reklama

Kajúcnik sľuboval milión za vraždu, tvrdí iný kajúcnik. Obete aj sledoval

Prokurátor vyhlásil, že všetko preverujú, no štyri roky sa nič nedeje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kajúcnik Pavol Kmeťo, dnes už vystupujúci pod menom Pavol Tomáš, podľa vlastných vyjadrení vstúpil do partie takáčovcov v roku 2004, o dva roky neskôr sa zaradil do výkonne zložky a zastával pozíciu biletára, to znamená, že chránil podniky patriace údajnej skupine, alebo také, ktoré mala na starosti a v roku 2009 už pôsobil vo výjazde.  Pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podrobne opísal svoje pôsobenie v skupine. Mesačne dostával odmenu a v prípade úspešného splnenia úlohy – spáchania trestnej činnosti aj osobitnú prémiu. V jeden z výpovedi objasnil aj dôvody, pre ktoré začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. „Vyhrážali sa mi buď smrťou, alebo že ma zavrú do blázinca, alebo, že zo mňa cez prostitútky spravia pedofila,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre spoluprácu sa rozhodol, keď ho obvinili z hrubého nátlaku aj poškodzovania cudzej veci. Medzi ním a istým Dionýzom Rigom došlo k sporu, mal totiž zobrať zálohu na výstavbu domu, nič však neurobil, odmietol vrátiť peniaze a Kmeťa i ďalších mužov, ktorí mali patriť k takáčovcom, udal za platenie výpalného na polícii. Kmeťo vypovedal, že vedenie takáčovcov vraj rozhodlo, že Rigovi podpália dom, ku ktorému aj došlo v júli 2009 v dedine Nový Život -Tonkovce.

V januári 2020 Okresný súd v Dunajskej Strede Kmeťa odsúdil za vyberanie výpalného kvalifikovaného ako hrubý nátlak na tri roky s podmienečným odkladom na štyri roky, zohľadnili jeho spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Za všeobecné ohrozenie, teda podpálenie Rigovho domu doposiaľ verdikt nepadol. Zaujímavé je, že Kmeťo nebol za tieto skutok obvinený ako člen organizovanej alebo zločineckej skupiny, hrozil by mu totiž o veľa vyšší trest.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami použili jeho výpovede najmä proti advokátovi Martinovi Ribárovi, ktorý Kmeťa v minulosti zastupoval. Pred vyšetrovateľmi NAKA Kmeťo vypovedal už mnohokrát a na Špecializovanom trestnom súde v prípade takáčovcov b pozícii svedka trikrát.

Obchodník s kokaínom

Pavol Kmeťo tvrdil, že robil ochranku istému Kamilovi Haršánymu. ktorý je tiež kajúcník a po tom, ako ho obvinili, začal vypovedať proti iným. „Kamil Haršány mal neskutočné kontakty na polícii, na súdoch a vedel aj veľa zarobiť na drogách,“ vypovedal Kmeťo. Bezpečnostné zložky Haršányho považujú za významného obchodníka s kokaínom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kmeťo tvrdil, že Haršány sa dal dokopy s Martinom Mikulcom, ktorý bol popredný predstaviteľ takáčovcocv, podnikal v hazarde a robil aj biznis s pohonnými hmotami. „Mikulec zistil koľko má Haršány peňazí a chcel ho podojiť, sťahoval k sebe jeho dílerov, odhováral ich od neho, jednoducho začal proti nemu intrigovať,“ opisoval vyšetrovateľovi. Haršány vraj mal pocit, že Mikulec ho chce dať zavrieť. Kmeťo tiež priznal, že aj on mal spor s Mikulcom, lebo ten robil zle jeho kamarátovi.

„Kamil doslovne povedal, že keď ho dajú do pľacu a jeho zavrú, tak mi dá milión korún, za to, že zabijem Mikulca a Pegiho (kamarát Mikulca). Osobne ma zobral a poukazoval mi kde bývajú, kde chodieva Pegi napríklad venčiť psa, aké majú zvyky, dokonca som ich aj dva týždne sledoval. O Mikulcovi som vedel všetko, lebo jemu som robieval cez víkendy ochrankára. Cez týždeň som robil v čiernom výjazde a cez víkendy si ma brával Mikulec ako ochranku, všade som s ním chodieval,“ vypovedal v júli 2019 pred vyšetrovateľom NAKA Jánom Čurillom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na tieto slová však vyšetrovateľ nereagoval a svedka Kmeťa sa nepýtal na ďalšie podrobnosti o plánovaní vraždy či o sledovaní. Ostali bez povšimnutia. Pri čítaní a podpisovaní zápisnice boli prítomní aj operatívci Róbert Magula a Branislav Dunčko. Všetci traja sú trestne stíhaní, za to, že si aj s ďalšími kolegami vymýšľali obvinenie voči šéfke inšpekčného tímu Diane Santusovej.

Uvedené záležitosti sa preberali aj na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde minulý rok v januári, v máji, v septembri a aj minulý mesiac. Aj keď počas vyšetrovania Pavol Kmeťo opakovane a podrobne opísal trestnú činnosť Kamila Haršányho, na súde sa k nej vôbec nevyjadril. Nevedel, či nechcel, odpovedať na otázky o plánoch zavraždiť Mikulca a jeho kamaráta Pegiho a ani o tom ako ich sledoval.

Smrť Martina Mikulca: V máji 2020 urobila NAKA akciu na zadržanie členov zločineckého gangu takáčovcov, medzi nimi bol aj Martin Mikulec, ktorého sa však nepodarilo zadržať, komunikoval síce s vyšetrovateľom NAKA a dohadoval si termín výsluchu, no na Slovensko už neprišiel. O tri mesiace ho našli obeseného v Zlíne v Českej republike, českí policajti začali prípad najskôr vyšetrovať ako vraždu, neskôr koncom júna 2021 prípad odložili, s tým, že zavinenie cudzej osoby nezistili. Na Štedrý deň v roku 2021 v Bratislave zavraždili Mikulcovu družku, strelec následne spáchal samovraždu.

Cez prestávku na obed s príslušníkmi NAKA

Pavol Kmeťo dobrovoľne vydal orgánom činným v trestnom konaní svoj mobil a skúmal ho znalec. V telefóne mal rôzne čísla označené ako NAKA, NAKA 2 a tak ďalej. Pri výsluchu však tvrdil, že to sú čísla na milenku a takto si ich uložil, aby to nezistila jeho partnerka. V skutočnosti to však boli reálne kontakty na príslušníkov z polície z NAKA. Z obsahu správ z mobilného telefónu vyplýva, že komunikácia s operatívnymi pracovníkmi bola zameraná na  informácie, o ktorých  neskôr vypovedal pred vyšetrovateľom. Z komunikácie zachytenej v znaleckom posudku tiež vyšlo najavo, že počas prestávky pri výsluchu na polícii v júli 2019 išiel svedok Kmeťo na obed s príslušníkmi polície z NAKA. Na súde však takúto komunikáciu poprel.

Bývalý šéf bratislavských operatívcov Ján Káľavský,  ktorý je tohto času stíhaný za korupciu a je na úteku v Bosne a Hercegovine, na jar 2021 na inšpekcii vypovedal, že Kmeťo sa vraj operatívcov pýtal, či mu dovolia napríklad fajčiť trávu, na čo si vraj z neho robili žarty v tom zmysle, že sa im podarilo veľké ryby obviniť s pomocou „feťáka a mozgového makača Kmeťa“.

Kaľavský tiež opisoval, ako sa NAKA dopracovala obvineniam až bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a exšéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítova Makóa.

Čo na to prokurátor?

Podľa Trestného poriadku orgány činné v trestnom konaní a aj súdy majú konať z úradnej povinnosti. Ako sa dozorový prokurátor Michal Šúrek vysporiadal s výpoveďou Pavla Kmeťa o pláne zavraždiť Martina Mikulca a jeho kamaráta Pegiho? Koná vo veci? Ak nie, prečo?

„Všetky skutočnosti, ktoré odznejú v prípravnom konaní pred OČTK, respektíve sudcom pre prípravné konanie, ako aj v konaní pred súdom, či už zo strany obvinených, poškodených alebo svedkov, sú zo strany OČTK zákonnými postupmi riadne preverované,“ uviedla pre môj blog hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Nuž. zaujímavá odpoveď, vzhľadom na to, že ubehol už rok, odkedy informácie v súvislosti s prípravou vraždu Martina Mikulca a jeho kamaráta Pegiho  prvý raz odzneli verejne na súde a štyri roky prešli, odkedy ich Pavol Kmeťo uviedol pred vyšetrovateľom NAKA Jánom Čurillom, no podľa informácii, ktoré som získala z prostredia polície, doposiaľ nebolo v tejto veci, nielenže začaté trestné stíhanie, ale ani vykonané operatívne preverovanie.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1 629x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu