reklama

Ako to Sulík myslí s marihuanou

Žijeme vo svete, v ktorom sa často stretávame s informáciami o tom, ako omamné látky tragicky ničia osudy mladých ľudí, pričom si mnohí neuvedomujú, ako veľmi sú ovplyvňovaní mainstreamovými médiami a skutočné informácie o podstate vecí im úplne unikajú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (89)

Predseda SaS Richard Sulík navrhuje vo svojom volebnom programe dekriminalizovať marihuanu, čo u mnohých občanov budí strach a obavy z masového nárastu návyku na túto látku. Mnohokrát som sa však stretol pri diskusiách so základným problémom a tým je, že ľudia nemajú jasno v pojmoch dekriminalizácia a legalizácia. Druhý termín znamená zavedenie produktu na trh, následne jeho voľný predaj v obchodoch, dostupnosť pre kohokoľvek. Strana SaS však nič také nenavrhuje a závažnosť závislosti na omamných a psychotropných látkach žiadnym spôsobom nezľahčuje. Sám Sulík tvrdí: „Drogy sú svinstvo“. Zamyslime sa však nad problémom hlbšie a skúsme ho podrobnejšie analyzovať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kto je díler a kto užívateľ?

Zo štatistických údajov vyplýva, že vo väčšine prípadov je díler zároveň aj užívateľom. Narozdiel od obyčajného užívateľa si svoju ujmu na zdraví užívaním marihuany kompenzuje finančnou náhradou za predaný tovar a oberá tak štát o nemalé peniaze. Toto je obrovský problém, ktorý treba odstrániť nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách sveta. Dílerov treba trestať, pretože je to protizákonné, avšak prečo by mal mať napríklad 16-ročný mladý človek zápis v registri trestov len kvôli tomu, že si zapálil „trávu“? Ten mladý užívateľ to mohol skúšať, pretože si chcel spraviť názor na vec. Taktiež nikoho nezatvárame do väzenia za to, že nemá 18 rokov a pije alkoholické nápoje. Upozorníme ho a snažíme sa ho prevychovať, ale nezakvačíme mu na čelo nálepku kriminálnik alebo narkoman. Podľa SNS je však dekriminalizácia rovná legalizácii, čo nie je ani zďaleka pravda. Pozrime sa prečo. Sulíkovci navrhujú netrestať určité „prijateľné“ množstvo marihuany. Dekriminalizácia teda znamená, že ak Vás chytia s určitým množstvom marihuany, bude to pre Vás priestupok a nie zápis v registri trestov. Ak budete mať u seba viac, bude sa to brať ako trestný čin obchodovania s omamnými a psychotropnými látkami. V Českej republike to už funguje. Môžte mať pri sebe až 15 gramov tejto látky. Toto je však dostatočne veľké množstvo na to, aby mohli díleri pokojne predávať ďalej. Podľa Sulíka by sa na Slovensku prijala tolerancia omnoho menších dávok ako je to u našich západných susedov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo škodí viac

Existuje niekoľko zásadných rysov, ktoré určujú škodlivosť návykových látok: ako poškodzuje zdravie človeka, ako rýchlo a akú silnú závislosť vyvoláva a takisto dopad drogy na rodinu a spoločnosť. Pri prieskumoch svetových zdravotných organizácií sa prišlo na veľmi zaujímavé výsledky. Bezkonkurenčnou drogou, čo sa týka zdravotných a ekonomických škôd napáchaných užívateľom a ich rodinám, je alkohol. Tak prečo patrí alkohol medzi všeobecne tolerované drogy, zatiaľ čo zákony postihujú fajčiarov marihuany? Zo štúdií jednoznačne vyplýva, že nastal čas klasifikáciu drog prehodnotiť. Čo sa týka závislosti, je treba brať do úvahy pocit, ktorý užitá droga vyvoláva. Ten môže byť krátkodobý alebo dlhodobo pretrvávajúci euforický. Najrýchlejšie pocity uspokojenia vyvolávajú heroín, ópium, morfín alebo kodeín. Silnú fyzickú závislosť, rastúcu toleranciu, túžbu a abstinenčné príznaky spôsobujú hlavne heroín a nikotín. Fajčenie tabaku je všeobecne uznávané za najnávykovejšie. Podobne návykový je takisto alkohol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celkový dopad

Stroskotané rodinné vzťahy, zničená kariéra, liečba a kriminalita - sú nové sociálne dopady zahrnuté v štúdiách. Ak si zoberieme tabak, tak fajčiar škodí hlavne sám sebe, ale neničí rodinné vzťahy. Zoberme si však alkohol: alkohol má na svedomí vysoký počet úmrtí pri dopravných nehodách, rozsiahle sociálne dopady, akými sú násilie, chuligánstvo, kriminalita, rodinné problémy, sociálne vylúčenie a nízka produktivita práce. Celkovo deväť parametrov, ktoré postihujú ľudí užívajúcich drogy, posudzovali odborníci z oblasti psychiatrie, farmakológie, forenzní vedci a epidemiológovia. Výsledná tabuľka škodlivosti drog hovorí za všetko:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1. heroín
2. kokaín
3. barbituráty
4. metadon
5. alkohol
6. ketamín
7. benzodiazepín
8. amfetamíny
9. tabak
10. buprenorfín
11. kanabis
12. rozpúšťadlá
13. 4-MTA
14. LSD
15. metylfenidát
16. anabolické steroidy
17. GHB (anestetická tanečná droga)
18. extáza

Väčšina vedcov si myslí, že prístup ku konopným drogám by sa mal úplne zmeniť a vedecké výsledky štúdií sú jasným podporným argumentom, že ich užívanie je neadekvátne postihované. Mnohí tvrdia, že by sme mali pritvrdiť postoj k užívaniu alkoholu, tabaku a niektorým voľne prístupným liekom, či už z hľadiska sociálneho, ekonomického alebo zdravotného. Dôvod je jasný. Máme najvyšší podiel nadmerných konzumentov alkoholu na svete, najvyššiu úroveň konzumácie alkoholu na obyvateľa a vysokú úroveň škôd spôsobených jeho konzumáciou. Škodlivé a nebezpečné požívanie alkoholu je základnou príčinou 7,4 % všetkých prípadov zhoršeného zdravotného stavu a predčasných úmrtí v EÚ. Prečo sa tento problém nerieši, keď o fatálnych dopadoch škôd alkoholu a tabaku všetci vieme? Poznáme to zo svojho okolia, a napriek tomu pred tým zatvárame oči a tvárime sa, že je to v poriadku.

Richard Jánov

Richard Jánov

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentom astrofyziky a zaoberám sa politikou na Slovensku. Fascinuje ma svet, v ktorom žijeme, interakcia a symbióza jednotlivých zákonov, ktoré sú jeho neodmysliteľnou súčasťou a myslím si, že sa oplatí bojovať za to, aby existoval ďalej. Najdôležitejšie hodnoty pre mňa predstavujú pravda, pochopenie a otvorenosť. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaVesmír

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu