reklama

Zelenší magistrát. Zdravšie Košice

Púšťame sa do ďalších projektov, ktoré z Košíc spravia opäť o niečo zelenšie, udržateľnejšie a zdravšie mesto.

Zelenší magistrát. Zdravšie Košice
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A pomôžu byť opäť o niečo bližšie k titulu Európske hlavné zelené mesto. Ekologické riešenia sú pre mňa prioritou už od nástupu do funkcie primátora, a preto ma obzvlášť teší, že sa zelenším po novom stane aj “moje pracovisko”. Hlavné schodisko magistrátu sa zmení z betónového kolosu na príjemný priestor, ktorý bude dýchať životom. Revitalizácia začína aj vo vnútrobloku Jasuschova  – Bauerova na KVP. Postupne sa pridajú aj Furča, Juh, Staré mesto a Ťahanovce.

Obrázok blogu

DAŽĎOVÁ ZÁHRADA AJ ODDYCHOVÁ ZÓNA

40-ročné schodisko pred košickým magistrátom bude po novom nielen krajšie, ale aj prospešnejšie. Súčasťou projektu sú drobné stavebné úpravy schodiska, budovy a blízkeho okolia s cieľom zmierniť nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Pribudne vegetácia, zelená stena z popínavých rastlín a vznikne aj priestor na sedenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zazelenajú sa aj strechy vo viacerých častiach magistrátu. Zateplia sa a zmenia sa na vegetačné. Ekologická bude aj plocha pred magistrátom, na ktorej vznikne dažďová záhrada. Zachytená voda následne poslúži na polievanie zelených striech či priestoru na schodisku. Práce sa už začali a výsledku by sme sa mali dočkať na prelome budúcoročnej jari a leta.

Obrázok blogu

MESTSKÉ ČASTI ČAKÁ ZELENÝ ROZVOJ

Vďaka projektu Regenerácia vnútroblokov v meste Košice prichádzajú ekologické riešenia aj do jednotlivých mestských častí. Revitalizácia vnútrobloku Jasuschova – Bauerova na sídlisku KVP už prebieha. Obyvatelia sa môžu tešiť na novú zeleň, dreviny, lavičky, športové plochy a herné prvky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšie revitalizácie budú postupne pribúdať na Ťahanovciach, na Juhu, v Starom meste a na Furči. Nevyužívaný priestor vo vnútrobloku na Čínskej ulici chceme premeniť na oddychovú zónu. V pláne máme upraviť park, vysadiť záhony, inštalovať lavičky, herné prvky a prvky drobnej architektúry.

Na Juhu, v lokalite Turgenevova – Lomonosovova pribudnú nové dreviny, trvalky, dažďové záhony či komunitná záhrada. Vybudovať plánujeme aj nové detské ihriská a športoviská, nové prístupové chodníky, cestičky a mobiliár.

studia_lomonosova_turgenevovam_2_

Lidické námestie v Mestskej časti Košice – Dargovských hrdinov dostane nové, ekologické verejné priestranstvo. Pribudne zeleň, mobiliár a herné prvky, vrátane kynologického ihriska na tréning psov. V pláne je aj vybudovanie prvkov zelenej infraštruktúry na Materskej škole Kalinovská 9. Konkrétne pôjde o tri dažďové záhrady, ktoré zvýšia zadržiavanie vody v pôde a budú mať aj vzdelávaciu funkciu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na každý z týchto projektov sa nám podarilo získať peniaze z eurofondov. Čaká sa už len na dokončenie kontroly zo strany MIRRI a môžeme začať čerpať nenávratný finančný príspevok vo výške 2,4 milióna eur.

CHCEME UDRŽATEĽNÚ BUDÚCNOSŤ KOŠÍC

Rozvíjať Košice “nazeleno” je našim dlhodobým cieľom a som rád, že sa nám ho darí plniť čoraz aktívnejšie. V októbri sme uspeli so žiadosťami na zisk externých zdrojov na revitalizácie parkov v Starom Meste a v minulosti sa nám osvedčila aj grantová výzva na udržateľné projekty v rámci komunity. V systematickej práci pokračujeme aj naďalej a ja sa už teraz teším na to, ako sa o pár rokov budeme prechádzať po čistejších, krajších a zdravších Košiciach.

Jaroslav Polaček

Jaroslav Polaček

Bloger 
  • Počet článkov:  204
  •  | 
  • Páči sa:  127x

Primátor mesta Košice a stále rebel, ktorý sa už nechce pozerať cez ružové okuliare. OBČIANSKY A NEZÁVISLÝ Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáKošiceMoje okolieMýto a dopravcovia

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu