úspešné.

My tu máme organizácie štátnej správy, ktorá nepostupuje vo verejnom záujme, ale proti sebe bojuje. A to nie je demokracia ale anarchia. My tu nemáme stratégiu, ale ad hoc boj s nepriateľom. A rukojemníkom je občan.

V prvom rade, ak máme realizovať svojbytný projekt obnovy vidieka, musí ísť ruka v ruke so spoločenskou dohodou, že industrializácia vidieka musí byť v symbióze so životným prostredím a ekosystémom.

A toto nie je agenda jedného ministerstva, jedného politicky angažovaného starostu ale celej spoločnosti. V tom sme dnes ako jedna rozvojová krajina aj so všetkými dôsledkami.

Som zvedavý, kedy dorazí k občanovi spravodlivosť, ktorá nebude mať pečiatku politického alebo mocenského boja. Tam ju už asi netreba.

Ján Marton

Ján Marton

Bloger 
  • Počet článkov:  141
  •  | 
  • Páči sa:  873x

Venuje sa 30 rokov rozvoju vidieka, potravinovému právu a kontrole potravín. Sleduje nezákonosť a nespravodlivosť pri likvidácii vidieka diskvalifikáciou miestneho hospodárstva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu