reklama

Bude skutočne Nobelova cena za mier cestou k mieru?

Nobelova cena pre Obamu. Písalo sa o nej už veľa. Je naozaj správne keď dostane toto ocenenie muž číslo jedna najväčšej svetovej veľmoci? Tak ako v prírode myslím si, že je potrebná existencia silnejšieho, resp. najsilnejšieho. Táto existencia by nemala byť spochybniteľná a jedinec na strope potravinového reťazca by si mal udržať autoritu aby bol v reťazci poriadok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Krátko o potravinovom reťazci, ktorý je v praxi používaný len inak nazývaný. Skrátka, vo svete musí byť rovnováha, aby si „vodcovia" iných krajín, ktoré nie sú na toľko uvedomelí uvedomili, že majú mantinely a existuje tu niekto, kto si všíma ich ťahy a je pripravený zasiahnuť v prípade potreby.

Je tomu ale tak aj teraz? Nechcem vyrábať nejaké rebríčky štátov podľa ich vojenskej resp. ekonomickej sily, no je treba povedať že Amerika je jedným zo štátov, resp. štát ktorý je na prvej priečke tohto reťazca. Ok, ak nie prvý, tak druhý, to je pre tých ktorí si stále myslia že je mocnejší štát ako Amerika. Na Obamovu Nobelovu cenu je možné pozerať z dvoch hľadísk. Buď je to odrazom jeho reálnej politiky, ktorú aplikoval za tých pár mesiacov, alebo je to len čudný ťah komisie, ktorá mu túto cenu udelila nejakým spôsobom, spoliehania sa na Obamu, že zachráni svet. Každopádne z oboch hľadísk je to podľa môjho názoru toto rozhodnutie nesprávne pre udržanie svetovej rovnováhy. Je to šanca pre krajiny, ktoré nenávidia Ameriku, a je to pre nich možno nejaký signál že už to nie je to čo bolo, strácanie vplyvu atď. Nech sa na to pozerá akýkoľvek pacifista, je potrebné aby existovala vo svete proti sila voči krajinám, ktoré nie sú na našej úrovni, ktoré berú bojovanie a zomieranie ako zmysel života, ktorých poháňa nenávisť voči západnému svetu. Je potrebné aby existoval buď takýto štát, alebo organizácia. NATO? Ehm...nad tým je ťažko polemizovať, ja osobne mám dojem, že nato je už len nejaká ta reklama na niečo, čo nie je také ako by sa očakávalo. Viď. Európske štáty ktoré sa predbiehajú v tom kto stiahne viac vojakov z krajín ktoré ich potrebujú. NATO, je Amerika. A Amerika, musí byť známa tým, resp. možno aj je, že je mocnosťou ktorá v prípade potreby zasiahne! A žiadne Nobelove ceny mieru.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je tomu tak dávno čo skončila studená vojna. Skončila určite? Alebo len papierovo, resp. so zmenou nepriateľov ktorí proti sebe stoja na slovnej úrovni? Vieme prečo studená vojna trvala tak dlho, bez bojov? Veľký význam mala MAD doktrína. Skrátka doktrína vzájomného zničenia. Keď vedel západ, že v prípade použitia jadrových zbraní bude zničený východom, dva krát si rozmyslel ich použitie. A bolo tomu tak aj naopak. Aj keď je po studenej vojne, je dobré túto doktrínu porušovať čo i len slovami, a skutkami typu Nobelovej ceny za mier, a tým ohrozovať autoritu štátu ktorý je potrebný aj pre naše bezpečie? Či už sme na toľko zaslepení a myslíme si že žiadne väčšie konflikty vo svete už nehrozia? V tom prípade sme na zlej ceste!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samozrejme, nie som žiaden „amerikofil" nezastávam ich spôsob života, pozerám sa na to iba z tejto mocenskej stránky. V prípade názorov že Amerika nie je až tak potrebná, spomeňme si na svetové vojny.

Miroslav Jurčišin

Miroslav Jurčišin

Bloger 
  • Počet článkov:  79
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Snažím sa žiť s otvorenými očami. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu