reklama

Viac alebo menej? Začína diskusia o tom, koľko stojí byt

Keď sa ma klienti pýtajú ako vidím prognózy cien bytov v nasledujúcich mesiacov, je mi ťažko odpovedať. Sám som bol prekvapený, do akej výšky vyhnal enormný dopyt spôsobený nízkymi úrokovými sadzbami ceny bytov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Minulý rok o takom čase sa štandardná cena 3-izbového bytu v Petržalke hýbala okolo 116-tisíc eur. Bol to byt, do ktorého sa dalo nasťahovať a nevyžadoval si akútne a okamžité rekonštrukcie – možno časom. Prešiel presne rok, a štandardná cena 3-izbového bytu v Petržalke, v ktorom sa nedá bývať a žiada si okamžitú rekonštrukciu, stojí rovnako – 116-tisíc eur. Cena rovnaká, opis odlišný. Ak sa na to pozrieme detailne, tak je bádať nárast približne 18%. Neporovnávam to zo žiadnymi štatistikami ani s výpočtami analytikov. Vychádzam z vlastnej praxe – reálne obchody, ktoré naša kancelária urobila. Keď sa ma klienti pýtajú ako vidím prognózy cien bytov v nasledujúcich mesiacov, je mi ťažko odpovedať. Sám som bol prekvapený, do akej výšky vyhnal enormný dopyt spôsobený nízkymi úrokovými sadzbami ceny bytov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 NBS na to reagovala reguláciou v podobe nižšej hypotéky, ktorú klient pri financovaní svojho bývania dostane. Správny krok. Znížiť rapídne zadlžovanie slovenských domácnosti, ktoré začína atakovať čelné priečky v štatistikách EÚ,by malo byť prioritou. Za rok 2015 to bol nárast o 12 až 15%. V druhom kvartáli roku 2016 v porovnaní s rovnakým kvartálom roku 2015 vzrástla zadlženosť Slovenska v pomere k HDP najrýchlejšie spomedzi krajín v EÚ, uvádza analytik K. Boroš vo svojej analýze vychádzajúc z údajov eurostatu. Ako teda ďalej? Moja osobná realitná prax od zavedenia nových pravidiel (1. marca 2017) hovorí, že nastal čas, keď kupujúci začínajú veľmi citlivo vnímať ceny nehnuteľností. Ak bonitný klient s nadštandardným príjmom dokáže prostredníctvom banky financovať nehnuteľnosť „iba“ z 90%, tak zvyšok si musí dofinancovať sám. Nemusí to byť ale pravidlom. V mnohých prípadoch už banky idú na 80%. Ostaňme ale pri optimistickej 90-tke! Napríklad: garsónka v pôvodnom stave o rozmere 34 m2 stojí v Ružinove približne 74-tisíc eur. Dopyt je vysoký. Rozmeňme si to na drobné! Pri súčasnom stave dostane kupujúci spomínaných 90%, čo predstavuje sumu 66 600 eur. Potrebuje 7 400 eur na dofinancovanie hypotéky, plus ďalších cca 8 000 eur na rekonštrukciu. Ak nemám vlastné finančné zdroje, tak to skúsim cez spotrebný úver. 15 400 eur pri úrokovej sadzbe v priemere okolo 7% mi pokazí predstavu o vlastnom bývaní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aký je rezultát? Možno prichádza čas, keď majitelia nehnuteľností budú musieť prehodnocovať, či cena, za ktorú chcú predať svoju nehnuteľnosť, je dobre nastavená.

Jozef Poláček

Jozef Poláček

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pozrieť sa do zrkadla a vidieť v ňom tvár, ktorá ma nesklame a nebudem sa za ňu hanbiť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéReality

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu