reklama

Hurá! Prišla Slovenská televízia!

Včera mi zvonil mobil. Milý ženský hlas (také sa mi teraz ozývajú neobyčajne často) mi oznámil, že sa do nášho mesta chystá Slovenská Televízia. Milá pani redaktorka dostala nasledovné zadanie: pre reláciu Slovensko dnes robia krajové redakcie interview s kandidátmi na primátorov krajských miest. Podčiarknuté a spočítané: je ich pri plnej účasti vyše štyridsať. Ona dostala na starosť Nitru a ako tému jej vedúci redaktor určil turistický ruch. V Trnave je to tuším mládež, v Trenčíne doprava a podobne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keďže primátorovaniachtivých kandidátov je veľa (v Nitre najviac), navštívi pani redaktorka najprv Mestský úrad a vyspovedá úradujúceho pána primátora a potom nám zavolá, kde sa stretneme a ako nás nafilmuje. Máme sa pripraviť, že budeme hovoriť asi 2 minúty. Však ešte nás vystrihajú, aby sme sa pomestili.

To je teda vážne! Taká obrovská reklama... Možno mi pustia aj tri vety!

Hneď začínam rozmýšľať: Bože, aké posolstvo poviem v tejto neveľmi atraktívnej relácii?

Rýchlo celú vec oznamujem našej PR manažérke. Neobyčajne aktívna osoba mi hneď vytvorí a odmailuje tri či štyri verzie prejavu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad „ ...vybrať si z obrovského množstva vecí, ktoré by som rád v Nitre zmenil a vylepšil, je veľmi ťažká úloha. Veľmi by som si želal, aby sa z Nitry stalo moderné a atraktívne miesto pre život, dokonca si dovolím povedať: konkurujúce svojou ponukou hlavnému mestu. Mesto, ktoré žije pre súčasnosť a budúcnosť...“

Alebo: „...pri vytváraní vízie budúceho rozvoja mesta treba povedať, že Nitra môže svoju identitu stavať na bohatej histórii...“

A čo tak nasledovné: „...mojou víziou je vytvoriť podmienky pre rozvoj podnikateľského sektora...“

A nakoniec: „...podpora spoločenských a kultúrnych aktivít je dôležitým faktorom oživenia života v meste. Z hľadiska územného rozvoja je treba budovať mesto ako živý organizmus...“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nechávam veci odležať a celý deň sa venujem iným aktivitám. Ráno mi však oznamujú, aby som nezabudol, že presne napoludnie som očakávaný pred Mestským úradom. Otváram mailovú poštu a znova študujem poslané texty. Do stretnutia s redaktorkou chýba hodina. Rozhodujem sa, že napíšem niečo sám. Niečo úžasné, čo všetkých osloví. Keď nikoho, tak aspoň mňa. Pretože keď chodím po pešej zóne môjho mesta, po jeho centrálnych námestiach alebo zablúdim na nábrežie rieky či nedajbože na futbal alebo hokej, vidím, že je to stále horšie a horšie. Provinčnosť, zanedbanosť, niekde až chátranie, nefunkčnosť a nezaujímavosť. A nad tým všetkým krásny nitriansky hradný kopec. Kam sa hrabeme na našich predkov!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A preto si píšem: „...doprava, životné prostredie, školstvo, sociálne záležitosti či bývanie a mnoho ďalších vecí sú bežnou agendou každého stredne veľkého mesta. Vyplývajú jednak z toho, čo mu ukladá zákon, jednak zo snahy miest riešiť základné problémy svojich obyvateľov. ALE: to, čo chcem priniesť Nitre navyše, je začatie základnej prestavby centrálnej mestskej zóny. Zanedbaná pešia zóna s nefunkčným centrálnym námestím, schátrané nábrežie rieky, dezolátny športový areál na Sihoti si žiadajú nové idey, špičkovú architektúru a veľký kapitál, kde sme pripravení ho získať. Obchod, kultúra, zábava i oddych v centre. Táto úžasná zmena bude vyjadrením ťažkej ale úspešnej cesty nášho mesta medzi špičku slovenských miest.“ Výborne – je to na dve minúty a bude to bomba!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Minútu po dvanástej som na pľaci. Teda na ulici pred Mestským úradom. Som prvý z radu tých, čo chcú podraziť Jozefovi Dvončovi stoličku. Stojí tam kamera s kameramanom a redaktorka. Zaujmem fotogenickú polohu zabudnúc pritom, že by som si mal vyzliecť kabát a reprezentovať v obleku. Na žiadosť pani redaktorky sa predstavím a uvediem, že kandidujem na primátora prvý (pozn. a posledný) raz. Potom odrecitujem svoj preslov. Redaktorke sa očividne páči, ale nie je úplne spokojná. „A čo chcete spraviť pre zlepšenie turistického ruchu?“ Aha, veď to mala byť jej téma. Môj únik sa nepodaril.

Turistický ruch, turistický ruch... Však tu v meste žiaden nie je. Možno turistický šum. Odpovedám, ako viem. Oprava a sprístupnenie pamätihodností, propagácia, destinačný turizmus, kongresová turistika – ak sa podarí zachrániť výstavisko.

Redaktorka je spokojnejšia, ale chce ešte viac. „Vy ako primár: čo by mesto mohlo spraviť pre zdravotníctvo?“ Otázka určite nebola myslená ako rana pod pás, ale skôr na vylepšenie môjho imidžu po „turistickej epizóde“. Očividne nevie, že kompetencie miest sú v tejto oblasti obmedzené. Tak aj reagujem. „Ale my máme predsa majetok, ktorý slúži zdravotníctvu,“ hovorím. „Čo teda chcete spraviť ním ?“ – pýta sa pani redaktorka.

„Nuž asi už nič“ – odpovedám. Na obnovu mestských polikliník nebudú financie. Operačný program zdravotníctvo – zlepšenie infraštruktúry už peniaze rozdal a mestský projekt prepadol. Podobne ako projekt financovania nového mosta cez rieku. Ten sa teraz narýchlo financuje z našich daní. Padne na to rovných 120 miliónov – vyjadrené v slovenských korunách. Polikliniky ostanú ošarpané, nevľúdne, energeticky náročné.

Ozaj, neviete čo s nimi? Neviete čo s nimi? Nepredáme ich? Alebo ešte lepšie, nevymeníme ich za nejaké ďalšie unimobunky?

Jozef Weber

Jozef Weber

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Nitran, ktorému nie je jedno, čo sa deje okolo. Nitru mám rád, no nepáči sa mi ako vyzerá. Musím sa prizerať, ako sa z "matky" slovenských miest postupne stáva "stará mama".. ja chcem, aby bola večne mladá :)V komunálnych voľbách kandidujem na post primátora Nitry za koalíciu strán SDKÚ-DS, SaS a OKS.www.jozefweber.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu