reklama

Krkavci / 12. /

Predchodca Československého zväzu mládeže / ČSM / bol " Svaz české mládeže, "ktorý bol priamo riadený a pod priamym...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

...vplyvom Komunistickej strany Československa. Hlavnou úlohou ČSM bolo ideologické pôsobenie na mládež a presadzovanie politiky komunistickej strany. Tlačovým orgánom ČSM sa stáva nakladateľstvo Mladá fronta. V školskom roku 1949/1950 bol v ČSR vo veľkom organizovaný nábor do mládežníckej organizácie. Pri vstupe do ČSM každý člen musel absolvovať sľub :

" Sľubujem, že najvyšším záujmom, ktorý chcem v mojom živote sledovať je záujem ľudovo demokratickej Československej republiky. Pre jej rozvoj, obranu a socialistickú budúcnosť chcem usilovne pracovať a učiť sa a byť republike a jej prezidentovi Klementovi Gottwaldovi vždy verný. Budem vždy milovať Sovietsky zväz, ochrancu slobody, pokroku a mieru, a stať pevne vo fronte pracujúcich celého sveta v boji proti útlaku národov a proti imperializmu.... "

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Pán Sabovič ešte dve zarosené "... objednával u krčmára Martin Skadecký. - Peter ešte po jednom zvládneme. - Čoby nie, Sabovič má najlepšie pivo v okolí. U nás v meste nevedia urobiť pivo. - Máš pravdu, to nevedia. Všetko je v trubkách a potom chladenie. Ak máš trubky zanesené, nevyčistené pivo je ako močka. Títo predvojnoví krčmári sú machri, skoro všetkým voľakedy tie krčmy patrili a dnes robia akoby boli ich majiteľmi. - Martin podľa mňa sme im tie krčmy mali ponechať. Akí sú oni kapitalisti ? Robia iba samí a robia iba na seba, nikoho nevykorisťujú. - Počkaj Peter, toto už inému nerozprávaj, to by si ako predseda mohol skončiť. - Však ja to hovorím iba tebe a my sme predsa kamaráti. - To sme, ale tieto názory si nechaj iba pre seba. - Peter ideme. Dopili, zaplatili, ešte vzali jedno fľaškové pivo a rozlúčili sa so Sabovičom, ten ich ešte pristavil: Súdruh tajomník ešte kapurkový do tretej nohy a ten je na mňa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Šofér bol už netrpezlivý a hlavne smädný, tiež by si dal jedno pivečko, ale nepozvali ho, ale Martin ho prekvapil: " Ferko daj si z fľaše, je chladené... " - Ďakujem súdruh tajomník, už ma smädilo a to poriadne... a obsah fľaše mu za chvíľku zmizol v gágore. A to nebolo všetko, z fľaše mu naliali za štamperlík slivovice. Mľaskal jedná radosť a myslel si svoje : Nemám až tak zlých pánov, podelia sa aj s chudobou. Naštartoval a smer Košice.

Krajský tajomník Anton Fričovský netrpezlivo očakával okresných tajomníkov na dôležitej porade iba s jedným bodom: Združstevňovanie, kolektivizácia. Boli tu obrovské rezervy a bolo potrebné ich pomenovať, potom si s každým tajomníkom a predsedom okresu sadnú a budú licitovať plnenie úloh.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jozef Varga

Jozef Varga

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  185
  •  | 
  • Páči sa:  1 507x

Som obyčajný človek s obyčajnými záľubami... Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu