reklama

Slizká uhlíková čiara za priemyselným chovom dojníc. Vráťme kravy na hospodárstva, pasienky a mlieko do kanvíc.

To, čo budem v nasledujúcich riadkoch písať, sa mi tvorí ťažko. Na jednej strane mám rád mlieko a rovnako tak, vidím v mlieku strategickú surovinu vo výžive ľudí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Je ale pravdou, že intenzívny chov hovädzieho dobytka je zodpovedný za 18 % všetkých emisných skleníkových plynov a 52 % všetkých skleníkových plynov z odvetví mliekarského priemyslu je vo forme metánu.

Preto je strategickou povinnosťou ministerstva pôdohospodárstva eliminovať priemyselné intenzívne chovy dojníc z vysokou koncentráciou zvierat. Myslíte, že naše ministerstvo ( ktoré mimochodom nemá žiadnu stratégiu, pretože ak by položilo na papier to čo stvára, môže si s ním akurát ... ) má plán ? Nemá. A navyše minister sa obklopuje agresívnymi aktivistami typu Nouzovskej, ktorá je hlavnou tlmočníčkou celej slovenskej ( dánskej ) loby slizkej mliečnej cesty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo slizkej. Pretože intenzívny chov nie je ani nikdy nebude strategicky potrebný. Ak budú platiť pravidlá zelenej dohody, jednoducho za naše mlieko zaplatíme veľmi draho. Vytvorenou uhlíkovo stopou , ktorú tvoria naši agrobaróni a dovezenou , ktorú vytvárajú Dáni. Nakoniec vedia čo robia. Doma si odpočítajú CO2 a u nás si ho pripočítame. Zaplatíme vlastne dva alebo trikrát. Našli si somárov v strednej Európe. Somárov, ktorých reprezentovali už všelijakí mutanti, ale terajší je z nich najviac zmutovaný - asi progresívne.

Aj v tých najvyspelejších ekonomikách a poľnohospodárskych veľmociach sú chovy usporiadané do miestneho ekosystému, vzorne ustajnené v hospodárskych budovách ako súčasť obydlia hospodáriaceho roľníka a prípadne podľa potreby viazaní v odbytovom združení. Samozrejme len v oblastiach vhodným pre extenzívne hospodárenie. A počty - ekonomika nepustí, efektívne 36 a menej kusové stáda. A tie veľké ? Skončia na smetisku a po nich len veľká environmentálna diera. Tak ako po družstevnom hospodárení. Nakoniec dnešná loby je z tejto krvi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jednoducho naše ministerstvo na čele s bankárom Vlčanom a aktivistkou Nouzovskou ako symbolom tohto zvráteného smerovania poľnohospodárstva je krátkozraké tak, že budeme všetci platiť za ich ekonomickú pažravosť.

Miesto masívnej podpory hospodáriacich roľníkov, ktorí v tomto štáte úmyselne 70 rokov nevideli ani korunu, si tu ideme budovať a udržiavať vredy a nádory ako nejaká banánová republika. Meníme obce na sídliská a vidiek na industrializované veľkochovy.

Vykynožili sme hospodáriacich roľníkov, po násilnej kolektivizácii sme im ako efekt spoločnej poľnohospodárskej politiky na Slovensku zobrali možnosť obnovy a existencie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetci do automobiliek a dojiť Dánom kravy v najmodernejších automatizovaných chovoch. Všetko pekné, len zase za 20 rokov prídeme na to, prečo to Dáni urobili. Lebo nebudú platiť ako najatí za uhlíkovú stopu, keď našli krajinu kolaborantov - ale za peniaze nás všetkých.

Jeden nepodarený minister pôdohospodárstva nazval aktivistov melónmi - z vonku zelení z vnútra červení. Priznám sa, že do dnešného dňa som žiadneho aktivistu osobne nepoznal a bral aktivistov z veľkej časti ako verejnosť zapálenú pre vec. Niekedy radikálnu, ale určite ako súčasť občianskej spoločnosti. A hlavne som prijímal ich stanoviská minimálne s rešpektom ako názor iného.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale my máme ministra, ktorý je taký dutý ako balón a presne tak sa dá definovať to, čo vystrája momentálne rezort poľnohospodárstva a minister osobne. Haló pán minister. Už neprevádzate banku z jednej skupiny pre inú finančnú skupinu. Tu neobchodujete s kapitálom ale so sociálnym prostredím pre občanov. Haló bankár, kde ste? Doma určite nie.

Obklopil sa aktivistami typu Nouzovskej, ktorá je v hierarchii Vlčana melón, lebo celý život aktívne bojuje za mliekarenský priemysel. To, že je to pravá Jahnátkova ruka mu nevadí. Presne v duchu predchádzajúcich vlád pokračuje v ožobračovaní hospodáriacej verejnosti a presadzovaní záujmov priemyselnej potravinárskej loby - vrátane priemyselného chovu dojníc.

V podstate tu len Dáni a spol. vyviezli svoju uhlíkovú stopu, svoje technológie a zoberú naše dotácie. Plus dostanú ako bonus našu prenáramne nenáročnú pracovnú silu a nám zostane balík sankcií za uhlíkovú stopu.

Spravodlivosť nie je len pozatvárať zlodejov, to je povinnosť štátu nie agenda politikov. Spravodlivosť je, aby hospodáriaci roľník po 70 rokoch diskvalifikácie mohol slobodne a bez štátom vytváraných bariér produkovať potraviny. A ak sme už pozatvárali zlodejov, teraz treba vyhľadať a odstrániť kolaborantov

A ak susedovi hnoj smrdí, nech sa pratá naspäť do mesta.

Ako som začal, tak končím. od malička som medzi kravami, pil som mlieko z dvora. Som si istý, že Slovensko len historickým omylom zišlo z cesty agrárnej krajiny, podľahlo úmyselnému globálnemu šikanovaniu malých krajín s potenciálom produkcie potravín a dnes prostredníctvom lobingu musí trpieť absolútnych mutantov vo vedení ministerstva pôdohospodárstva.

Ján Marton

Ján Marton

Bloger 
  • Počet článkov:  141
  •  | 
  • Páči sa:  873x

Venuje sa 30 rokov rozvoju vidieka, potravinovému právu a kontrole potravín. Sleduje nezákonosť a nespravodlivosť pri likvidácii vidieka diskvalifikáciou miestneho hospodárstva. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu