reklama

Slúžil som v armádach štyroch štátov / 30. /

Pri rozhovoroch s mojim otcom som mal snahu získať čo najviac podrobných iformácií, pri tých krvavých mal slzy v očiach

Slúžil som v armádach štyroch štátov / 30. /
Waffen SS v akcii.. (Zdroj: neznámy)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

... a týmto scénam sa vyhýbal, takže ma to nútilo dostať z neho po kúskoch, čo niekedy trvalo aj niekoľko dní. Uvedomoval si, že chcem o ňom písať, ale tomu negatívnemu sa nechcel venovať, čo zasa by mi chýbalo napísať veci ako celok. Našťastie pamäť aj v pokročilom veku mal perfektnú. Informácie od otca som získaval postupne, a trvalo to roky.

Spojenecké stíhačky svojimi guľometmi pokropili budovy na farme a odleteli, dokonca ani autá netrafili, ale gazdovi narobili škody. Ja aj s kamarátom sme sa ledva stihli schovať do senníka, podobne aj ukrajinskí chlapci, čo tu pre Nemca robili. Strecha dostala zásah, guľky lietali okolo nás a rozbitá škridla sa trieštila o naše prilby. Po hodnej chvíli sa na dvore objavil sedliak a lamentoval, ukazoval na naše autá, že to bola tá príčina útoku, vraj lietajú tadiaľto pravidelne a nikdy na farmu nezaútočili.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sturmbannfuher zvolal jednotku, feldwebel zadelil služby do stráže, kuchyni a na opravu striech na zajtrajšok vyčlenil šiestich našich a vyslal šoféra i jedného z nás do mestečka nakúpiť potraviny. Mal som stráž od 21.00 do 24.00 hod. Podľa veliteľa našou úlohou bude ťahať telefónnu linku z palebného postavenia v blízkosti Bamlachu do vraj blízkeho letiska schovaného niekde v týchto lesoch a stĺpy dovezú ráno.

Kuchyňa ani nie po hodine a pol varila, chlapci čistili zeleninu, zemiaky a šofér bol hlavný kuchár. Z mesta doniesli chlieb, pečivo, zeleninu, mäso, lekvár, margarín, cigorku, soľ, korenie, tak aby bolo na dva dni pre celé mužstvo včítane šoféra. Na blízkom veliteľstve jednotiek SS, ktoré bránili jeden úsek Rína sme mali zabezpečené konzervy, sucháre, cigarety. Veliteľ a Feldwebel mali stravu u gazdu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skontroloval som si samopal, tašku so zásobníkmi, baterku. Bolo chladno, mrzlo, ale iba okolo mínus jedna. Obchádzal som naše postavenie, mužstvo bolo v senníku, deky až na ušiach, zakutraní v sene. Mal som čas na premýšľanie. Vrátil som sa časom domov, ako s majstrom počúvame rádio Londýn a na mape pozeráme kadiaľ sa tiahne frontová línia na východe i západe. Majster bol fajn chlap. Čo sa týkalo remesla naučil ma všetkému a hlavne dával mi rady do života. V lete 1944 sme zavádzali nové káblovanie osvetlenia kláštorných miestnosti, ubytovania mníchov, kňazov i prepošta. Bola to robota nadlho, ani som to nedokončil lebo má odvelili na kopanie protitankových okopov a odtiaľ až do Nemecka. Ale kláštor bol zážitok, toľko kníh som v živote nevidel, aj ma ťahalo niečo si prečítať, neviem čo by nato povedali mnísi. Kláštorný kostol mi bol veľmi dobre známy, celá rodina tu chodila na omše, aj ma tu krstili, potom prvé prijímanie, birmovka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Budíček o siedmej, ešte je tma a poďme pod pumpu, studená voda nás prebrala. Kuchyňa už varila od šiestej, však iba cigorku, aby sme mali niečo teplé. Takže kusisko chleba s margarínom, lekvárom a plný ešus cigorky. Výdatné a musíme vydržať do obeda. O deviatej nám doviezli stĺpy, izolátory, drôty, vypálený olej, štetce, tie sme v našej výbave nemali. Krompáče, lopaty, mačky, vrtáky to sme si doviezli. Partia naskákala do aut a išlo sa. Počasie nám prialo, bola hmla a nepriateľské letectvo nemalo šancu.

Jozef Varga

Jozef Varga

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  185
  •  | 
  • Páči sa:  1 504x

Som obyčajný človek s obyčajnými záľubami... Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu