reklama

Výber z výskumu Marsu: November 2022

Pravidelné mesačné zhrnutie noviniek z výskumu planéty Mars za november 2022.

Výber z výskumu Marsu: November 2022
Pohľad Curiosity na pieskové hrebene a vrch s názvom “Bolívar“, pomocou kamery Mastcam, 23. augusta 2022, Sol 3572. (Zdroj: NASA/JPL-Caltech; MSSS)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

NASA sa pripravuje na ukončenie misie sondy InSight

Blíži sa deň, keď sa pristávací modul NASA Mars InSight odmlčí a ukončí svoju historickú misiu s cieľom odhaliť tajomstvá vnútra červenej planéty. Produkcia elektrickej energie sondy pomocou solárnych panelov naďalej klesá. Dôvodom je vetrom naviaty prach na jej solárnych paneloch. Vrstva naviateho prachu sa neustále zväčšuje a zákonite tým rapídne klesá ich výkonnosť. Tím misie sondy InSight podnikol kroky, aby sonda mohla pracovať čo najdlhšie s momentálne zostávajúcim výkonom. Je však vysoko pravdepodobné, že odmlčanie sondy príde v priebehu najbližších týždňov a tým aj koniec aktívnej misie sondy InSight.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Sonda InSight na povrchu Marsu. Solárne panely má ešte čisté. Tento snímok bol získaný pomocou robotického ramena sondy na začiatku jej misie.
Sonda InSight na povrchu Marsu. Solárne panely má ešte čisté. Tento snímok bol získaný pomocou robotického ramena sondy na začiatku jej misie. (zdroj: NASA/JPL-Caltech)
Všimnite si solárne panely sondy InSight a taktiež samotnú sondu na tejto fotografii. Solárne panely a aj sonda je úplne pokrytá prachom – čiastočkami drobného regolitu (pôdy na Marse), ktoré navial vietor.
Všimnite si solárne panely sondy InSight a taktiež samotnú sondu na tejto fotografii. Solárne panely a aj sonda je úplne pokrytá prachom – čiastočkami drobného regolitu (pôdy na Marse), ktoré navial vietor. (zdroj: NASA/JPL-Caltech)

Najdôležitejším z posledných krokov misie InSight je ukladanie údajov a ich sprístupnenie výskumníkom z celého sveta. Údaje pristávacieho modulu priniesli podrobnosti o vnútorných vrstvách Marsu, jeho tekutom jadre, prekvapivo premenlivých zvyškoch pod povrchom jeho väčšinou zaniknutého magnetického poľa, počasí v tejto časti Marsu a mnohých zaznamenaných otrasoch, tzv. “marsotraseniach”.

Sonda InSight detekovala dopad meteoroidu na povrch Marsu

Sonda NASA – InSight zaznamenala ešte 24. decembra 2021 marsotrasenie s magnitúdou 4. Samotní vedci až neskôr zistili príčinu tohto marsotrasenia: zásah meteoroidu, ktorý sa odhaduje ako jeden z najväčších pozorovaných na Marse, odkedy NASA začala skúmať vesmír. Meteoroid navyše svojím dopadom vyvrhol kusy ľadu o veľkosti balvanov, ktoré sa nachádzali oveľa bližšie k marťanskému rovníku ako bol detekovaný podpovrchový ľad kedykoľvek predtým.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Oblasť, kde bol identifikovaný dopad meteoroidu v oblasti Amazonis Planitia na Marse. Snímky pomocou kamery Context Camera na palube orbitálnej sondy MRO.
Oblasť, kde bol identifikovaný dopad meteoroidu v oblasti Amazonis Planitia na Marse. Snímky pomocou kamery Context Camera na palube orbitálnej sondy MRO. (zdroj: NASA/JPL-Caltech; MSSS)

Dôkazom, že marsotrasenie bolo výsledkom dopadu meteoroidu, bola nakoniec aj podrobná analýza detailných snímkov miesta, kde bol impakt identifikovaný. Tieto snímky boli získané kamerou Context Camera a následne bolo toto miesto zosnímané kamerou HiRISE orbitálnej sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter, NASA).

Na snímku z kamery HiRISE sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) vidíme veľké kusy balvanov, ktoré sú v podstate kusmi ľadu. Samotný kráter vznikol 24.12.2021 dopadom meteoroidu v oblasti Amazonis Planitia na Marse.
Na snímku z kamery HiRISE sondy MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) vidíme veľké kusy balvanov, ktoré sú v podstate kusmi ľadu. Samotný kráter vznikol 24.12.2021 dopadom meteoroidu v oblasti Amazonis Planitia na Marse. (zdroj: NASA/JPL-Caltech)

Perseverance skúma fascinujúce podložie bývalej rieky

Sonda Perseverance začala skúmať oblasť, ktorú vedecký tím misie nazýva “Yori Pass“. Táto lokalita sa nachádza blízko základne starej delty rieky, ktorá ústila do krátera Jezero. Snaha preskúmať podrobne túto lokalitu trvá už niekoľko mesiacov, odkedy bol v tejto lokalite identifikovaný pieskovec zložený z jemných zŕn, ktoré boli na toto miesto prinesené vodou. Následné usadzovanie jednotlivých vrstiev spôsobilo vznik tohto zaujímavého kamenného podložia z pieskovca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Perseverance postupne zbiera vzorky, ktoré sú jedným z najdôležitejších faktorov spolupráce NASA a ESA v budúcom pokračovaní výskumu Marsu a to v projekte doručenia vzoriek z Marsu na Zem (Mars Sample Return). Animáciu návrhu tejto misie si môžte pozrieť v oficiálnom videu nižšie.

Presnú polohu sondy/rovera Perseverance misie Mars 2020 si môžte pozrieť na mapke nižšie. Nepodarilo sa mi sem žiaľ vložiť kód na zobrazenie interaktívnej mapy, môžte si ju však pozrieť a vyskúšať priamo v mojom pôvodnom článku na tomto odkaze (prípadne kliknite na mapu).

Mapka so súčasnou polohou rovera Perseverance na Marse. Pre zobrazenie interaktívnej mapy v mojom pôvodnom článku kliknite na obrázok.
Mapka so súčasnou polohou rovera Perseverance na Marse. Pre zobrazenie interaktívnej mapy v mojom pôvodnom článku kliknite na obrázok. (zdroj: NASA/JPL-Caltech, Dr.Kozar)

Vývoj misie pre doručenie vzoriek z Marsu na Zem

V súčasnosti už aktívne prebieha samotný vývoj a testovanie návratového zariadenia z Marsu na Zem (misia Mars Sample Return). Pôjde o systém pre doručenie vzoriek z Marsu. Jedným z kľúčových komponentov tohto systému je samotný štít pre vstup do atmosféry Zeme a samozrejme aj vonkajšia ochrana samotného systému, ktorý bude počas návratu vystavený mnohým extrémom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedným z týchto extrémov sú mikrometeority, s ktorými môže tento systém s veľkou pravdepodobnosťou prísť do kontaktu v priebehu pohybu po medziplanetárnej trajektórii smerom k Zemi. Testy týchto častí systému už prebiehajú v rámci sekcie NASA Goddard Space Flight Center v testovacom zariadení NASA White Sands v lokalite Las Cruces v Novom Mexiku (USA).

Zaujímavé video z testovacieho zariadenia a samotných testov si môžte pozrieť nižšie.

Sonda Curiosity dosiahla dlho očakávanú “slanú” lokalitu

Počas dlhej cesty cez úzky, pieskom lemovaný priesmyk, sonda Curiosity nedávno dorazila do miesta s výskytom sulfátov v oblasti pohoria Mount Sharp. Ide o lokalitu bohatú na slané minerály.

Vedci predpokladajú, že pred miliardami rokov, potoky a jazerá zanechali minerály, keď voda postupne vyschla. Za predpokladu správnosti tejto hypotézy, nám tieto minerály môžu ponúknuť zaujímavé stopy a možno aj odpovede na otázky, ako a prečo sa klíma Marsu zmenila z tej, ktorá bola veľmi podobná klíme na Zemi – na súčasnú a prečo teda Mars v súčasnosti pokrýva v podstate globálna zamrznutá púšť.

Minerály boli zaznamenané sondou NASA Mars Reconnaissance Orbiter roky pred pristátím Curiosity (2012), takže sme dlho čakali, kým uvidíme tento typ terénu na Marse úplne zblízka. Čoskoro po príchode na toto miesto sonda Curiosity objavila veľmi rozmanitú škálu typov hornín a známok dávneho výskytu vody. Sú tu stopy minerálov, ako síran horečnatý, síran vápenatý a chlorid sodný.

Pohľad Curiosity na pieskové hrebene a vrch s názvom “Bolívar“, pomocou kamery Mastcam, 23. augusta 2022, Sol 3572.
Pohľad Curiosity na pieskové hrebene a vrch s názvom “Bolívar“, pomocou kamery Mastcam, 23. augusta 2022, Sol 3572. (zdroj: NASA/JPL-Caltech; MSSS)

Ďalšie vydanie mesačníka “Mars Exploration Digest” a tiež jeho slovenskú verziu “Výber z výskumu Marsu” nájdete na mojich stránkach www.jozefkozar.com/lab začiatom roka 2023 v mesiaci január. Všetky vydania si môžte stiahnuť zdarma v pripravenom PDF súbore.

Pre info:

Anglickú verziu nájdete na tomto odkaze.

Digitálne vydanie "Mars Exploration Digest" (PDF) si môžte stiahnuť zadarmo v angličtine a v slovenčine (dole pod článkom na oboch stránkach). Anglický súhrn s viacerými podrobnosťami a za polročné obdobie bude neskôr dostupný na ResearchGate.

Prajem vám všetkým pohodový zbytok roka 2022 a pekné sviatky priatelia.

Jozef Kozár

Jozef Kozár

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  67x

Venujem sa profesionálne planetárnemu výskumu a technológiám v rámci robotických misií k Marsu (MER, MSL, Mars 2020 Perseverance). Som autorom siedmich kníh, najnovšia je o misii Mars 2020 a sonde Perseverance (vyšla v slovenčine). Mám rád prírodu a more. Žijem a pôsobím mimo Slovenska. TUKE, Caltech. Viac mojich článkov nájdete aj na WWW.JOZEFKOZAR.COM/LAB Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu