reklama

Päť ročných období (nová kniha)

Teší ma, že som dnes dal na grafickú úpravu knihu, ktorá má 80 strán a 80 farebných fotografií. 

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Štyri ročné obdobia sú mi známe, piate ešte neskončilo. Poznám ho iba ja.     

   Čo sa v knihe nedostalo do štyroch období, bude v piatom. To doteraz trvalo "tri na štvrtú plus tri" rokov, nevie sa, kedy skončí. Nie je to veľa – sú to iba štyri za sebou idúce dvadsať jednotky. Keď postavíte dvadsať štyri dedov ročníka 1939 vedľa seba, tak prvý sa narodil, keď mal Kristus šesťnásť rokov.

   Keď som po dvoch rokoch práce túto knihu dopísal, padlo mi po dlhom čase do rúk dielo Anselma Grüna: Umenie starnúť (Lúč, 2008). Dávno som zabudol, že je v nej pasáž o štyroch ročných obdobiach, aj ich porovnanie so štyrmi etapami života človeka. Isto tú myšlienku mám odtiaľ, aj keď som na to zabudol.                                                           

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

   Poznamenávam, že nie vždy poznám, alebo si pamätám, autorov „mojich“ myšlienok. Ak ich viem, udám citáciu, ak nie, neznamená to, že som autor. 

   Písanie tejto mojej jedenástej knihy mi robilo radosť, ktorá však trvala príliš dlho. Keď som zaspával, tešil som sa na ráno. Keď mi v noci napadlo niečo pekné, hneď som si to zapísal. 

   Hľadal som a hľadám ľudí, ktorí veľa prežili, veľa vedia, a skôr, ako odídu, mali by to povedať aj iným.

   Výčitka, že občas moralizujem je oprávnená. Ak na pravdu zabúdame, treba ju pripomínať. 

   Zasa sa nevyhýbam striedaniu vážneho s veselým. V mojom živote to tak vždy bývalo, niektorým to liezlo a lezie na nervy. Kto sa nevie zasmiať, aj cez slzy, s tým býva nuda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

   S literatúrou faktu som skončil. V tejto knihe si aj vymýšľam, snívam a hľadám skrytý súvis a nesúvis niektorých udalostí.

   Po úvodnom zamyslení, v prvej kapitole porovnávam štyri ročné obdobia s ľudským životom. V druhej pôjde o piate obdobie, ktoré trvá osemdesiatštyri rokov. Do tretej som, okrem spomienky na tretinu slobodného storočia, zahrnul niektoré moje potulky po svete. Štvrtá sa venuje dvom prekrásnym udalostiam z Biblie. Kniha končí spomienkou na mojich osemdesiatštyri priateľov, ktorých som mal a mám rád. Som im vďačný, že ovplyvnili môj život, aj keď už odišli do večných lovísk. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

 

Jozef Mikloško

Jozef Mikloško

Bloger 
  • Počet článkov:  286
  •  | 
  • Páči sa:  45x

Mám tri na štvrtú minus dva rokov (bŕŕŕ), 54-tí rok ženatý, štyri deti, dvanásť vnukov, troch pravnukov. Do r.1989 som bol vedec - matematik, potom politik, poslanec, prorektor, publicista, veľvyslanec v Taliansku (2000-2005), spisovateľ, závislák na FB. Od r. 2005 som dôchodca, vydavateľ najmä vlastných kníh (7), hudobno-dramatického CD-čka Ona, Ono a On, predseda Združenia kresťanských seniorov Slovenska. Pravidelne športujem, počúvam klasiku a rád sa smejem. Zabudol som, že od 11.3.2012 som sa stal poslancom NR SR a od 6.3.2016 som sa stal zasa slobodný človek, ktorému nedávno vyšla ôsma kniha: Ludia a doba -z môjho života (MarenčinPT). Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu