reklama

My sme pracovali, keď s tebou tvoj otec ešte len ploty očurával!

Aj ja som bol štrngať kľúčmi v novembri roku pána 1989.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

V deň, keď bol vyhlásený generálny štrajk (myslím, že to bolo 27.11.1989) sme sa spolu s kolegami - demokratmi vybrali po práci  na bratislavské námestie SNP, kde študenti vytrvalo štrngali kľúčmi, pridali sme sa k nim a spolu s nimi sme si sľúbili lásku.

Celý ten deň bol veľmi hektický a zaujímavý už od rána, keď sme sa všetci zamestnanci na riaditeľstve zišli v zasadačke u riaditeľa, ktorá bola natrieskaná, dvere otvorené, ľudia stáli aj vo vedľajšej miestnosti u jeho sekretárky a bojazlivejší vonku na chodbe.  Na úvod vystúpil predseda miestnej základnej organizácie komunistickej strany a chcel predniesť ich stanovisko, ale nestihol, lebo ani neviem ako, ale do mňa vošiel taký jed, že som ho zahriakol slovami: "My nie sme zvedaví na vaše stanovisko, my sme sa tu zišli, aby sme podporili generálny štrajk a vy ste mali na to 40 rokov a kde ste to dopracovali!?" Na to sa do mňa pustil jeden starší kolega – radový komunista, ktorý mi to vrátil replikou: "My sme budovali túto republiku, keď s tebou tvoj otec ešte len ploty očurával!" (iróniou osudu sa stalo, že sme potom spolu roky pracovali na jednom oddelení, ale o politike sme nikdy nehovorili. Bol to dobrý pracovník a za to som si ho vážil). Následne sa ma zastal kolega - demokrat, že: "Pravdu má pán Škerko..." a  už si presne nepamätám na všetky tie slová a stanoviská a kto čo povedal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dlhé roky viselo vo vzduchu, že sa niečo musí stať, ľudia mali dosť komunizmu a pretvárky, keď sa niečo  oficiálne vravelo na verejnosti a doma niečo úplne iné. Čistá schizofrénia a že vraj diktatúra proletariátu. A v to pamätné ráno tá nahromadená frustrácia vybuchla. Poslali sme komunizmus na smetisko dejín, kam patrí (vďaka Gorbi). Prečo o tom píšem? Nuž preto, že si to Fico nevšimol. On si nevšimol ...

V septembri budú voľby. Čo myslíte, všimne si ich šéf Róbert Fico? Som o tom presvedčený, to on voľby a moc má rád, veď odkedy sa na ne pripravuje aj s celým svojim ansámblom, cíti šancu aj s celou tou svojou piatou rusofilskou kolónou, aby sa vrátil do sedla a vyhol kriminálnym obvineniam. Podarí sa mu to? Ja dúfam, že nie, ale to záleží len od nás, mlčiacej väčšiny, ktorá neprešla Ficovou lobotómiou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ja môžem hovoriť len za seba. Mám jeden hlas, ten svoj a keďže si ho vážim, tak ho nehodím sviniam. Uhájme si hodnoty pravdy, slobody a demokracie, zvlášť v tejto "zamračenej" dobe, keď sa znovu musíme postaviť na správnu stranu. Za mňa len toľko, ja rozhodne nedám svoj hlas triumvirátu strán, ktoré reprezentujú ľudia ako  Fico, Pellegrini a Uhrík.

Pri pohľade na posledné volebné prieskumy sa nestačím čudovať. Čo ľudia zabudli, ako sa bačovalo za vlád Smeru? Ako kradli, ako nás klamali, oblbovali a kam "smerovali" tento štát? A ktorí otvorene vravia, že v prípade víťazstva vo voľbách zrušia špeciálnu prokuratúru, oslobodia sami seba a na Ukrajinu nepošlú jediný náboj? Chápem, že  ľudia sú frustrovaní (a táto garnitúra politikov má na tom tiež svoj podiel), ale to je úplne iná situácia, sú ťažké časy, koronakríza, vojna na Ukrajine, inflácia, neistota. Ináč to je zaujímavé, keď bývalí komunisti nachádzajú spoločnú reč s neonacistami, ktorí si nevšimli holokaust, adorujú Hitlera a hádžu kamene po rodinách s deťmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pošlime aj túto bandu na smetisko dejín, povedzme nie klamstvám, rozkrádačkám a oblbovaniu, ale používajme rozum a cit. Nikdy to nebude pre každého ideálne, ale snáď nechceme podporovať zlodejov a Putina, či nebodaj sa pozerať na pochody neofašistov.

Ján Škerko

Ján Škerko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  258
  •  | 
  • Páči sa:  6 728x

Kto som? To je zaujímavá otázka, ale nie na mňa. K tomu by sa mohli vyjadriť ľudia, čo ma poznajú. Ale ak mám predsa len napísat pár viet, tak som ako duchaplný vlk oháňajúci sa palicou. A dôchodca. Moje motto je: s pevnou, ostrou a jasnou mysľou vpred. Som človek, ktorý chce niekedy reagovať na dianie okolo nás. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu