reklama

Kto osvietil myseľ policajného hovorcu? Na poste vedúceho oddelenia komunikácie prezídia skončil

Celých 12 rokov mu čudné praktiky policajných funkcionárov voči novinárom neprekážali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dnes už bývalý hovorca policajného prezídia podplukovník Michal Slivka vo funkcii zažil päť policajných prezidentov, sedem riaditeľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a päť ministrov vnútra. No list napísal až tomu šiestemu. Nepozdával sa mu postup súčasného šéfa polície plukovníka Štefana Hamrana vo vzťahu k novinárke Jane Šimíčkovej (v súčasnosti Plus 7 DNÍ, predtým Hospodárske noviny ) a mojej osobe.  

Štefan Hamran mal vraj vydať pokyn, aby nám dvom neboli poskytované informácie, aj napriek tomu, že nimi na polícii disponujú. Slivka sa domnieval, že takýto postup je v rozpore so zákonom, odmietol pokyn splniť. Toto všetko oznámil novému ministrovi vnútra SR Ivanovi Šimkovi a to hneď v prvý deň jeho nástupu do úradu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štefan Hamran v telefonickom rozhovore vydanie spomínaného pokynu poprel. Za účelom objasnenia veci mi prisľúbil osobné stretnutie. O pokyne či nepokyne napíšem čoskoro samostatný text.

Vtedajší vedúci oddelenia komunikácie policajného prezídia Michal Slivka sa pre Plus 7 DNÍ udalosť nepoprel a k prípadu sa nechcel bližšie vyjadriť, ani ho nijakým spôsobom komentovať, mne telefón už nezdvihol. Na svojom poste skončil a v súčasnosti zastáva inú pozíciu v rámci policajného zboru. Vzhľadom na jeho opísanú aktivitu, je veľmi zaujímavé nasledovné: 

Ako redaktorka denníka Nový Čas som sa 21. júna 2013 obrátila na komunikačné oddelenie policajného prezídia s otázkami ohľadom vyšetrovania tunelovania vtedajšej Vojenskej spravodajskej služby. Hovorca Michal Slivka mi odpovede nezaslal, no zavolal mi, že ma vyzýva, aby som okamžite odovzdala materiály, ktorými disponujem, na najbližší útvar polície. Ďalej sa odohrali udalosti, ktorými nebudem zaťažovať čitateľa. No skončila som u vyšetrovateľa NAKA a žiadal materiály, z ktorých som vychádzala pri tvorbe novinárskych otázok zaslaných na policajné prezídium. Ako sa neskôr ukázalo, Slivkovi to kázal vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, či aj písomne, nevedno. NAKA vtedy šéfoval Milan Tököly. Na stoličke ministra vnútra sedel Robert Kaliňak, Slivka sa mu vtedy neunúval písať, že sú nejakým spôsobom dotknuté práva novinárov. Naopak, už z vlastnej iniciatívy o mne spísal úradný záznam, ktorý bol základom pre moje operatívne a spravodajské rozpracovanie. Dokument je súčasťou vyšetrovacieho spisu, ktorý bol podkladom pre súdne konanie na Okresom súde Bratislava 3 pod spisovou značkou 46T/13/2016. Článok si môžete prečítať tu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na policajné prezídium som 27. apríla 2020 poslala otázky týkajúce sa Petra Košča alias pána X a jeho vzťahov so sudcom Štefanom Harabinom a aj podnikateľom Miroslavom  Remetom (DÚHA a.s.). Policajný prezident bol dnes už nebohý Milan Lučanský, NAKA viedol Branislav Zurian. Z policajného prezídia neprichádzala žiadna odpoveď a to ani po urgenciách a opakovaných žiadostiach smerovaných aj na samotného Zuriana. Až napokon 22.mája 2020 mi hovorca Michal Slivka odpísal, že "ak mám informácie o trestnej činnosti, mám podať trestné oznámenie na najbližšom útvare polície." Opäť nemal potrebu vypisovať vtedajšej ministerke vnútra Denise Sakovej. Pred zverejnením článku, ma vedenie polície veľmi slušne poprosilo, aby som vynechala z toho NAKA. Rovnako postupoval aj Peter Košč, ktorý sprostredkovane požadoval, aby som vôbec nič nepísala. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Aj takéto odpovede posielal hovorca na novinárske otázky. Tieto sa týkali Petra Košča.
Aj takéto odpovede posielal hovorca na novinárske otázky. Tieto sa týkali Petra Košča. (zdroj: archív pir)

Už po zverejnení článku sa opäť ozvali z komunikačného oddelenia a 19. júna 2020 poslali sami od seba opäť odpoveď na tie isté otázky v znení, že "ak mám informácie o trestnej činnosti, mám podať trestné oznámenie". Tentokrát už podpísané iba oddelením, nie konkrétnou osobou. Publikovanie textu  malo za následok pomstu zo strany Petra Košča, do ktorej boli či už vedome alebo nevedome zapletené Aktuality.sk. Článok si môžete prečítať tu.

Aj takto reagovali na komunikačnom oddelení policajného prezídia.
Aj takto reagovali na komunikačnom oddelení policajného prezídia. (zdroj: archív pir)

Nie sú to jediné prípady. A určite podobných praktík policajných funkcionárov aj voči viacerým novinárom, o ktorých Slivka počas 12-ročnej kariéry na policajnom prezídiu vedel, bolo viac. Porozprávať by o tom mohli mnohí a to z rôznych súčasných táborov žurnalistov. No a to už nebudem spomínať, ako tento hovorca spolu so svojou kolegyňou, ktorá sa tiež z komunikačného oddelenia musela porúčať, o mne šírili špinavé klebety medzi novinármi a príslušníkmi polície. (Rovnako o iných, aj o Jane Šimíčkovej.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo ho teraz pri otázkach na riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností v súvislosti s prepojeniami na Petra Košča osvietilo? Práve táto téma totiž spôsobila celý problém Štefana Hamrana s mojimi novinárskymi otázkami. Článok si môžete prečítať tu.

Ak mal Michal Slivka podozrenie, že vydaním pokynu mohlo dôjsť zo strany policajného prezidenta k protiprávnemu konaniu, bolo by lepšie oznámiť to inšpekcii či prokuratúre. Na svojej verzii by musel zotrvať a prípadne ju zopakovať procesným spôsobom po zákonnom poučení. V súčasnosti sa totiž Michal Slivka, ktorý v roku 2019 získal titul v súťaži Hovorca roka, už k listu pre ministra Ivana Šimka a okolnostiam vydania údajného pokynu vyjadrovať nechce a nechce záležitosti úradne potvrdiť.  Bude zaujímavé sledovať, kam sa bývalý hovorca policajného prezídia Michal Slivka v rámci kariéry ďalej poberie.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1 629x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu