reklama

Poďme voliť a krúžkujme! (časť 2)

Včera som začal písať, aké sú zvyčajne Vaše reakcie na otázku či pôjdete v sobotu voliť. Obvykle odpovedáte:  1. „Bol som volič tej či onej strany, ale už ju voliť nebudem". 2. „Voliť nepôjdem, pretože ani jedna zo strán za to nestojí a preto svoj hlas nedám nikomu". 3. „Už nevolím, lebo všetci sľubujú a aj tak nikto nič neplní". Pre pripomenutie si pozrite časť 1. Dnes by som rád povedal niečo k tej druhej odpovedi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Ako som hovoril, na kandidátkach býva obvykle po 150 ľudí, preto si myslím, že v každej strane sa nájdu minimálne štyria, ktorí sú naozaj nezištní. A s tým súvisí aj moja reakcia na druhú obvyklú reakciu Vás- voličov, ohľadne účasti na voľbách. Ak si myslíte, že tým, že voliť nepôjdete, nedáte hlas nikomu, opak je pravdou. Nechcem tu rozoberať vzorce prepočítavania hlasov na mandáty, ale neodpustím si jednu vec. U nás sa hlasy prepočítavajú tzv. Hagenbach-Bischoffovou metódou. To znamená, že všetky platné hlasy, ktoré budú vo voľbách odovzdané, sa vydelia číslom 151 (to je počet kresiel v parlamente + 1). Volebným číslom, ktoré z tohto výpočtu vyjde sa vydelia jednotlivé získané hlasy tej-ktorej strany. A výsledkom je počet poslaneckých kresiel. Preto si uvedomme, že čím menej z nás pôjde voliť, tým viac to nahráva ostatným stranám (najmä však tým najväčším). Jednoduchá matematika.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viete, je dôležité si uvedomiť jednu vec. Či pôjdeme, alebo nepôjdeme voliť, nič to nezmení na tom, že vládu mať budeme. V parlamente bude po 10. marci sedieť tak či onak 150 poslancov. A ak rezignujeme a voliť nepôjdeme, spôsobíme tým akurát to, že najbližšie 4 roky budú v parlamente sedieť opäť tí istí ľudia, ktorí sú tam aj teraz. Preto nepremárnime šancu dať krúžok tým, ktorých by sme chceli v parlamente vidieť.

Jozef Krúpa

Jozef Krúpa

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Jozef Krúpa, starosta MČ Bratislava - Záhorská Bystrica.Viac sa o mne dozviete na mojej webovej stránke www.jozefkrupa.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu