reklama

Kontroverzný román o slovenskom štáte opäť v kníhkupectvách

J. C. Hronský patrí nepochybne medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej literatúry prvej polovice dvadsiateho storočia. Je autorom vyše štyridsiatich kníh, počnúc prózami pre deti až po vrcholné expresionistické romány európskeho formátu. Jedno dielo sa však od všetkých ostatných líši - Svet na Trasovisku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
J. C. Hronský
J. C. Hronský 

Tento román vyšiel po prvýkrát v roku 1960 v Spojených štátoch. Svojho prvého vydania v bývalom Česko-Slovensku sa dočkal až v roku 1991. Komunistická totalita - samozrejme - v žiadnom prípade nedovolila publikovať text, ktorý odmietal jej ideológiu a podkopával oficiálnu propagandu. A nielen to. Do roku 1968 sa snažila vymazať z učebníc literatúry aj samotného autora. Prečo?

Hronský po vzniku slovenského štátu neprejavoval väčšie námietky voči nastolenému nacistickému režimu ovládaného treťou ríšou. Myšlienka aspoň domnelej štátnej zvrchovanosti mu teda bola prednejšia pred politickou realitou. Okrem toho pôsobil aj ako kultúrny referent Hlinkovej gardy, čím si po skončení druhej svetovej vojny podpísal vlastný rozsudok. Vedomý si následkov za svoju politickú spojitosť s ľudáckym režimom ešte pred koncom vojny spolu s rodinou emigroval. Pre zatykač dokonca opustil i Európu a usídlil sa v Argentíne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V románe sa autor vyrovnáva so stratou slovenskej štátnosti prostredníctvom hlavnej postavy - vojaka slovenského štátu Martina Hrančoka, ktorý sa po zranení na fronte vracia domov - na laz Trasovisko. Napriek snahám o únik pred svetom sa dostáva do spleti rôznych vzťahov. Mýtická rovina románu je však postupne narúšaná autorovou politickou angažovanosťou a ústi do explicitných proľudáckych vyjadrení. Jedno z najkontroverznejších dokonca hraničí s osvienčimskou lžou: "Židov poukrývaných, bezpečných, vyvolal zmätok na ulice, iste nezhynulo ich toľko v transportoch, ani v lágroch, iste neublížil im toľko nijaký zákon, ako toto povstanie, čo ich vylákalo z úkrytov a potom postavilo pred nemecké pušky."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V poradí už tretie vydanie tohto románu vyšlo v roku 2008 ako ôsmy zväzok Zobraných spisov Jozefa Cígera Hronského vo Vydavateľstve Matice slovenskej v Martine pod vedením Tomáša Winklera.

Peter F. 'Rius Jílek

Peter F. 'Rius Jílek

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Viac na jilek.cafe a jilekonline.eu. Zoznam autorových rubrík:  AforizmyKultúrne anotácieLiterárne onéLiterárne recenzieReflexieSocial FictionSpoločnosť

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu