reklama

Medzi nebom a zemou

Dobrá detektívka od tradične dobrého autora.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Václav Neuer je medzi autormi detektívok stávka na istotu. Opäť som sa o tom presvedčil. Detektívky rád čítam ako oddychovú literatúru a je fakt, že to nikdy netrvá dlho, zvlášť, ak je to kniha akčná, plná napätia a aj prekvapení. Václav Neuer tentokrát načrel do sféry trochu neobvyklej, do tajomnej "duchárskej" sféry, kde si dve dvojičky odovzdávajú informácie na diaľku a jedna vraj komunikuje s duchmi.

Pravda sa ukáže, nakoniec sa všetko dá vysvetliť a vrátiť z tej tajomnej sféry na pevnú zem, ale občas pri tom zamrazí... Pri vyšetrovaní trojnásobnej vraždy to ani inak nejde. Všetko čo začalo na zemi s ľudskými vlastnosťami zloby, nenávisti a túžby po bohatstve sa tam nakoniec aj musí vrátiť. Úspech záleží len na fantázii (a skúsenostiach) autora detektívneho príbehu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviem ako začína písať svoje príbehy Václav Neuer, ale mohlo by to byť aj tak, že kým začne písať, musí vedieť, ako má príbeh skončiť. Umenie spočíva v tom, ako sa hodnoverne prepracovať na začiatok. Medzi nebom a zemou je okrem tej "duchovnej" sféry príťažlivý aj dynamický dej, pomerne krátke kapitoly, logicky na seba nadväzujúce, bez umelých časových skokov, takže čitateľ nemá problém sledovať napínavý dej.

Slovenskému čitateľovi je blízka aj tá "obyčajná" atmosféra vyšetrovania zločinu, všetko sa to odohráva akoby v našej súčasnosti. Ľudia v príbehu sa chovajú tak ako v realite, občas je každý trochu podozrivý. V tomto príbehu sa vrah dosť dlho skrýva, ak sa objaví je tmavá noc, alebo je mierne zahalený a aj odhodlaný vraždiť znova. Ani vyšetrovatelia nie sú tu žiadni supermani, každý má svoje muchy a občas robia aj chyby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Všetko v príbehu sa začína počas dňa otvorených dverí na krajskom riaditeľstve policajného zboru v Bratislave zvláštnym oznámením mladej ženy, ktorá je "médium", o vražde a o pochovanej mŕtvole v dvojitom hrobe. Problémom je, že sa to vraj oznamovateľka dozvedela práve od tej mŕtvej ženy, od jej blúdiaceho ducha. Všetko pláva v neistote, racionálne úvahy vyšetrovateľov sú nedôverčivé. Až keď príde k ďalšej vražde a úteku páchateľa, súvislosti sa stanú realitou, takmer historickou. Vyšetrovanie sa prenesie do Svätého Jura - Neštichu.

Detektívku Václava Neuera si vždy vezmem, keď chcem zažiť príjemné knižné vzrušenie. Je to rýchle čítanie. Dobrá detektívka má aj istý vplyv na spánok, s tým treba počítať, číta sa dlho do noci...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-.-

Václav Neuer, Medzi nebom a zemou, Ikar 2022

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  884
  •  | 
  • Páči sa:  170x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu