reklama

V o 5 minút 12 zhasli nádeje starcov...

V nedeľňajšej  diskusii v STV pani poslankyňa Iveta Radičová predstavila  v časti ekonomických opatrení tri skupiny sociálnych skupín obyvateľstva, na ktoré by sa mala zamerať pozornosť štátu vo svojich podporných programoch. Sú to skupiny mladých ľudí, ktorých dosiahnuté vzdelanie je v rozpore s požiadavkami praxe, mladé rodiny s nezaopatrenými deťmi a treťou skupinou sú ľudia s nízkou kvalifi-káciou. Mimo hry, zostali so zhasnutými nádejami na zlepšenie svojej životnej úrovne tzv. starodôchodcovia. Nielen zo strany pani Radičovej, ale tiež aj zo strany pána Siku, podpredsedu SĽ HSDS - štátneho tajomníka na Ministerstve práce, sociálnych veci a práce SR.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Kvôli objektivite treba dodať, že v rámci tejto relácie prišla reč aj na dôchodcov, a to v súvislosti s možnosťou ich zamestnávania sa po odchode do dôchodku. Táto možnosť bola obidvomi diskutujúcimi odobrená s odôvodnením, že okrem finančného prilepšenia treba túto možnosť preferovať z dôvodov pozitívneho vplyvu na ich psychiku, v dôsledku čoho sa im môže predlžiť prežívanie na tomto svete.

Plne sa stotožňujem s členením sociálnych skupín pani poslankyne Radičovej, na ktoré treba prioritne orientovať pomoc štátu nielen v tomto krízovom období. Je mi však bolestne ľúto, že v tomto členení sa nenašlo miesto na skupinu tzv. starodôchodcov. To sú tí ľudia na okraji spoločnosti, ktorí za svoju celoživotnú prácu v predchádzajúcom období za relatívne nízku mzdu, poberajú dnes zahanbujúco nízky dôchodok. Dôchodok ponižujúci ich ľudskú dôstojnosť. Dôstojnosť, ktorá po poctivo odpracovaných desaťročiach je odkázaná v nejednom prípade na pomoc príbuzných, pričom v aktívnom pracovnom veku si títo ľudia svedomite plnili svoje odvodové povinnosti voči štátu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je nám ľúto, že pre pomoc štátu tejto skupine obyvateľov sa nenašlo miesto tak v koalíciou, či v opozíciou navrhovaných opatreniach na zmiernenie ich nezávideniahodnej situácii. Že táto skutočnosť psychický deptá takto postihnutých asi nemusím zdôrazňovať. Každý človek ťažko znáša, keď ním poctivo vynaložená prá-ca, úsilie a obetavosť nedôjde primeraného uznania.

Dovoľte preto, vážení nami volení spravovatelia vecí verejných v koalícii, či v opozícii, aby som vám navrhol, aby ste do svojich ekonomicko-sociálnych programov pojali i, dnes už presne definovanú, sociálne najslabšiu skupinu starodôchodcov a raz prevždy upravili týmto ľuďom, ktorí poctivo odpracovali za iných spoločensko-ekonomických podmienok pracovne aktívne roky svojho života, za vtedy obvyklých mzdových podmienok. Domnievam sa, že je tak možné urobiť jednorázovou zákonnou úpravou dôchodkov starodôchodcov na ľudsky dôstojnú úroveň, odo dňa nadobudnutia účinnosti predmetného zákona; teda žiadnu retroaktivitu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súčasne si dovoľujem poukázať na to, že i v rámci tejto skupiny obyvateľov je možné osobitne riešiť skupinu ľudí, ktorí boli v období od roku 1990 do 31. decembra 2003 ako dôchodcovia pracovne aktívni ako samostatne zárobkové činné osoby (SZČO) a prispievali tak platením daní a povinných odvodov do štátneho rozpočtu, resp. do rozpočtu príslušných poisťovní. Nimi zaplatené dane a odvody za uvedené obdobie by mohli poslúžiť ako podklad pre stanovenie výšky ich dôchodku v intenciách zákonnej úpravy platnej pre túto skupinu ľudí od 1.1.2004. A to rovnako odo dňa nadobudnutia účinnosti takejto zákonnej úpravy. Opäť žiadna retroaktivita.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bolo by to voči týmto „vyslúžilcom“ férové a okrem zlepšenia ich materiálnych podmienok života by to určite prispelo k zachovaniu ich ľudskej dôstojnosti.

Pevne dúfam a verím, že nie som naivný.

Jozef Miloslav Smrek

Jozef Miloslav Smrek

Bloger 
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som dôchodca, ktorý sa neprestal zaujímať o dianie v našej spoločnosti,o morálne aspekty správy vecí verejných, o osud tohto štátu a jeho obyvateľov z hľadiska možných dôsledkov z politických nominácií na všetky vedúce funkcie v štátnych orgánoch a inštitúciach, obrazne povedané "štátnymi tajomníkmi počínajúc a upratovačkami končiac". Vo voľných chvíľach, ktorých dôchodca nemá nikdy nadostač, skúšam fotografovať a pre vlastné potešenie kompilovať hudobné CD prevážne zo slovenských ľudových piesni a pravoslávnych chrámových zborov.moje fotky na SME.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu