reklama

Mesto sĺz

Knihy od Kate Mossovej sú zárukou dobrého čítania. To u mňa platí aj na knihu Mesto sĺz.

Mesto sĺz
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mesto sĺz je siedmym románom Kate Mossovej a nadväzuje na prvý diel Oheň nás spasí, ktorý je z prostredia náboženských vojen vo Francúzsku, ale časť sa odohráva aj v Amsterdame. Je to vlastne pomerne krátka, no vzrušujúca história jednej rodiny na pozadí náboženských vojen vo Francúzsku s poprepletanými rodinnými vzťahmi. Všetko sa začína na hrade Puivert, kde je hradnou paňou Minou Joubertová. Tieň minulosti na nich dopadne v podobe streľby najatého vraha na jej sestru pri odpočinku v hradnej veži.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Minou a jej manžel Piet odcestujú s celou rodinou do Paríža na kráľovskú svadbu, ktorá má zjednotiť Francúzsko rozdelené náboženskými vojnami medzi katolíkmi a hugenotmi. V parížskom prostredí, hneď po kráľovskej svadbe ich však čaká masaker, ktorý vošiel do dejín ako Bartolomejská noc. Zachraňujú si životy útekom z Paríža do Amsterdamu s pomocou Cornélie, ktorá je dcérou amsterdamského obchodníka s obilím.

Dôležitou postavou v príbehu je aj kardinál Vidal, ktorý je spovedníkom vojenského veliteľa katolíkov. Nie všetci sa v tej hroznej noci zachránia, aj rodina Minou príde o dcéru, ktorá sa stratí. Všetko sa skončí znovu vo Francúzsku v Chartres.V závere prichádza rozuzlenie s napínavými scénami týkajúcimi sa rodinných vzťahov, zbierky relikvií a očistnej povodne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Osobne mám rád prostredie južného Francúzska, hlavne mesto Carcassone, ktoré sme navštívili inšpirovaní knihami Kate Mossovej. S vďakou za príjemné zážitky...

Mestečko Puivert so stredovekým hradom (06/2011)
Mestečko Puivert so stredovekým hradom (06/2011) (zdroj: jj)

Carcassone (06/2011)
Carcassone (06/2011) (zdroj: jj)

Chrlič na chráme v Carcassone (06/2011)
Chrlič na chráme v Carcassone (06/2011) (zdroj: jj)

Kate Mossová, Mesto sĺz, Ikar 2023, preklad Tamara Chovanová

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  884
  •  | 
  • Páči sa:  170x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu