reklama

Matovič a vrtkavá verejná mienka

Matovičove vystúpenie a poslanecká rozprava bola dramatickejšia ako Ficove tlačovky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Prológ

Keďže som nevolil žiadnu zo strán, ktorých zástupcovia sedia v našom zákonodarnom zbore, tak by som si mohol alibisticky povedať, že čo ste si zvolili, to máte, ale to by nebolo správne.

Opäť, úplne náhodne, keď som „brovsoval“ na diaľkovom ovládaní, tak som prepol na ta3, zrovna v čase, keď prichádzal k mikrofónu predseda vlády Eduard Heger s cieľom vystúpiť v rozprave k odvolávaniu Igora Matoviča z postu ministra financií.

Heger

Jeho prejav bol kultivovaný, nebol urážlivý ani konfrontačný, práve naopak, vecne sa vyjadril k situácii, v akej sa Slovensko nachádza a že to nie je zrovna závideniahodná situácia, keďže sa nachádzame v najväčšej energetickej kríze od druhej svetovej vojny, čelíme vysokej inflácii a nie je čas sa zaoberať vzájomným sporom, treba odložiť stranícke tričká za účelom zjednotenia sa, aby vláda a parlament ťahal za jeden povraz pri schvaľovaní nevyhnutnej pomoci občanom. Podrobne sa vyjadril k jednotlivým bodom návrhu zo strany SaS a v mene vlády konštatoval, že vláda ho považuje za neodôvodnený.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Môžete ma ukrižovať, ale rozumel som všetkým argumentom, ktoré proti tomuto návrhu predniesol a uviedol na pravú mieru. Ten návrh na odvolanie, ja neviem kto všetko na ňom participoval, ale to je, ani neviem ako to pomenovať, vety, ktoré nemajú váhu, žiadne kameňáky typu spreneveril, zradil vlasť, alebo ukradol a presunul do švajčiarskej banky na svoje konto, no jedným slovom bezdôvodné a mnohé z nich navyše nepravdivé.

Rodinný balíček strana SaS nevetovala a povedala, že keď to prejde, tak s tým nemajú problém. Očkovacia lotéria - strana SaS s ňou súhlasila a neuplatnila si právo veta. Ja si myslím na rozdiel od  nich, že to bola chyba, ale po boji je každý generálom. Myslím, že sa inšpirovali v iných krajinách, ktoré ju tiež zaviedli. Ale nie som si istý. Ďalší nezmysel, že politici ovplyvňujú verejnú mienku a ich povinnosťou je zvyšovať dôveru v štátne inštitúcie a rozhodnutia odborníkov. A potom sa dozvedáme, že sa Sulík v minulosti vyjadril na adresu odborníkov, ktorí prinášali riešenia v boji s pandémiou a povedal, že bude rozhodnutia konzília  odborníkov ignorovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Posledný bod je úplne zarážajúci, kde  sa predkladatelia návrhu (lebo aj strana Hlas sa podieľa na návrhu) pasujú do role obrancov morálky, etiky a demokracie. Tak toto už myslím nepotrebuje komentár. Strana SaS sa spojila so stranou, ktorá bola súčasťou korupčného systému „našich ľudí" a toto bude asi bod z dielne strany Hlas.

Matovič

Následne vystúpil so svojim prejavom Igor Matovič, ktorý si na úvod  predsavzal, že sa posnaží byť vecný, priznal, že niektoré veci rozdýchaval a ospravedlnil sa, že jeho vystúpenia niekedy uletia do emočnej sféry. No a následne, keď to dopovedal, tak trochu uletel do tej emočnej sféry konštatovaním, že za zdôvodnenie návrhu by sa nehanbil ani ten najposlednejší boľševický prokurátor z čias normalizácie, lebo tak krásne je napísaný. Ako jedna veľká nôška výmyslov, manipulácií a fabulácií. Ďalej svojimi slovami povedal čo Eduard Heger a vyjadril sa i k iným bodom návrhu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bod, že si neplní povinnosti v záujme občanov odmietol argumentom, že 10 mld. eur, ktoré vláda poskytla ekonomike a firmám na to, aby neprepúšťali ľudí v čase krízy, bol v záujme ľudí, výsledkom čoho bolo, že nárast nezamestnanosti bol zanedbateľný. Silným argumentom bolo, keď povedal, že všetky  rozhodnutia vlády boli a sú vždy kolektívne a aj s vedomím ministrov za SaS. Tým doslova rozcupoval  argumenty sasohlasu za jeho odvolanie a odišiel aj s celým poslaneckým klubom.

No a po ich odchode som si musel vypočuť ešte reakciu Mazureka, Mizíka a ostatných fašistov z ĽSNS a Republiky na adresu OĽANO a SaS. Ďakujem páni poslanci zo SAS. Ďakujem, že si musíme vypočuť kritiku zo strany ľudí popierajúcich holokaust a oslavujúcich Tisa, ľudí, ktorí na verejnosti hádžu kamene po rodinách s deťmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osobitne by som sa chcel vyjadriť k Matovičovmu vystupovaniu, lebo to treba dôsledne odlíšiť od podstaty vecí. Už sme si zvykli, že je vždy veľmi emotívne a obzvlášť k Sulíkovi, ktorého považoval za svojho najbližšieho spojenca proti smerohlasu,  nakoľko ho vníma ako podraz a ťažko sa s tým vyrovnáva. Neraz povie aj veci, ktoré by inak nevyslovil. Hlavne na poznámky k médiám by mal voliť iné slová. Médiá majú právo kritizovať verejných činiteľov, čo je základom - pilierom demokracie,  i keď len slepý by nevidel, že niektoré médiá robia " nadprácu" voči jeho osobe. Mal by vážiť slová, lebo médiá sa toho s radosťou chytia, čo potom prekrýva dobré veci, čo táto vláda robí.

Spomeňte si tí zo 721 000 ľudí, prečo ste ho volili. Domnievam sa, že preto, že bol jedným z mála, kto verejne a hlasno poukazoval na praktiky a obludnosť režimu  „našich ľudí" pod vedením Róberta Fica i Petra Pellegriniho, ktorý toho bol súčasťou. Už ste zabudli ako bol Pellegrini proti zmluve o našej bezpečnostnej politike a proti našim spojencom? Jedinú vec, ktorú urobil dobre, že nazval vojnu vojnou na rozdiel od Fica.

A čo sa teraz deje? Ľudia to ste úplne rozum potratili? Voliť strany ako Smer, Hlas a Republiku? Návrat starých a ešte horších časov? Pellegrini nevylúčil spoluprácu so Smerom, s Ficom ktorý marmeládovým sladkým hlasom volá po spolupráci akých to že strán? Sociálnodemokratických? Toto má byť sociálnodemokratická politika? Samé sľuby. Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Teraz by len dávali, ale z čoho? Zo svojho? Musím sa smiať, a to chcete rozvracať verejné financie?

Slovensko sa nachádza opäť na križovatke svojich dejín. Ja som optimista, musím byť, musím veriť, že máme dostatok múdrych prodemokraticky zmýšľajúcich ľudí, ktorí sa vedia v kritických chvíľach správne rozhodnúť, ktorí vedia, že naše miesto je v Európskej Únii a v NATO a že nechceme tu mať situáciu ako v Orbánovskom  Maďarsku, ľudí ktorí vedia, že len silná a jednotná Európa prežije tieto búrlivé časy. To sú záruky našej bezpečnosti a len zradca tohto národa by išiel proti nim.

Nechajme túto vládu dovládnuť v tomto tak ťažkom období, i keď naozaj neviem ako to dopadne po odchode SaS z koalície, potom čo tam umiestnila nástražný systém. Vráti sa? Hodiny tikajú.

Ján Škerko

Ján Škerko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  259
  •  | 
  • Páči sa:  6 760x

Kto som? To je zaujímavá otázka, ale nie na mňa. K tomu by sa mohli vyjadriť ľudia, čo ma poznajú. Ale ak mám predsa len napísat pár viet, tak som ako duchaplný vlk oháňajúci sa palicou. A dôchodca. Moje motto je: s pevnou, ostrou a jasnou mysľou vpred. Som človek, ktorý chce niekedy reagovať na dianie okolo nás. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu