reklama

Čo má spoločné nový zástupca policajných odborov s vojnou v bezpečnostných zložkách?

Vyšetrovateľ NAKA Peter Jakubík spolupracoval so zaujímavou ženou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Novým podpredsedom Odborového zväzu polície (OZP) sa pred nedávnom stal major Peter Jakubík. Do zvolenia pôsobil v základnej organizácii pri Okresnom riaditeľstve PZ Bratislava 5. V policajnom zbore je od roku 2005 a pracoval na mnohých pozíciách, na spomínanom okresnom riaditeľstve a tiež ako vyšetrovateľ na protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), neskôr na 3. oddelení odboru Bratislava NAKA. Keď ho Rada predsedov základných organizácii zvolila do funkcie podpredsedu OZP, prestal vykonávať služobnú činnosť vyšetrovateľa v rámci policajného zboru. „Prácu vyšetrovateľa by som nenazval „prácou“ ale poslaním, ktorému som sa venoval v podobe realizácie trestného konania v podstate od nástupu do Policajného zboru SR začínajúc skráteným vyšetrovaním na obvodnom oddelení, pokračujúc vyšetrovaním na okresnom riaditeľstve Policajného zboru až po pôsobenie na NAKA,“ povedal pre môj blog Peter Jakubík.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zastáva názor, že pomáhať a chrániť bolo, je a bude krédom príslušníka Policajného zboru a pýta sa: „ale kto chráni záujmy a pomáha napĺňať potreby  tých, ktorí pomáhajú a chránia záujmy ostatných?!“  Myslí si, že sú to práve odbory. „Ako podpredseda OZP  nesiem s celým vedením odborov zodpovednosť za každého zamestnanca Ministerstva vnútra SR, ktorým je policajt rovnako ako civilný rezortný zamestnanec tak, aby podmienky výkonu ich zamestnania, spoločenské postavenie ale aj životné zabezpečenie zodpovedalo náročnosti ich celoživotného a pokiaľ ide o ďalšie pracovné uplatnenie vysoko špecifického poslania zachovať vnútornú bezpečnosť našej krajiny. A bude pridanou hodnotou a skutočným spoločenským progresom, ak nám v tom novinárska societa ale i verejnosť pomôžu,“ vysvetlil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

OZP rokuje s vedením rezortu napríklad o kolektívnej zmluve či novelizácii právnych predpisov, ktoré sa týkajú policajtov. Okrem iného poskytuje svojim členom rôzne benefity, ako aj právnu ochranu a pomoc pri disciplinárnych či súdnych konaniach. OZP tiež spolupracuje s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ).

Zaujímavé prípady

 Peter Jakubík ako vyšetrovateľ NAKA riešil na jeseň 2018 podozrenia z anonymného podania, že organizátori demonštrácií  z iniciatívy Za slušné Slovensko organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros. Polícia vtedy uviedla, že je jej povinnosťou preveriť každé trestné oznámenie. Protikorupčnú jednotku v tom čase viedol Martin Fritz, ktorý nahradil Róberta Krajmera, aktuálne stíhaného v kauze Očistec a v prípade s bývalou sudkyňou a štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou. Riaditeľom NAKA bol vtedy Peter Hraško, ktorý je tiež obvinený kauze Očistec.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súvislosti so spomínaným anonymným trestným oznámením bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý je už po smrti, začal v novembri v 2018 voči Petrovi Hraškovi disciplinárne konanie. Pri prešetrovaní totiž našiel nedostatky a tvrdil, že od vedenia NAKA dostal zlé informácie, nesedeli časové údaje, nadriadený správne nevyhodnotil situáciu po prijatí oznámenia a iné pochybenia. Sami usporiadatelia protestov hovorili, že vyšetrovateľ Peter Jakubík sa ich pýtal, či niekto riadil a zisťoval, kto to zaplatil a organizoval, od Juraja Šeligu, ktorý sa neskôr stal poslancom parlamentu, žiadal aj výpisy z osobného účtu. Peter Hraško aj kvôli uvedenej kauze na poste riaditeľa NAKA napokon skončil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peter Jakubík tiež v decembri 2018 odmietol trestné oznámenie podané v júni v tom istom roku, ktoré sa týkalo vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho a kúpy bytu na nábreží Dunaja v Bratislave. Zaujímavosťou je, že o oboch prípadoch ako prvý informoval denník N. Kto Jakubíkovi pridelil tieto prípady? „Je potrebné kontaktovať tie zložky služobného úradu, ktoré môžu na predmetné otázky odpovedať,“ reagoval. Na otázku, ako si vysvetľuje, že o kauzách informoval ako prvý práve denník N a v textoch spomínali jeho meno, ako radového vyšetrovateľa, odpísal: „Túto otázku som si položil aj ja, keďže som v minulosti nepostrehol takéto personifikovanie vyšetrovateľa.“

Spolupráca so Santusovou

Peter Jakubík na akademickej úrovni často spolupracoval s Dianou Santusovou. Venovali sa témam krízového manažmentu a kritickej infraštruktúre. Do povedomia sa táto policajtka dostala ako šéfka inšpekčného tímu Oblúk, ktorý objasňoval a vyšetroval údajné manipulácie so svedectvami v exponovaných kauzách NAKA a následne sa rozpútala vojna v bezpečnostných zložkách.  Po prepuknutí kauzy na jeseň 2021 sa Santusová chcela dať preradiť na východné Slovensko, svoju žiadosť však vtedy napokon stiahla. Podľa informácií, ktoré získala TV Markíza napokon na východ predsa len odišla k 15. júnu 2022. Diana Santusová začínala policajnú kariéru na Obvodnom oddelení v Petržalke, ktoré patrí pod Okresné riaditeľstvo PZ Bratislava 5. „Môžem uviesť, že sme pracovali na rovnakom obvodnom oddelení a boli študentami rovnakého ročníka PhD. štúdia na Akadémii Policajného zboru v Bratislave,“ odpísal Peter Jakubík na otázky ohľadom  Diany Santusovej, tiež uviedol, že v súčasnej dobe nie sú spolu v kontakte.

Aj Jakubíkova manželka Františka je policajtka, pracuje na policajnom prezídiu. Rovnako sa angažuje v policajných odboroch. Venovala sa tiež publikačnej činnosti. S bývalým prvým policajným viceprezidentom Jaroslavom Málikom, ktorý predtým pôsobil v kriminálnom spravodajstve, napísali prácu o informačno – technických prostriedkoch (odpočúvaní). 

„Na margo predmetu článku, leitmotívu, ktorý nevieme identifikovať, som nepochopil, či teda hlavným predmetom  jeho záujmu je OZP , ja, bývalý 1. viceprezident PZ alebo moja manželka,“ povedal Jakubík, keď som  mu zaslala jeho vyjadrenia, aby skontroloval, či sú správne interpretované. V celom rozsahu som jeho drobné  úpravy akceptovala.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1 629x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu