reklama

Chcete rómsku osadu bližšie pri domoch?

Doba je rýchla, nie vždy dokážeme sledovať všetko, čo sa okolo nás deje. Často sa stáva, že v našom okolí sa začnú diať veci, ktoré už ale zmeniť nevieme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Budem rád, keď v tomto prípade stihneme ako občania zasiahnuť ešte pred tou povestnou dvanástou hodinou.

V Liptovskom Mikuláši sa ide opäť meniť územný plán a jedna zo zmien sleduje aj plán na premiestnenie rómskej osady na Priemyselnej ulici do inej lokality na Nábreží – bližšie k bytovkám, bližšie ku garážam, bližšie k cyklochodníku.

O novej lokalite mesto obyvateľov otvorene a včas neinformovalo. Pred rokom vyhlásilo súťaž na riešenie situácie na Priemyselnej, komisia vybrala víťazný návrh. Mal získať aj odmenu tisíc eur. No zámer zostal „utajený“. Verejnosť ho nikdy nevidela. Požiadal som preto cez infozákon o jeho sprístupnenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mestské zastupiteľstvo koncom roka 2015 dokonca schvaľovalo materiál, podľa ktorého sa na „revitalizáciu obytnej zóny“ má vynaložiť 80 tisíc eur.

Obrázok blogu

Zrazu je na stole návrh na zmenu územného plánu a v ňom už presná lokalita, kam sa majú obyvatelia osady premiestniť. Návrh bol zverejnený na úradnej tabuli 28. novembra 2016. Verejnosť má 30 dní od zverejnenia na zaslanie pripomienok.

Ako zabrániť presťahovaniu osady bližšie k bytovkám a garážam? Vypustiť z návrhu územného plánu zmenu č. 9. Pripomienky treba zaslať písomne na radnicu. Ja dávam na podateľňu toto:

Mgr. Michal Jurči, Mišíkova 11, 03105 Liptovský Mikuláš

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mesto Liptovský Mikuláš

Mestský úrad Liptovský Mikuláš

Štúrova 1989/41, 031 42 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš 12. decembra 2016

Pripomienka k dokumentu - návrhu Územného plánu mesta Liptovský Mikuláš - Zmeny a doplnky č. 5.

 Týmto podávam pripomienky k dokumentu – návrh Územného plánu mesta Liptovský Mikuláš – Zmeny a doplnky č. 5. Oznámenie bolo zverejnené na úradnej tabuli mesta dňa 28. novembra 2016.

 V rámci návrhu – Zmena 9 dokumentu – sa rieši lokalita v blízkosti Priemyselnej ulice a Vrbického cintorína. Cieľom návrhu meny ÚP v tejto časti je vytvoriť predpoklady pre premiestnenie ubytovacích buniek na Priemyselnej ulici do novej polohy. V súčasnosti územný plán vymedzuje funkčné využitie tejto lokality ako vyhradené územie pohrebiska. Návrh ZaD č. 5 ráta so zmenou funkčného využitia na obytné územie s prevahou rodinných domov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Prijatím zmeny č. 9 sa otvorí možnosť na premiestnenie obyvateľov osady na Priemyselnej do lokality bližšie k bytovým domom a garážam na sídlisku Nábrežie. Skúsenosti zo spôsobu spolunažívania obyvateľov osady na Priemyselnej ulici vyvolávajú opodstatnené obavy, že ich premiestnením dôjde významne k zníženiu kvality života obyvateľov v blízkosti. Nie je vylúčený nárast miery kriminality, tak v objektoch priľahlých garáži ako aj v obytných domoch. Toto riešenie navyše nie je systémovým riešením mesta v oblasti nájomného bývania.

 Uvedomujem si potrebu riešenia problému na Priemyselnej ulici, no nie spôsobom, ktorým dôjde k zníženiu kvality života minimálne niekoľko stoviek občanov mesta. Zvlášť, keď vopred takéto riešenie nie je s nimi priamo prediskutované. Z uvedeného dôvodu trvám na vypustení Zmeny č. 9 z návrhu zmien a doplnkov č. 5 k územnému plánu mesta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Zároveň žiadam o vyrozumenie po vyhodnotení pripomienky.

 Mgr. Michal Jurči

Pokojne použite aj môj text. Dôležité je zapojiť sa a vyjadriť svoj názor na zmeny, ktoré sa realizujú bez toho, aby ste o nich boli vopred dostatočne informovaní.

Úlohou samosprávy je poskytovať občanom všetky potrebné informácie, aby mali možnosť o veciach verejných spolurozhodovať celé štyri roky a nie len raz za štyri roky. Neignorujme občanov!

Michal Jurči

Michal Jurči

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Žijeme pre naše deti. Potrebujú nás. Budú žiť v takom svete, aký im ich rodičia zanechajú. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu