reklama

Načo mi je počítač, mne stačí zastrúhaná ceruzka

Myslím, že to bolo niekedy v roku 1988, keď nám v kancelárii pristál na stole novučičký zázrak výpočtovej techniky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V podniku to bol vôbec prvý osobný počítač „Robotron 1715“ od našich súdruhov z Nemeckej Demokratickej Republiky. Ani neviem, kto ho objednal a prečo. Domnievam sa, že to bola imidžová záležitosť, chvíľu sa vynímal na stole generálneho riaditeľa, pokiaľ sa preň nenájde uplatnenie, jednotliví námestníci si ho pohadzovali sem a tam, ako horúci zemiak, až sa  napokon môj vtedajší šéf útvaru PaM (Práce a Mzdy) ukázal ako najodvážnejší a tak doputoval až k nám.

Robotron 1715
Robotron 1715 (zdroj: Computermuseum der Stuttgarter Informatik)

Väčšinou starší zamestnanci sa správali k týmto výdobytkom techniky s dešpektom, báli sa zmeny a nevedeli, čo majú od toho očakávať. Ozývali sa hlasy, že načo mi je počítač, mne stačí zastrúhaná ceruzka a podobne. Treba si uvedomiť, že v tých časoch počítačového dávnoveku prebiehala výmena informácií v podnikoch iným spôsobom ako je tomu dnes. Či už to bolo tvárou v tvár, či telefonicky alebo poštou, ale najmä papierovou komunikáciou z kancelárie do kancelárie. My sme síce už mali aj sálový počítač o ktorý sme sa delili s inou firmou, ale bolo to veľké, ťažkopádne, nákladné, častokrát i poruchové a na obsluhu a čas náročné zariadenie, ktoré bolo začiatkom deväťdesiatych rokov zlikvidované.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ja som nástup osobných počítačov privítal s nadšením, bavilo ma to objavovanie, čo všetko je možné, bol som mladý a po nežnej revolúcii plný elánu. Nová doba, kalkulačky budú nahradené počítačmi. A presne to sa aj stalo príchodom tabuľkového procesora SuperCalc (tabuľkový kalkulátor) a textového editora Wordstar (písanie a príkazy s bodkou). Fantastické na tom bolo aj to, že tie dáta sa dali nielen vytlačiť, ale aj nahrať na disketu a následne preniesť do ďalšieho počítača. Neskôr, ako pribúdali osobné počítače a vznikla sieť intranet, tak už sa nemuselo chodiť s disketami a mohli ste podnikové dáta zdieľať na spoločnej sieti. To bolo niečo úžasné! Postupne sa aj starší zamestnanci museli prispôsobiť novým požiadavkám a pri kalkulačkách a ceruzkách zostali už len naozaj starí matadori, ktorí mali do penzie „za pár“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celý ten ďalší vývoj, to bola jedna nepretržitá reťaz dych vyrážajúcich  objavov až po internet, keď vám stačí zadať do vyhľadávača kľúčové slovo a v okamihu sa vám na monitore zobrazia tisíce stránok s požadovanými informáciami.

Viete, najzaujímavejšie na tom je, a to nehodnotím, či je to dobré alebo zlé, že sa všetko neustále zrýchľuje a kam sme sa dostali za, povedzme, štyridsať rokov. Od papiera, cez nuly a jednotky, až po kvantové počítače. Od stolov v kanceláriách, cez sociálne siete, smartfóny, až po umelú inteligenciu.

Ja som už štyri roky na dôchodku a mám pocit zadosťučinenia, keď pozorujem, že všetko je možné, keď sa chce, aj práca z domu (i keď to spôsobila pandémia). Mne ju nechceli dať. Mali ste vidieť to zdesenie a nekonečné diskusie vedenia, že prečo by mi mali umožniť  prácu z domu, veď potom by to predsa chcel každý!?

Ján Škerko

Ján Škerko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  258
  •  | 
  • Páči sa:  6 728x

Kto som? To je zaujímavá otázka, ale nie na mňa. K tomu by sa mohli vyjadriť ľudia, čo ma poznajú. Ale ak mám predsa len napísat pár viet, tak som ako duchaplný vlk oháňajúci sa palicou. A dôchodca. Moje motto je: s pevnou, ostrou a jasnou mysľou vpred. Som človek, ktorý chce niekedy reagovať na dianie okolo nás. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu