reklama

Vojna v bezpečnostných zložkách: Komu zovrelo v hrdle po domovke u pána X?

Na diaľku cez pol sveta vypol alarm, aby elitní policajti v jeho dome našli veci, o ktorých nikto nehovorí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

„Policajtom sa podaril nezvyčajný úlovok. Podľa informácií Aktuality.sk z viacerých dôveryhodných zdrojov, v jeho bezpečnostnej schránke našli desiatky zlatých tehličiek,“ znela šokujúca informácia o razii u bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Ten istý portál približne o rok neskôr priniesol informáciu z ďalšej domovej prehliadky: „U policajného exprezidenta Gašpara našli podozrivé DVD. Citlivé údaje z vyšetrovaní si schovával celé roky.“  Podobných prípadov však bolo viac. Zverejňovanie materiálov nájdených v dome či telefónoch Mariana Kočnera istý čas doslova živilo niekoľko slovenských redakcií a jednotlivcov celé mesiace až roky. K tomu treba štyri poznámky:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Detaily z domovej prehliadky, podobne ako celé vyšetrovanie, sú neverejné informácie. Zmeniť to môže iba sudca, keď ich pripustí ako dôkazy na hlavnom pojednávaní, ktoré je verejné.

2. Samozrejme, to neznamená, že novinári by nemali takéto informácie vôbec zverejňovať. Naopak, ak je to vo verejnom záujme, je to ich povinnosťou.

3. Otázkou ale je, či si médiá a tí, ktorí majú k spisom prístup, nepletú verejný záujem s inými záujmami. Napríklad osobnými.

4. Na Slovensku, žiaľ, platí uvedené vyššie. K verejnému záujmu sa pristupuje dosť selektívne. Dôkazom je iná známa kauza.

Toľko na úvod.

Alarm vypol na diaľku a skryl sa na Balkáne

Vlani v marci sa policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) rozhodli urobiť domovú prehliadku v jednom z luxusných domov v pezinských horách neďaleko Kučišdorfskej priehrady. Bolo zvláštne, že v elitnom útvare, ktorý má početné podporné jednotky, nikoho nenapadlo zistiť si vopred, či sa obyvateľ nedobytnej pevnosti vôbec zdržiava doma. Keď zistili, že nie, zavolali mu na mobil a on si na diaľku z Maldív vypol na dome alarm.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Reč je o Petrovi Koščovi alias pánovi X, jednej z hlavných postáv takzvanej vojny v bezpečnostných zložkách. Poznajú ho politici, funkcionári polície, biznismeni i novinári. Je pritom jedno, ku ktorej vláde majú alebo nemajú blízko. Podnikal napríklad aj so súčasným poslancom parlamentu Tomášom Tarabom.

NAKA začiatkom minulého roka Petra Košča začala podozrievať z toho, že na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS) v spolupráci so Slovenskou informačnou službou (SIS) zabezpečil diskreditáciu niektorých policajtov. Cieľom vraj bolo zmarenie vyšetrovania známych káuz.

Tak teda mužovi, o ktorom boli policajti presvedčení, že stojí za ich diskreditáciou, zavolali kvôli alarmu a on im vyhovel. Do domu sa však dostať nevedeli, zavolali preto zámočníka s priezviskom Taraba. Na miesto prišla aj Koščova advokátka Eva Mišíková. Pán X pre TV JOJ síce povedal, že je na dovolenke s rodinou a čoskoro sa vráti na Slovensko, odvtedy však uplynulo už 18 mesiacov. Na druhý deň po domovej prehliadke odletel z Maldív do Dubaja a na úteku je doposiaľ. Vraj niekde na Balkáne, neďaleko jeho kamaráta bývalého policajta Jána Káľavského. Špecializovaný trestný súd na Košča vydal európsky aj medzinárodný zatykač.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dalo by sa očakávať, že aj v tomto prípade sa aspoň čiastočné informácie z domovej prehliadky dostanú k novinárom a následne na verejnosť. Nič také sa ale nestalo. Záujem? Žiadny. Nula. Kočnerova knižnica a Koščova knižnica zrejme nie je to isté. Hoci aj tá z Pezinka je pravdepodobne plná zaujímavých informácií. A pravdepodobne v tomto prípade znamená, že celkom určite.

Zlegalizoval sám seba?

Potvrdil to aj priebeh hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v kauze, v ktorej medzičasom Petra Košča obžalovali z uplácania dnes už bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podľa prokurátorom Michalom Šúrekom prečítanej zápisnice z domovej prehliadky našli u Košča zbrane, hotovosť, zlaté mince, zlaté tehličky, rôzne dokumenty, USB kľúče , mobilné telefóny či podkrovnú počítačovú miestnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Peter Košč má všetky u neho nájdené zbrane v legálnej držbe. Polícia podľa zápisnice síce nachádzala hotovosť takmer po celom jeho dome (v kuchyni, šatníku, v garáži...), vzhľadom na jeho majetok však celková nájdená suma  vo výške 31-tisíc eur, pár tisíc dolárov a indické rupie, nie je vôbec zaujímavá. Ani zlaté mince či zlaté tehličky, hoci nájdené v kúpeľni a nie v riadnom sejfe ako v prípade Kičurovho otca, nie sú veľkým prekvapením. Zaujímavé môže byť niečo iné. To, v čom Košč vynikal najviac a vďaka čomu si získava priazeň. A to sú informácie.

V trezore na povale v počítačovej miestnosti našli policajti spisy z rozsiahleho vyšetrovania mafiánskej skupiny sýkorovcov v roku 2015. Píše sa v nich aj o bývalom riaditeľovi Úradu zvláštnych policajných činností (ÚZPČ) Jozefovi Rehákovi, práve tento prípad chcel Košč podľa obžaloby upratať za úplatok pre Kováčika. Mal doma aj listiny týkajúce sa zločineckej skupiny piťovcov.

Nájdené boli aj utajované dokumenty o spolupracovníkoch SIS a podľa prokurátora aj rôzne iné listiny. Môj zdroj potvrdil, že dokumenty, ktoré prokurátor na súde označil „ako materiály týkajúce sa ľudí spolupracujúcich so SIS“, sa týkajú samotného Košča. Obsahujú informácie o jeho spolupráci za úradovania riaditeľov SIS Jozefa Magalu, Antona Šafárika aj Vladimíra Pčolinského. Zdroj tiež uviedol, že našli aj takzvané kompro na rôzne osoby.

Vyzerá to tak, ako by to tam všetko nechal schválne. Napríklad, chcel tak zlegalizovať svoj vzťah s príslušníkmi polície, ktorí robili na piťovcoch a vytvoriť dojem, že spis z kauzy Rehák mal zo služobných dôvodov. Podhodené kompro môže byť varovaním.

Otázkou je, prečo sa tieto aj ďalšie pikantérie z domovej prehliadky ešte nedostali na verejnosť. Odpoveď môže byť veľmi jednoduchá. Osobný záujem (OČTK, médií aj politikov) zrejme prevážil nad verejným záujmom.

Ticho by sa dalo krájať

Petra Košča obžalovala špeciálna prokuratúra, na ktorej čele stojí Daniel Lipšic. Ešte vlani týždenníku Plus 7 DNÍ  priznal, že sa s  Koščom v minulosti viackrát stretol. V tom  dome, v ktorom polícia našla povestné Koščovo kompro. Minimálne jedenkrát bol v Koščovom dome za účasti Lipšica aj bývalý funkcionár NAKA Bernard Slobodník, ktorý je dnes kľúčovým svedkom Lipšicovej prokuratúry proti Koščovi a  Kováčikovi. 

Terajší špeciálny prokurátor údajne s Petrom Koščom v jeho dome riešili aj mediálnu imunitu v prospech Kováčika. V denníku N a na portáli Aktuality.sk. Teda v médiách, ktoré sú v zverejňovaní neverejných informácií z domových prehliadok slovenskými rekordérmi. Bývalý šéf SIS a Koščov priateľ Vladimír Pčolinský v jednej osobe v jednom z rozhovorov zase uviedol, že ku Koščovi priamo domov chodila na praženicu redaktorka Denníka N Monika Tódová. Vraj ju videl na kamerách. Teda do toho istého domu, v ktorom NAKA urobila domovú prehliadku a opäť pripomeniem, že Peter Košč ochotne vypol alarm na diaľku. 

Novinári Tom Nicholson a Marek Vagovič s Petrom Koščom takmer založili investigatívny web. Priznal to sám Nicholson v relácii Nadácie Zastavme korupciu. Plán síce nevyšiel, Košč im aj ich kamarátom však posúval „tipy vo verejnom záujme“. Je celkom možné, že mnohí novinári dnes  už dobre vedia, že ich spolupráca s Koščom bola v skutočnosti úplne iným a nie verejným záujmom.

Peter Košč pravidelne komunikoval s viacerými žurnalistami a to aj cez falošný profil na facebooku. Posúval im správy, ktoré chráni zákon. Na jeseň 2018 takto využil aj horlivú novinárku, ktorá vyzradila meno utajeného svedka v najsledovanejšej kauze v celej histórii Slovenska. Používal pri tom vlastný mobil, prihlasoval sa z IP adries, ktoré polícia a experti spojilo s jeho osobou. Vlani v septembri ho aj kvôli tomu vyšetrovateľ NAKA obvinil z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti a ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva a aj iných trestných činov. Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava III. Lukáš Hanniker uznesenie o vznesení obvinenia neskôr zrušil. V minulosti rozhodoval v jeho prospech.

Kľúčový svedok Slobodník v kauze Košča a Kováčika tvrdí, že Peter Košč chcel zamiesť po koberec vyšetrovanie úniku informácií smerom k sýkorovcom. Vynášať z polície mal ex-riaditeľ ÚZPČ Jozef Rehák. Do vplyvnej funkcie v polícii prišiel za ministra vnútra Daniela Lipšica na odporúčanie vtedajšieho policajného viceprezidenta Jána Vaľa. Jeho dcéra získala pozemok na výstavbu rodinného domu od firmy Košča v jeho susedstve.

Za pozornosť stojí aj to, že spochybňovanie kajúcnika Slobodníka na pojednávaní umožnila stážistka špeciálnej prokuratúry, ktorú si vybral sám Lipšic, keď súhlasila so spornou nahrávkou. Tú ako dôkaz predložila obhajoba.

Košč, ktorého však mimochodom pán X volajú iba naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami, vzhľadom na svoje postavenie v bezpečnostných zložkách môže mať kompromitujúce materiály na veľa ľudí. Kočša volajú Babyface, Potetovanec, potetovaný Peťo či Peťo zo služby a nemusí mu vôbec prekážať, že časť jeho knižnice našla NAKA pri domovej prehliadke. Nie jemu, ale mnohým iným ľuďom po nej mohlo poriadne zovrieť v hrdle či zvierať análny otvor.      

OČTK sa vyjadrovať nemôžu

V tomto kontexte nie je až tak zvláštne, prečo NAKA neurobila domovú prehliadku aj v mieste trvalého pobytu Košča v jednom z petržalských bytov a neprehľadali tiež iné nehnuteľnosti, ktoré Košč vlastní ako fyzická osoba. Ďalšie, ktoré využíva sú majetkom jeho obchodných spoločností.

Viaceré objekty, ku ktorým mám Peter Košč vzťah, krátko po jeho obvinení totiž strážili podozrivé gorily, ktoré rozhodne nepatrili k štátnym bezpečnostným zložkám. Napríklad, aj na vozidlách s nitrianskymi evidenčnými číslami.

 „Vyšetrovatelia národnej kriminálnej agentúry postupovali v uvedenej veci v súlade s Trestným poriadkom. Bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uviedli pre môj blog z komunikačného odboru policajného prezídia.

„Vzhľadom na prebiehajúce hlavné pojednávanie v tejto trestnej veci, ktoré je prístupné verejnosti na Špecializovanom trestnom súde, sa k veci v súčasnosti nebudeme vyjadrovať,“ tlmočila podobné stanovisko špeciálnej prokuratúry hovorkyňa Jana Tökölyová. 

Rovnaké odpovede prišli aj na otázky, že či nájdené veci, ako ÚSB kľúče a mobilné telefóny podrobili znaleckému skúmaniu a či na základe zaistených vecí začali aj nejaké ďalšie trestné stíhanie vo veci.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  443
  •  | 
  • Páči sa:  1 629x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu