reklama

Krkavci / 10. /

Už 23.februára 1948 bolo jasné, demokratické sily v Československu prehrali. Za ozbrojenej asistencie polície...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

... partizánov, milície komunistickí prívrženci obsadzovali sekretariáty nekomunistických strán, zastavili tlačenie ich novín, došlo aj k zatýkaniu. Komunisti mali v moci políciu, armádu, odbory. Ihneď po podaní demisie demokratických ministrov komunisti zvolávajú na Václavske námestie veľkú demonštráciu a pod takýmto tlakom ulice, možnosti občianskej vojny, Sovietska armáda blízo hraníc, prezident Beneš prijíma demisiu 12 ministrov, na ich miesto vymenúva Gottwald svojich ľudí. ČSR sa zmocnil totalitný komunistický režim s obmedzeniami slobodného slova, náboženstva, pohybu, majetku a to všetko do novembra 1989.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predsedovi družstva Rudovi Hojsíkovi nedalo povedať: A to si ako predstavuješ robiť na čiastočný úväzok ? To sa nedá, buď dáš do družstva celý majetok alebo ti ho vyvlastníme a nakoniec ti ostane robiť aj tak iba u nás. - Počkaj, počkaj Rudo nebuď hŕŕŕ... chcem dať moju najlepšiu pôdu na nížine, keď sa ti máli, tak dám iba kopce a nížinu, pahorkatiny si ponechám... a robiť mi neostane iba u vás, je tu aj fabrika a nezabúdaj, že mám gymnázium. Tajomník chcel zastaviť konflikt: - Však len nejako sa dohodneme. Dáme všetko na papier. Ja si myslím, robota nie je zajac neutečie. Andrej skĺbi na svojom a družstevnom tak, aby aj vlk bol sýty a ovca celá. Nížiny budú rodiť skôr ako to čo ti ostane. - Veď preto som dal taký návrh, kopce budú desať dní po nížine, urobím robotu pre družstvo a pôjdem na svoje, ale budete mi musieť upraviť kontigent. - To sa neboj... odpovedal tajomník.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

-Kedy pripravíte papiere ? - Ja si myslím, že na budúci týždeň to bude hotové Andrej... a čo Alžbeta by nemala záujem robiť ako dojička alebo v hydinárni ? hovorí predseda. Alžbetka iba krútila hlavou... - už som povedala Jozefovi. Nie. Na gazdovstve a dvore je roboty dosť. Je pravdou nejaký ten dobytok ubudne, ale obracať sa neprestanem. - A lesy predáš nám alebo štátnym lesom ?... pýtal sa Rudo. - Už som sľúbil štátnym lesom desať hektárov, ja si ponechám tri, to mi postačuje drevo na zimu.

-Takže sme dohodnutí... Andrej sa zodvihol a bol s Alžbetkou na odchode. Tajomník podal Andrejovi ruku a rozlúčili sa, predseda družstva iba pozeral ako taký mumák. Bol naštvaný, že bol tajomníkom zahriaknutí ohľadom toho vyvlastnenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- No čo hovoríš Alžbetka ? - Vieš Andrej z toho predsedu nemám dobrý pocit. Čo malo znamenať to vyvlastnenie ? - Neboj sa, to sú iba reči, veď poznáš Ruda je z rýchlych vajec. Martin by v žiadnom prípade nedovolil nám uškodiť. Sme vo výhode, my chceme vstúpiť do družstva, už nemajú vietor v plachtách. Ale poviem ti, Martin má o tej našej budúcnosti nepotešil. Vo všetkom má pravdu. Čím viac pôdy tým viac peňazí a môžeš investovať do celej výroby, hlavne techniky. Traktory, mláťačky, kombajny, nové závesné náradia, dojacie stroje, nové osivá to je budúcnosť iba pre tých, ktorý na to budú mať, a to budú práve roľnícke družstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jozef Varga

Jozef Varga

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  185
  •  | 
  • Páči sa:  1 504x

Som obyčajný človek s obyčajnými záľubami... Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu