reklama

Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom

Policajti našli správy v telefóne. O spojení pána X so sýkorovcami vypovedali svedkovia už pred deviatimi rokmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na úvod: V septembri sa má na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici začať pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom a Petrom Koščom, ktorého označujú aj ako pán X. Košč je na úteku a je na neho vydaný medzinárodný zatykač.

Podľa obžaloby mal dať Kováčikovi úplatok za to, že sa v roku 2015 nevyšetrovali úniky z polície k sýkorovcom. Podozrivý bol policajný funkcionár Jozef Rehák alias Dodo. Mimochodom nominant niekdajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica, dnes špeciálneho prokurátora. Ten sa v prípade sýkorvcov objavil ako advokát, zastupoval poškodených po zavraždenom Romanovi Deákovi. Reháka pre spoluprácu so sýkorovcami napokon obvinili v decembri 2020 v rámci akcie Judáš a jeho prípad sa už pojednáva na súde.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte v októbri 2015 som na web Aktuálne.sk napísala článok o bossovi sýkorovcov Róbertovi Lališovi alias Kýblovi, v ktorom som citovala aj výpoveď člena tejto zločineckej skupiny Jurija Fejera z roku 2013. Uvedená bola v obžalobe zo septembra 2014 prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Petra Kysela. Policajti totiž na jeseň 2012 pri razii na sýkorovcov zaistili aj Fejerov mobil s veľmi zaujímavými správami z mája toho istého roku. Zo správ vyplývalo, že nejaký Peťo informuje sýkrovcov o policajnom odpočúvaní a sledovaní.

Za pozornosť stojí fakt, že na hlavnom pojednávaní s Lališom a spol. sa prokurátor Kysel na tieto správy Fejera nepýtal a nevypočul ho ani ku Koščovi. Hoci sám Kysel správy aj Fejerovu výpoveď z prípravného konania v obžalobe citoval. O tieto skutočnosti sa nezaujímali ani novinári, ktorí boli na pojednávaní prítomní. Teraz sa však verejne prezentujú ako odborníci a vyjadrujú sa ku Koščovi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môj spomínaný článok z októbra 2015 už na webe nenájdete. Keď portál Aktuálne.sk vydavateľstvo, ktoré vlastní Penta, predalo a zlúčil sa s webom Aktuality.sk, ich šéfredaktor Peter Bárdy nechcel mať na svojom portáli cudzie texty a úplne všetky články vymazali. Dajú sa však nájsť prostredníctvom rešeršných služieb. Prečítať si ho môže tu:

EXKLUZÍVNE: Kýbel a Gestapák! Kto je vlastne zadržaný mafiánsky boss Róbert Lališ?

[aktualne.sk 23/10/2015]
Autor: Júlia Mikolášiková
Zaradenie: Dnes
Čas: 18:57
Text:
BRATISLAVA - Policajný úlovok desaťročia. Dolapili mafiánskeho bossa sýkorovského gangu Róberta Lališa s prezývkou Kýbel v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Stalo sa tak v piatok na obed, keď nastupoval do auta registrovaného v Brne. Skrývať sa začal začiatkom roka 2012, prvý zatykač na neho vydali však až po pár mesiacoch.

Päťdesiaťročný Róbert Lališ pochádza z bratislavskej Dúbravky. Má jedného brata. Rodičia sa rozviedli. Vyučil sa za automechanika. Má dve deti, jedno s partnerkou z Bratislavy, druhé s partnerkou z Čiech. V Brne v minulosti podnikal. Podnikateľské aktivity mal aj Bratislave. Aktuálne však podľa výpisu z obchodného registra figuruje už iba v jednej spoločnosti.
Prokuratúra a polícia Lališa označuje za najvyššieho šéfa skupiny podsvetia sýkorovcov. Prezývku Kýbel má kvôli nízkemu vzrastu. Volali ho aj Malý, alebo Krpatý či iba On. A pre jeho krutosť medzi sebou aj Gestapák.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Bol by zle dopadol, ak by šiel niekto na políciu, Kýbel by ho zakopal," povedal jeden z jeho bývalých sluhov. Členovia jeho početnej armády hovoria o tom ako neváhal dávať príkazy aj na popravy vlastných. "Bol to zlý mariňák," zvykol vraj vravievať o zradcoch.

Skupina sýkorovcov fungovali od deväťdesiatych rokov minulého storočia. Kýblova zločinecká družina pôsobila v Bratislave, na Záhorí a v okolí Senca. Výpalné, vydieranie, drogy. To boli základné nástroje ich obživy. Podľa prokuratúry vraždili konkurentov, vlastných a ľudí "odstraňovali" aj na objednávku. Kýbel sa stal šéfom gangu po smrti bossa bossov mafie Miroslava Sýkoru, ktorého zastrelili vo februári 1997.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Policajti dobre vedeli, čo je Kýbel zač. Už v roku 2008 začali vyšetrovanie vo veci založenia zločineckej skupiny sýkorovcov. Ako šéfa ho vo výpovediach spomínali viacerí poddaní celé roky. Nikto ho však nikdy nevypočul. Prvýkrát vypovedal až na jar 2011 ako svedok v súvislosti s prípadom, keď šéf bratislavskej vetvy skupiny Ladislav Bališ alias Dlhý Laco plánoval s ďalšími vojakmi od sýkoriek vraždu Martina Hrabárika alias Rezňa.

Pomoc z najvyšších miest

Kýblovi mali dlhé roky zabezpečovať krytie ľudia z najvyšších miest. Podľa svedeckých výpovedí dostával z policajných kruhov informácie o sledovaní, či odpočúvaní a vo vrecku mal aj falošné doklady, či preukazy príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS).

Dlhodobo mu pomáhali tajní, policajti a nie iba tí radoví. Konali tak aj vplyvní podnikatelia, ktorí sa kamarátili s politikmi, policajnými funkcionármi a zločincami zároveň. Policajti majú k dispozícii aj komunikáciu z chatu jedného z Kýblových ochrankárov - Jurija Fejera alias Malého Rusa.
Napríklad, 3. mája 2012 dostal správu: „Spojil som sa s Peťom, že je to v poriadku, obidvaja.“ Pri výsluchu na polícii jeho bývalý kumpán vysvetlil, že Kýbel tým pravdepodobne myslel Peťa od Mareka Trajtera. Kýbel totiž vždy od Trajtera zisťoval, či ho neodpočúvajú a či ich nesledujú. „Kýbel hovoril, že by to mal byť nejaký siskár,“ dodal Fejer.

Trajter čelil obžalobe, že si v lete 1999 u gangu sýkoriek objednal vraždu Romana Deáka. Súd mu však trestné stíhanie zastavil z dôvodu, že je skutok vo vzťahu k Trajterovi premlčaný.
Svedkovia potvrdili aj to, že Kýbel mal falošné doklady a dokonca aj preukaz píslušníka tajnej služby.

Paranoidný boss

Kýbel s vyvolenými kumpánmi komunikoval cez osobitne utajený mobil. Príkazy však dostávali len osobne, medzi štyrmi očami. Cez telefón si dohadovali iba miesto a čas stretnutia.

Na dôležité stretnutia chodili s blízkymi, ktorí vždy pred jeho príchodom skontrolovali priestor. Zaujímali sa o to, či na mieste nie sú nevhodné osoby, polícia alebo odpočúvacie zariadenie. Niekedy kontrolovali aj kanalizácie, či v nich nie sú ukryté nástražné výbušné systémy.

„Všade, kde sme boli, sme zabezpečovali ochranu proti nepriateľom,“ uviedol jeden z jeho ochrankárov Milan Janík s prezývkou Copík. Podľa jeho slov každý vedel, že Kýbel je „najväčší člen“ sýkorovcov. Navyše „boli nebezpečné roky".

"Kýbel mal obavy a bol veľmi obozretný. Pred kým mi nepovedal. Možno mal obavu pred všetkými ľuďmi,“ povedal Janík. Situáciu, keď by sa Kýbel dostal do reálneho ohrozenia, alebo by na neho niekto zaútočil, však nezažil.

Kýbel je mimoriadne poriadkumilovný a čistotný, často mal napríklad žehliť. „Bielizeň pral zásadne v bio pracích prostriedkoch. Pral každý deň, uprostred izby v tajnom byte bol vždy rozložený sušiak na bielizeň,“ opísal človek, ktorý Kýblovi po akciách nosieval do skrýší jedlo.

„Konzumoval iba špeciálne bio potraviny. Obľuboval špeciálne chlebíky – „polystyrén,“ dodal. Jeho ďalší bývalí podanní vypovedali o tom ako nejedol mäso, konzumoval zeleninu a pil meltu.

Spojky v úkryte

Prvýkrát Kýbla obvinili až v lete 2012, avšak to sa už skrýval. Sudca na neho vydal prvý zatykač. Dôvodom bolo obvinenie zo založenie zločineckej skupiny a iné trestné činy.
Kýbel mal verných priateľov. Jeden z nich v minulosti vykonával kuriéra. Teda prinášal, alebo naopak odnášal odkazy pre osoby, ktoré sa skrývali. O návštevách Kýbla v úkryte na Morave vypovedali viacerí členovia sýkorovského gangu.

Jedenásť vrážd

V januári 2015 sa s gangom sýkoriek začalo na Špecializovanom trestnom súde pojednávanie. Proti Lališovi sa viedlo konanie ako proti ušlému. Obžalovaný je so šiestich vrážd. Ostatné prípady ešte vyšetrujú policajti.
Z vraždy Romana Deáka z októbra 1999 bol obvinený v septembri 2012.
Z vraždy Alojza Házyho z júna 1998 bol obvinený v apríli 2013.
Z vraždy Róberta Holuba z októbra 1997 bol obvinený v júli 2013.
Z vraždy Juraja Matzenauera z apríla 2000 bol obvinený v júli 2013.
Z vraždy Maxima Malkartiho zo septembra 1998 bol obvinený v júli 2013.
Z vraždy Dalera Hlavačku z mája 1999 bol obvinený v októbri 2013.
Z vraždy Róberta Pála z novembra 2003 bol obvinený v októbri 2013.
Z vraždy Eduarda Diniča z mája 1998 bol obvinený v októbri 2013.
Z vraždy Róberta Diniča z októbra 1998 bol obvinený v októbri 2013.
Z vraždy Miloša Piliara z jari 1998 bol obvinený vo februári 2014.
Z vraždy bratov Danišovcov, ktorí vystupovali pod prezýkami Tuti a Papas z júla 1995 bol obvinený vo februári 2015.
Polícia preveruje informácie, že popráv by mohlo byť až 23.

Prokurátor a policajti v ohrození

Pri vyšetrovaní prípadov sa do ohrozenia dostal aj prokurátor a policajti. Podľa výpovedí mužov z partie sýkorovcov Kýbel získal ich mená a vydal rozkaz, aby k týmto osobám „zistili veci.“ Jeho niekdajší šofér na súde vypovedal, že Kýbel dostal mená od Mareka Trajtera.

"Bolo tam aj vaše meno pán prokurátor," povedal na hlavnom pojednávaní s gangom sýkoriek Martin Kováč s prezývkou Rybička, ktorý robil Kýblovi šoféra.

Ukazuje sa tak, že Mikuláš Černák, ktorý je odsúdený na doživotie a doteraz bol označovaný za najsilnejšieho muža slovenského podsvetia, bol oproti Kýblovi iba slabý odvar.

Prišiel koniec

„Kýblovi som bol sluha, poskok aj ochranka. Tri v jednom. Len riť si utieral sám,“ uviedol Juraj Billik alias Čapatý, ktorý Kýblovi slúžil 13 rokov. Bol jeho ochrankár a patril aj do vražedného komanda. Práve on začal vypovedať proti Kýblovi a spol. ako prvý.

“Nakoľko sa na mňa vysrali, tak som to oznámil. Chcel som zmeniť život,“ vysvetlil v apríli 2013. Odpykáva si osemročný trest za prípravu vraždy niekdajšieho parťáka s prezývkou Rezeň. Postupne ale začali vypovedať aj ďalší členovia sýkorovskej armády.

Vlani v októbri policajti zadržali sýkorovského "prvého námestníka" Františka Borbélyho, ktorý bol ako jediný z vrchných predstaviteľov skupiny ešte stále na slobode. Prevádzkoval viacero herní, reštaurácií a kaviarní. Za drogovú trestnú činnosť dostal trest - šesť rokov a osem mesiacov. Súd schválil dohodu, ktorú urobil s prokurátorom.

Zisky z drogovej trestnej činnosti používali na podporu iných obvinených osôb na úteku. Išlo práve o Kýbla a šéfa seneckej vetvy sýkorovcov Martina Biháriho alias Rusa.

Na úteku

Argentína, Kosovo, Srbsko, Albánsko, Thajsko, či Kambodža. O týchto miestach hovorili ľudia z prostredia organizovaného zločinu aj bezpečnostných zložiek ako o možnom Kýblovom úkryte. Jeden z advokátov osoby blízkej sýkorovcom zase začal dokonca šíriť správu, že Kýbel bol v lete 2013 v Bratislave.

Kýbel údajne neovláda cudzie jazyky, anglicky má hovoriť veľmi zle. Nenápadný pobyt v zahraničí tak mal ťažký. Ešte z čias Miroslava Sýkoru si držal aktívne kontakty nielen v Česku, ale aj v Poľsku a na Ukrajine. Dalo sa teda predpokladať, že sa skrýva v niektorej z týchto krajín.
Na Morave dolapili pre pár dňami aj šéfa seneckej vetvy Martina Biháriho. Ten sa pred spravodlivosťou skrýval ešte dlhšie ako Kýbel. Unikal päť rokov.

Policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii potvrdil, že zadržanie Lališa súvisí s prípadom Biháriho.

Pravdepodobné však je, že sa po celý čas skrýval u našich západných susedov a po dolapení Biháriho ušiel do Nemecka. Tamojšie justičné orgány budú v najbližších dňoch rozhodovať a jeho vydaní na Slovensko.

Fakty o zadržaní

Kýbla zadržali v Kolíne nad Rýnom v Nemecku, o 12.15 hod nastupoval do osobného Renaulta Clio s českou poznávacou značkou.
Stotožnili ho na základe odtlačkov prstov.
Bol sám.
Nebol ozbrojený.
Auto bolo registrované na českú firmu z Brna.
Pri sebe mal doklad totožnosti, na ktorom bola jeho fotografia, ale cudzie meno, priezvisko a údaje. Išlo o občiansky a vodičký preukaz zo Slovenska.
Kýbla vypátrali policajti Národnej kriminálnej agentúry, v spolupráci s policajtmi cieľového pátrani , Národnej ústredne INTERPOL Bratislava, policajtmi cieľového pátrania krajinského kriminálneho úradu Severné Porýnie–Vestfálsko v Düsseldorfe a policajtmi z Českej republiky.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1 629x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu