reklama

Vajnoráci vo svete: Takto spomínajú na obec

Príbeh Štefana Farkaša z Roľníckej ulice.

Vajnoráci vo svete: Takto spomínajú na obec
Štefan Farkaš ako malý chlapec. (Zdroj: Archív Š.F.)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

„Moja žena Katka mi ukázala tvoj blog so slovami:"Ty si Vajnorák a možno ťa to zaujíma.“,“ napísal mi pán Štefan Farkaš, ktorý pochádza v našej mestskej časti a reagoval tak na tento môj článok.

„No a moja mama Ľudmila za slobodna Feketeová, po vydaji Farkašová bola tvojej babky Marky Halíkovej, ako sme ju volali, sesternica. No čo, svet je malý. Ako malý chlapec si pamätám tvojho pradedka Vrbu, štíhli a vysoký a často s kúskom cigarety v kútiku úst, bol to veľmi vtipný, majster strojár. Ako by to bolo včera,“ spomenul. Spojil som sa s pánom Farkašom a opýtal som sa ho na jeho vzťah k Vajnorom a jeho život. Ctením čitateľom prinášam jeho príbeh.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Štefan Farkaš ako malý chlapec.
Štefan Farkaš ako malý chlapec. (zdroj: Archív Š.F.)

Pán Farkaš sa narodil vo februári 1956 v rodinnom dome na Roľníckej ulici, v ktorom v tom čase jeho rodina bývala, číslo si už nepamätá. „Môj bratranec Palo Fekete tam žije stále. Moja mama odmietla ísť do nemocnice, mala zlé skúsenosti so zdravotníckymi zariadeniami, keďže rok predtým sa narodil môj brat Juraj,“ povedal na začiatok.

Keď mal pán Farkaš štyri roky, jeho rodina sa odsťahovala do Bratislavy na Račianske mýto. „Vtedy to bol skoro na okraji Bratislavy s vinohradmi naokolo.

No Vajnory stále boli v našom živote, keďže veľká časť rodiny zo strany mojej mamy tam bývala aj naďalej,“ opísal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Prababka Katarína Hubáčková
Prababka Katarína Hubáčková (zdroj: Archív Š.F.)
Zlatá svadba
Zlatá svadba (zdroj: Archív Š.F.)

Vymenoval: Feketovcov, starých rodičov a ich deti. prababku Hubáčkovú a všetkých, ktorí patrili do jej blízkeho okolia. „Okrem pravidelných návštev cez víkendy, to boli aj oberačky, zabíjačky, hody a oslavy na Štefana, či Katarínu, tak sa totiž prababka Hubáčková volala. Keď zamrzli jazera v zime vždy to bol hokej na ľade. A to nás bola cela banda bratrancov a iba dve sesternice, spolu nás bolo tuším šestnásť. Samozrejme sme sa často stýkali s inými príbuznými, ako sa hovorilo, z druhého kolena,“ uviedol.

Bratranci
Bratranci (zdroj: Archív Š.F.)

„Keď sme sa osamostatnili a odsťahovali z domu do vlastného bytu v Petržalke, po zmenách v roku 1989 sme pracovali aj s mojou manželkou pre zahraničné firmy.  V roku 1993 po rozdelení Československa, sme začali uvažovať o tom, že dáme našim trom dcéram iné šance a v roku 1996 sme sa odsťahovali do kanadského Vancoveru,“ spomenul pán Farkaš, s tým že sú za oceánom veľmi šťastní a majú už štyri vnúčatá. „Je tu pekná príroda, oceán a lyžovanie. Bývame obklopení prírodou a zvieratkami, ako sú medveď, puma, medvedík čistotný, skunk,“ povedal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rodina pána Farkaša chodí na Slovensko na návštevy. „Máme chalupu v Nižnej Boci, ale teraz to bolo komplikované kvôli pandémii, hádam sa nám skoro podarí navštíviť aj Vajnory, tak ako to máme v pláne,“ povzdychol si.

Štefan Farkaš a Martin Fehervary, ktorý hrá v NHL za Washington
Štefan Farkaš a Martin Fehervary, ktorý hrá v NHL za Washington (zdroj: Archív Š.F.)
Martin Fehervary a Katarína Farkašová.
Martin Fehervary a Katarína Farkašová. (zdroj: Archív Š.F.)

„Martin Fehervary, ktorý hrá v NHL za Washington Capitals je príbuzný mojej manželky Katky. (On je syn jej sesternice) Keď tu hrali s našimi Canucks, tak sme sa stretli a skočili na pivo,“ pochválil sa na záver pán Štefan Farkaš.

Bývali ste vo Vajnoroch a odišli ste žiť do veľkého sveta? Napíšte mi, zverejním váš príbeh a vaše spomienky. Kontaktovať ma môžete e-mailom na adresu: vajnorak@ondruska.sk alebo cez moju facebookovú stránku Juraj Ondruška Za naše Vajnory.

Juraj Ondruška

Juraj Ondruška

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  44x

Volám sa Juraj Ondruška. Narodil som v roku 1982. Som ženatý a mám jednu dcéru. Pochádzam z rodiny, ktorá má vo Vajnoroch hlboké korene už niekoľko generácií. Pôsobím na Ústave výrobných systémov, environmentálnej techniky a manažmentu kvality Strojníckej Fakulty Slovenskej technickej univerzity. V pedagogickej činnosti sa venujem oblastiam metodiky konštruovania a metódam MKP. Som spoluautorom úspešných projektov, ktorých výstupom sú aj úžitkové vzory, patenty, prototypy a nové zariadenia. Na blogu sa venujem regionálnym témam, zaujímavostiam z mojej práce a aj témam, ktoré sa týkajú mojich koníčkov. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu