reklama

Investujete do akcií a ETF fondov – pozor hrozí vám až 40% dedičská daň a nikto Vám to nepovie.

Kupujete si americké akcie a ETF fondy cez bankovú aplikáciu alebo cez inú platformu obchodníka s cennými papiermi?

Investujete do akcií a ETF fondov –  pozor hrozí  vám až 40% dedičská daň a nikto Vám to nepovie.
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Ak áno, určite ste ešte nepočuli o tom, že ak zomriete a objem vami držaných amerických akcií a ETF fondov presiahne sumu 60.000 EUR, potom budú vaši dedičia povinní zaplatiť americkému daňovému úradu obrovskú majetkovú dedičskú daň.

Majetková dedičstvá daň sa vzťahuje na každého, kto v čase úmrtia vlastní akékoľvek americké aktíva, či už ide o nehnuteľnosti na Floride alebo akcie spoločnosti Apple. Pre občanov USA je hranica, pri ktorej musia platiť daň z nehnuteľnosti, okolo niekoľkých miliónov, pre cudzincov bez trvalého pobytu je hranica 60 000 dolárov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cudzinci bez trvalého pobytu (NRA) sú z pohľadu USA ľudia, ktorí nie sú občanmi USA, nežijú v USA a nie sú držiteľmi zelenej karty . V praxi do tejto kategórie spadá veľká väčšina sveta, teda slovenskí daňoví rezidenti, ktorí vlastnia majetok v USA, napríklad akcie.

Ak ste NRA, všetky vaše „americké“ aktíva sú po smrti zdanené. Daňová sadzba stúpa s objemom aktív až do maximálnej sadzby 40 % pre objem aktív nad 1 milión USD. Sme zvyknutí platiť daň zo zisku v rôznych situáciách, ale v tomto prípade sa základ dane vypočítava z celej hodnoty majetku. Vaše deti tak môžu v konečnom dôsledku zaplatiť obrovské sumy americkému daňovému úradu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Európe sa mnoho múdrejších 16 štátov dohodli s USA a ich rezidenti (občania) neplatia takúto ohromnú daň Žiaľ, Slovenská republika medzi nimi nie je. 

Ja ako fyzická osoba som začal pravidelne investovať do amerických akcií a ETF fondov z dôvodu, že nárast ich hodnoty je v Slovenskej republike po jednom roku oslobodený od dane z príjmov.  Nikto mi nikdy o americkej dedičskej dani nehovoril. Dozvedel som sa o tom iba nedávno a zdrojové články pripájam nižšie. Riešením situácie je nákup iba takých akcií a ETF fondov, ktoré sú domicilované v Európe a teda ISIN týchto cenných papierov nezačína písmenami US.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako klient Slovenskej sporiteľne som sa ich oddelenia opýtal, či skutočne sa na nás táto dedičská daň vzťahuje. Čakám dodnes na ich oficiálne vyjadrenie. Ak ho dostanem, tak tento môj článok doplním.

Zdroje informácií:

https://www.finax.eu/en/blog/estate-tax-on-us-shares

https://www.finhacker.cz/us-estate-tax-aneb-dedicka-dan-z-akcii-se-pravdepodobne-bude-tykat-i-vas-1-dil/

Martin Javorček

Martin Javorček

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  339x

Rád pomáham ľudom k lepšiemu životu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu