reklama

Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!

Už druhú zimu totiž v Košiciach fungujeme podľa nového a unikátneho systému. Dokázali sme, že to ide aj inak.

Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Poriadne, rýchlo a v konečnom dôsledku aj lacnejšie. A ešte na tom zarobia aj Košičania. Projekt Adoptuj si svoj chodník, je teda z viacerých uhlov pohľadu vynikajúci. Minulý rok nám ukázal, že dokážeme v Košiciach prinášať nielen unikátne riešenia, ale aj spolupracovať. Ešte nenapadol ani prvý sneh a už viac ako 90% chodníkov má svojho majiteľa. Tak nech sa páči  pani Perinbaba, my v Košiciach sme pripravení.

ĎALŠÍ DÔKAZ, ŽE MESTO FUNGUJE LEPŠIE A SMART

Keď si spomeniem na november spred 2 rokov, až ma strasie. Nie preto, že by bol chladný, na počasie si presne nespomínam, ale kvôli tým nešťastným modrým tabuľkám. Na tie pocity, keď som ich videl na chodníkoch po meste, si pamätám presne. Sklamanie, rozhorčenie, zúfalstvo, beznádej. Ďalšie detaily asi opisovať nemusím. Vaše pocity boli určite podobné. Rozdiel bol v tom, že vy ste za tým videli neschopnosť mesta, my podstatne širší problém v rámci cestného zákona a zodpovednosti, ale výsledok bol rovnaký. Modré tabuľky s nápisom: Chodník v zime neudržiavaný. V tej chvíli som si povedal, že nikdy viac!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

PRIŠLI SME S RIEŠENÍM NA DLHÉ ROKY DOPREDU A NEMÝLILI SME SA

Už počas sezóny “modrých tabuliek” sme začali rozmýšľať, ako to urobiť lepšie. Postupne sa začal vytvárať plán. Unikátny je v tom, že nám s čistením chodníkov pomáhajú samotní Košičania. Prišli sme s nápadom adopcie chodníka cez unikátnu aplikáciu. Ľudia v Košiciach dostali možnosť, aby si chodník pred svojim domom vyčistili po snežení sami, hneď a dokonca za finančnú odmenu. Všetko eviduje moderná aplikácia.

Zimná údržba nás v Košiciach stála minulú zimu štyri milióny eur. V porovnaní s predchádzajúcou zimou to bolo takmer o milión viac. Mesto však aj tak ušetrilo. Mohli sme totiž za zimnú údržbu zaplatiť oveľa viac. Ušetrili sme práve vďaka spusteniu aplikácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

KOŠIČANIA UŽ VLANI ZAREAGOVALI VÝBORNE, TERAZ EŠTE LEPŠIE

Jedinou otázkou bolo, či dokážeme týmto nápadom nadchnúť samotných Košičanov. Bez nich by to totiž nešlo. Výsledok bol skvelý už vlani. Pred prvým snežením bola adoptovaných viac ako 60% chodníkov. Postupne sa pridávali ďalší a ďalší.

Naša chodníková novinka sa tak v týchto dňoch dostáva do svojho druhého ročníka. Mňa veľmi teší, že je pozitívne hodnotená medzi ľuďmi, odborníkmi, ale aj novinármi. Pre mňa má ale aj ďalší, veľmi dôležitý rozmer. Dokážeme spolupracovať. Zapojiť ľudí do riešenia problému. Navzájom si pomáhať. Navyše sme inšpiráciou aj pre ďalšie samosprávy. Naše riešenie je jednoduché, zapája obyvateľov mesta a výsledkom sú čisté ulice okamžite. Bez ľudí by to bolo nemožné. Ďakujem vám všetkým.

Jaroslav Polaček

Jaroslav Polaček

Bloger 
  • Počet článkov:  203
  •  | 
  • Páči sa:  127x

Primátor mesta Košice a stále rebel, ktorý sa už nechce pozerať cez ružové okuliare. OBČIANSKY A NEZÁVISLÝ Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáKošiceMoje okolieMýto a dopravcovia

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu