reklama

Dva rozdielne protesty za slobodu

Po lete tradične začína nová politická sezóna, dnešným rokovaním končia vládne prázdniny a občania sa z dovoleniek vracajú priamo na protesty, ktorých motívom je sloboda.

Dva rozdielne protesty za slobodu
(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

To, že demokracia neznamená byť raz za štyri roky aktívny a zvyšok prehibernovať v nezáujme, už vieme. Sama som na námestiach strávila zopár piatkov a z vlastného pozorovania usudzujem, že sme sa za posledné roky ako spoločnosť posunuli. Sme sebavedomejší vo svojom práve na názor či nespokojnosť a jeho pretavovanie sa stáva mainstreamom. Niekto bojuje za záchranu národných parkov, niekto za reprodukčné práva žien, niekto proti novele zákona o vysokých školách. 

Protesty alebo iniciatívy majú skutočnú silu vtedy, keď sa za ne postavia aj ľudia, ktorých sa problém zdanlivo priamo netýka, ale sami cítia morálnu potrebu prikloniť sa na jednu zo strán a pomôcť tak dosiahnuť cieľ. Zaváži matematika a čím viac toho chcete dosiahnuť, tým viac ľudí za sebou musíte mať - ak nie, tak si ich niektorí vedia vytvoriť. Šírením klamstiev, strachu, vyfabulovaných problémov, dosaďte čo treba. V dobe informácií je oveľa jednoduchšie zmiasť aj ľudí, ktorí sa len nevedia dostať z kolotoča náhlych zmien, zlej komunikácie autorít a niekedy oprávneného pocitu, že sa na nich pri všetkom ostatnom zabudlo. Nalejme si čistého vína a povedzme ako je - sú aj ľudia, ktorým vyhovuje, že sa za svoje názory ďalej nemusia hanbiť ale naopak stáť na slovenských námestiach a hrdo mávať neofašistickými vlajkami. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rozmedzí jedného týždňa sa konajú dva rozličné protesty, oba majú za cieľ priniesť istej časti spoločnosti slobodu. Už zajtra (26.8. pozn.) prebehne v Bratislave a Košiciach Protest za triezvu drogovú politiku - Sloboda pre Roba. Robo je mladý chalan so životom pred sebou. 27 ročný muž, ktorý viedol slušný, usporiadaný život a miesto večerného piva preferoval občasné fajčenie marihuany. Pred dva a pol rokom ho prichytili so 7,7 g látky a Okresný súd v Košiciach ho odsúdil na 12,5 roka nepodmienečne. Nejde o právoplatný rozsudok a hoci Robo nie je vrah, násilník ani žiadny iný zločinec, stíhanie trávi už 27 mesiacov vo vyšetrovacej väzbe. Podobných prípadov je mnoho, napríklad pán Šípoš, ktorému hrozí až 25 rokov a prepadnutie všetkého majetku za to, že pestoval marihuanu a vyrábal maste pre svojich onkologicky chorých rodičov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Karolína Farská

Karolína Farská

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  85x

V roku 2017 založila iniciatívu Veľkých protikorupčných pochodov a po vražde Jána Kuciaka spoluzaložila iniciatívu Za slušné Slovensko. Absolvovala výskumnú stáž v americkom Hudson Institute a vyštudovala bakalársky program Európskych štúdií na Univerzite Komenského v Bratislave. Momentálne pokračuje v štúdiu Bezpečnostných štúdií so špecializáciou na technológie a spoločnosť na Karlovej Univerzite. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu