reklama

Nové hlavné mestá vznikajú aj v 21. storočí

Už v dávnej minulosti si niektoré štáty menili svoje hlavné mestá, tento trend však pokračuje aj dnes.

Nové hlavné mestá vznikajú aj v 21. storočí
Putrajaya - sídlo premiéra Malajzie (Zdroj: Wikipédia)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Presúvanie hlavných miest sa rozbehlo hlavne v 20. storočí, keď sa vo veľkom museli prepisovať mapy, táto tendencia však pokračuje aj v 21. storočí.

Od roku Afriky 1960 si zmenilo svoj capital niekoľko afrických krajín. Hlavným dôvodom tejto zmeny bolo najčastejšie zastavenie masívneho presunu obyvateľstva do centra štátu, teda zastavenie jeho preľudnenia. Typickým príkladom je najľudnatejší africký štát Nigéria, ktorá v r. 1991 presunula hl. m. z 20 miliónového pobrežného Lagosu do 10-krát menšej vnútrozemskej Abuji. Podobne kvôli neúnosnej migrácii zmenili v Kazachstane Alma-Atu za Astanu. Často v takomto prípade nové hl. mestá presúvajú do menej rozvinutých centrálnych častí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inokedy boli dôvody zmeny hl. mesta úplne iné napr.: v r. 1961 zničil hurikán veľkú časť Belize city, čo viedlo k presunu hl. m. Belize do Belmopanu. V niektorých prípadoch si štáty svoje nové hlavné mesto vybudovali úplne nanovo tzv. na zelenej lúke ako napr. Austrália (1927 - Canberra) alebo Brazília (1960 - Brasília).

K štátom, ktoré vymenili svoje hlavné mesto pomerne nedávno patrí Mjanmarsko (býv. Barma) na juhovýchode Ázie. V r. 2005 po 2 rokoch dokončili výstavbu nového hl. m. Naypyidaw (kráľovský palác/mesto) v centre štátu, potrebovali odbremeniť preplnený Rangún na juhu. Napriek snahe štátu toto obrovské mesto s rozlohou viac ako 7000 km2 (6-krát viac ako New York) stále zíva prázdnotou, nakoľko tu údajne býva „len“ asi 1 mil. ľudí. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Prázdna diaľnica v mjanmarskom hl. meste Naypyidaw
Prázdna diaľnica v mjanmarskom hl. meste Naypyidaw (zdroj: phantom-urbanism.com)

Maličký ostrovný štát Palau, ktorý získal samostatnosť od USA po skončení 2. sv. vojny, plánoval postaviť nové hlavné mesto už od konca 70. rokov. Dočasne bolo umiestnené v meste Koror, v r. 2006 sa oficiálne presunulo do nového hlavného „mesta“ Ngerulmud, ktoré má zatiaľ asi 300 obyvateľov, čo z neho robí jedno z najmenších hl. miest na svete.

Zatiaľ poslednou krajinou, ktorá zmenila svoje hl. mesto je africké Burundi. Opäť išlo o presun z pobrežia do centra krajiny, miliónovú Bujumburu vystriedalo 30-tisícové mestečko Gitega. V tomto prípade išlo o rozhodnutie diktátorsky vládnuceho prezidenta.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výmeny hlavných miest na konci 20. storočia a začiatkom 21. storočia

Rok

Štát

Staré hl. mesto

Nové hl. mesto

1983

 

Pobrežie Slonoviny

 

Abidjan

Yamoussoukro

1991

 

Nigéria

 

Lagos

Abuja

1996

Tanzánia

 

Dar es Salaam

Dodoma

1998

 

Kazachstan

 

Alma-Ata

Astana (Nur-Sultan)

2005

 

Mjanmarsko

 

Rangún

Naypyidaw

2006

 

Palau

 

Koror city

Ngerulmud 

2018

 

Burundi

 

Bujumbura

Gitega

Ktoré štáty plánujú zmenu hl. mesta v budúcnosti?

V poslednom čase sa dosť píše o indonézskej Jakarte, ktorá sa pomaly prepadáva do mora. Okrem toho táto 10-miliónová metropola čelí obrovskému znečisteniu ovzdušia. Preto v Indonézii začali s budovaním nového hl. mesta Nusantara v džungli na ostrove Borneo (Kalimantan). Presun je momentálne naplánovaný už na budúci rok 2024.  

Susedná Malajzia buduje nové hl. mesto Putrajaya už od r. 1995 taktiež, aby odľahčila preplnený neďaleký Kuala Lumpur. Postupne sa sem presunul parlament a súdy, no hlava štátu stále zostáva v Kuala Lumpure.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalším štátom, ktorý mieni odbremeniť svoje preplnené hl. mesto je Južná Kórea. Už od r. 2007 buduje nové hl. mesto Sejong južne od Soulu, má byť extra moderné a ekologické, tzv. smart city. Postupne začali s presúvaním ministerstiev, dokončenie projektu sa plánuje na rok 2030.

Podobný prípad je aj Rovníková Guinea, ktorá si buduje nové hlavné mesto Ciudad de la Paz.

Najnovším megaprojektom presunu hlavného mesta ohuruje Egypt, ktorý už od r. 2015 buduje nové obrovské mesto v púšti iba 45 km východne od Káhiry. Mesto má mať okolo 2000 škôl, vyše 600 nemocníc, či 1250 mešít a kostolov.

Otázkou do budúcna zostáva, či by takáto zmena pomohla aj Slovensku, ktorého obyvateľstvo sa tiež pomaly, ale isto presúva na juhozápad...

 

Štát

Staré hl. mesto

Nové hl. mesto

Plánovaný rok presunu

Indonézia

Jakarta

Nusantara

2024

Južná Kórea

Soul

Sejong

2030

Malajzia

Kuala Lumpur

Putrajaya

?

Rovníková Guinea

Malabo

Ciudad de la Paz

?

Egypt

Káhira

?

?

Nusantara - plánované nové hl. mesto Indonézie uprostred džungle
Nusantara - plánované nové hl. mesto Indonézie uprostred džungle (zdroj: Financial Times)
Zatiaľ nepomenované hl. mesto Egypta vo výstavbe
Zatiaľ nepomenované hl. mesto Egypta vo výstavbe (zdroj: Engineering News-Record)
Obrázok blogu
(zdroj: Statista.com)

Zdroje:

Burundi má nové hlavné mesto. Namiesto metropoly, 30-tisícové mestečko (interez.sk)

Toto mesto je až 6-krát väčšie ako New York, no veľa ľudí tu nestretnete. Prečo je mjanmarská metropola mestom duchov? | interez.sk

List of purpose-built national capitals - Wikipedia

Ankara, Bern či Rabat: Prečo niektoré štáty urobili hlavné mestá z dedín | Dromedár.sk (zoznam.sk)

Indonézia bude mať nové hlavné mesto. Vybudujú ho v zalesnenej oblasti na Borneu | TVNOVINY.sk

Káhira im už nestačí. Egypt stavia úplne nové hlavné mesto, bude mať 1 250 mešít a najväčší kostol v regióne (startitup.sk)

Jano Kováčik

Jano Kováčik

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  32x

Učiteľ dejepisu a geografie, v blogoch sa snažím pútavým spôsobom priblížiť históriu, ktorá ma fascinuje. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaŠkolstvoCestovanie

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu