reklama

Aktér vraždy exprimátora Hurbanova ostal bez trestu. Je mestský policajt a stráži verejný poriadok

Viac ako osem rokov mlčal o vražde regionálneho politika. Bývalý sýkorovec dohliada na verejný poriadok v Šamoríne.

Aktér vraždy exprimátora Hurbanova ostal bez trestu. Je mestský policajt a stráži verejný poriadok
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Za úkladnú vraždu bývalého primátora Hurbanova Lászloá Basternáka z júla 2010 ešte v novembri 2011 odsúdili Štefana Kaluza na 25 rokov. Polícia už vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Kaluz však objednávateľa neprezradil. Neskôr z výkonu trestu napísal Danielovi Lipšicovi, ktorý bol v tom čase advokát a začal v prípade vypovedať a usvedčovať iných.

Alenu Zsuzsovú, Vladimíra Mosnára a Romana Ostružlíka právoplatne odsúdili vlani v októbri na trest odňatia slobody vo výške 21 rokov. Štvrtý obvinený Ladislav Végh sa však pred súd nepostavil a trestné stíhanie voči jeho osobe nebolo doposiaľ právoplatne skončené.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V akom štádiu je jeho obvinenie orgány činné v trestnom konaní taja. „Úrad špeciálnej prokuratúry sa nebude k veci vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Podobne reagovali aj z policajného prezídia: „V súvislosti s vašimi otázkami nie je možné k predmetnej trestnej veci zverejniť žiadne informácie.“ Z akého dôvodu, nie je možné odpovedať na otázku, v akom štádiu je trestné stíhanie vo vzťahu k štvrtému obvinenému v prípade vraždy v Hurbanove z roku 2010, najmä ak vo veci už došlo v právoplatnému odsúdeniu ostatných a prebehlo verejné hlavné pojednávanie na súde? Čo je na tom tajné? „Všetky informácie, ktoré bolo možné k položeným otázkam zverejniť sme poskytli v predošlom stanovisku vyšetrovateľa. Bližšie informácie nebude poskytovať,“ doplnili z komunikačného oddelenia prezídia policajného zboru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prípad vyšetroval vyšetrovateľ NAKA Martin Pučko. Vec na začiatku dozorovali prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan a Juraj Novocký, po ich odchode sa striedali na pojednávaní viacerí prokurátori.

V uniforme na ulici

Nuž, zdá sa, že Ladislav Végh má ozaj výnimočné postavenie. Podľa informácií, ktoré som získala, ho vyšetrovateľ hneď po obvinení vylúčil na samostatné konanie. Následne sa Végh priznal a vypovedal ako svedok voči ostatným. Napokon mu trestné stíhanie prerušili.

Ladislav Végh pracuje ako mestský policajt v Šamoríne. Na miesto nastúpil ešte v septembri 2014, teda štyri roky po vražde. „Ďakujem nemám záujem,“ reagoval v telefonickom rozhovore, keď som sa predstavila a chcela mu položiť otázky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Ladislav Végh
Ladislav Végh (zdroj: MsP Šamorín)

O vine či nevine však rozhoduje iba súd. Platí tak prezumpcia neviny. Z pohľadu práva je všetko poriadku. Otázka však je, či Ladislav Végh je aj spoľahlivý. Na verejný poriadok a bezpečnosť v meste Šamorín totiž dohliada muž, ktorý je dôvodne podozrivý z toho, že participoval na tej najzávažnejšej trestnej činnosti. Naviac, pre priznanie vlastného podielu na skutku a spoluprácu s OČTK sa Végh nerozhodol hneď po čine, keď zadržali a obvinili jeho komplica Štefana Kaluzu. Mlčal. Prehovoril, až keď ho zadržali a obvinili na základe svedectva Kaluzu, ktorý vypovedať začal až po viac ako ôsmich rokoch pobytu za mrežami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zbrojný preukaz má zaistený

 „Máme vedomosti, že bol zadržaný a prepustený. Informoval o tom náčelníka Mestskej polície,“ povedal primátor Šamorína Csaba Orosz.  

Náčelník mestskej polície v Šamoríne Imrich Szabados uviedol, že Ladislav Végh pri nástupe predložil výpis z registra trestov, v ktorom nemá žiaden záznam. Podľa mojich zistení bol však v roku 2002 odsúdený za výtržníctvo a ublíženie na zdraví. Vec je zahladená a pozerá sa na neho ako na netrestaného. Na rozdiel od výpisu z registra trestov v odpise registra trestov tento údaj vidieť.

„Keď som sa ho pýtal, sa vyjadril, že v prípade vraždy vystupuje ako svedok, ja som sa s ním dohol, že ak by v prípade nastal posun, bude ma informovať,“  doplnil náčelník.

Végh v má zadržaný zbrojný preukaz a slúži bez zbrane. Službu bez zbrane zákon u mestských policajtov umožňuje, no ak je iba svedok, prečo teda nemá späť aj zbrojný preukaz? „Informoval som sa na polícii v Dunajskej Strede, ale nevyjadrili sa,“ vysvetlil náčelník šamorínskej mestskej polície Szabados.

Podľa vyjadrení primátora aj náčelníka mestskej polície sú s výkonom práce Ladislava Végha v Šamoríne spokojní. „Svoju prácu vykonáva zodpovedne, nemáme dôvod ho prepustiť,“ doplnil primátor Csaba Orosz s tým,  že orgány činné v trestnom konaní ich neinformovali o výsledkoch vyšetrovania prípadu vraždy Lászlóa Basternáka a platí prezumpcia neviny.

Vražda v Hurbanove

Exprimátora a regionálneho politika Lászloa Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Za úkladnú vraždu ešte v novembri 2011 odsúdili Štefana Kaluz na 25 rokov. Polícia už vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal, Kaluz však objednávateľa neprezradil.

V januári 2019 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil z tejto vraždy Alenu Zsuzsovú, Romana Ostružlíka, Vladimíra Mosnára a Ladislava Végha.  

Mosnár a Kaluz pracovali spolu pre rovnakú SBS prepojenú so zločineckou skupinou sýkorovcov. Mosnár bol tiež kedysi šofér Zsuzsovej, ktorá robila Ostružlíkovi politickú kampaň proti Basternákovi. Pomáhal jej aj Zoltán Andruskó. Obaja figurujú v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Hlavným motívom vraždy Lásloá Basternáka bola podľa súdu rivalita medzi miestnymi politikmi a kandidátmi na primátora mesta Hurbanovo. Ostružlík zadal objednávku na vraždu, Zsuzsová ju sprostredkovala, Mosnár zákazku od Zsuzsovej prijal posunul ju strelcovi Kaluzovi. Ladislav Végh sa v čase vraždy regionálneho politika pohyboval svojim autom v Hurbanove a vraj sprevádzal Mosnára, ktorý viezol nejakú ženu z Komárna, či išlo o Zsuzsovú nevedel povedať.

Čo znemená prerušenie trestného stíhania?

  • Podľa trestného poriadku policajt s predchádzajúcim súhlasom prokurátora môže prerušiť trestné stíhanie, ak sa obvinený významnou mierou podieľa na objasnení napríklad, trestného činu úkladnej vraždy alebo na zistení alebo usvedčení páchateľa tohto trestného činu, a to pre taký trestný čin alebo pre iný trestný čin.

  • Prerušiť trestné stíhanie sa nesmie voči organizátorovi, návodcovi alebo objednávateľovi trestného činu, na ktorého objasnení sa podieľa.

  • Pred prerušením trestného stíhania treba urobiť všetky úkony potrebné na zabezpečenie vykonania trestného stíhania a dosiahnutia jeho účelu.

  • Trestný poriadok hovorí, že ak pominie dôvod na prerušenie, prokurátor alebo policajt o pokračovaní v trestnom stíhaní rozhodne uznesením. Znamená to, že ak by dotyčný spáchal ďalší trestný čin, či sa dopustil priestupku, trestné konanie by pokračovalo a zrejme by sa dotyčný aj postavil pred súd.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1 629x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu