French press - lacná cesta ku skvelej káve

Dobrú kávu si môžete lacno spraviť aj doma. Namiesto kúpy treťotriedneho espresso stroja v niektorom z obchodných reťazcov však odporúčam použitie jednoduchého vynálezu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Na Slovensku je u veľkej časti obyvateľstva hlboko zakorenený zvyk, že správna káva má mať objem zhruba 2 deci, aby jej popíjanie prečkalo prelúskanie ranných novín, prípadne debatu s kolegami.

V zásade proti tomu nie je čo namietať, ale aj takáto veľkoobjemová porcia sa dá pripraviť tak, že bude nielen dlhým, ale aj lahodným zážitkom, ktorý vám dá možnosť objavovať pestrú paletu chutí, o ktorých ste ani netušili, že ich káva môže mať.

Najskôr si rozoberme, prečo náš tradičný spôsob prípravy rannej kávy nie je práve najšťastnejší:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • Vezmeme hrnček, 2 lyžičky (veľmi dávno) zomletej kávy, dáme zovrieť vodu a kávu zalejeme.

  • Necháme odstáť náhodnú dobu, väčšinou aspoň kým nevychladne. Prípadne sa zabudneme pri rozhovore / práci / rannej hygiene...

Výsledkom tohto desaťročiami overeného postupu je tekutina, ktorá má iba jeden druh chuti - horký a príjemnými bonusmi budú zvýšený obsah kofeínu a jedinečná hmota medzi zubami. Ten čas je jednoducho príliš dlhý. Veď skúste pol hodiny lúhovať kvalitny zelený čaj, alebo, čo tak skúsiť piecť ten koláč o dve, tri hodinky dlhšie, než hovorí recept? 

Pritom je to práve zalievaná káva, ktorá sa používa na degustáciu profesionálmi pri určovaní jej kvality a vhodnosti pre jednotlivé zmesy. Originálnu metódu cuppingu si popíšeme niekedy inokedy, nateraz zostaneme pri jednoduchej pomôcke, ktorú už pravdepodobne každý z Vás niekde videl. Je ňou French Press.

SkryťVypnúť reklamu
French Presss
French Presss (zdroj: Karol Vaclavik)

Toto veľmi jednoduché zariadenie pozostáva z nádoby rôznej veľkosti (od 2 deci snáď až po liter a pol) a piestu s jemnou sieťkou, ktorá umožňuje filtráciu hotového produktu. V predajniach ho môžete zohnať v rôznych prevedeniach a cenových reláciách. Zo skúsenosti môžem odporučiť akýkoľvek model, ktorého nádoba je vyrobená zo skla. Či už je ostatné príslušenstvo plast alebo kov nie je veľmi podstatné. V reťazcoch sa dajú zohnať za niekoľko málo eur, takže dieru do rodinného rozpočtu Vám určite neurobia.

Čo budete okrem samotného French pressu potrebovať?

Kávu - ideálne je, ak sa jedná o kvalitnú zrnkovú kávu, jej konkrétny výber závisí od Vašich chuťových preferencií (chuti jednotlivých druhov kávy bude venovaný iný článok). Ak máte na výber, zvoľte radšej jemnejšie (bledšie) praženie, pretože práve tento druh praženia odhaľuje obrovskú pestrosť jednotlivých druhov kávy a umožní Vám ich vychutnať. Ja som pre potreby tohto článku použil doma praženú kávu odrody Costarica Red Honey. Pražil som ju pôvodne na espresso, takže je o niečo tmavšia, než by sa žiadalo. Ale keďže v čase písania tohto článku je už pokročilá doba, nerád by som susedom vysvetľoval, že pražím v mene vyššieho záujmu :)

SkryťVypnúť reklamu
Costarica Red Honey
Costarica Red Honey (zdroj: Karol Vaclavik)

Váhu - na účely prípravy kávy vlastním už niekoľko rokov "zlatnícku" váhu objednanú niekde z krajiny vychádzajúceho slnka za cca 7 eur vrátane poštovného. Za celé toto obdobie slúži výborne a v porovnaní s produktami miestnych podnikateľov a ich predstavami, koľko by asi taká váha mala stáť, mi ani nenapadne, aby som v budúcnosti menil dodávateľa. Stačiť Vám však bude akákoľvek váha, ktorá meria s presnosťou na gramy, prípadne nejaký druh dobrého odhadu (moja babka to pri pečení vždy zvládla bez váhy - ja asi budem po dedovi :)

Zlatnícka váha
Zlatnícka váha (zdroj: Karol Vaclavik)

Mlynček - kvalitná káva pri ľubovoľnom spôsobe prípravy závisí hlavne od čerstvosti suroviny, ktorú máte k dispozícii. Mletá káva dlho čerstvá nevydrží, a preto odporúčam používať výhradne zrnkovú kávu a tú si tesne pred prípravou zomlieť. V prípade prípravy espressa hrá kvalita mlynčeka zásadnú úlohu, ale French press našťastie taký náročný nie je. Ja som použil svoj "cestovný" mlynček Porlex Hand Tall, na ktorý v blízkej dobe určite napíšem recenziu. Hrúbku mletia je potrebné nastaviť nahrubo, niektoré zdroje priamo udávajú ideálnu veľkosť mletých kúskov vo veľkosti chlebových odrobiniek.

SkryťVypnúť reklamu
Porlex Hand Tall
Porlex Hand Tall (zdroj: Karol Vaclavik)

Stopky - ľubovolný druh, pre mňa túto úlohu vykonáva otrokyňa Siri kúpená v zelovoci.

Poslednou súčasťou je zariadenie na prípravu horúcej vody - rýchlovarná kanvica, čajník, pre milovníkov retra a rýchlej smrti elektrickým prúdom trebárs aj elektrická špirála.

Samotný postup prípravy (v našom prípade 250 ml nápoja) je pomerne jednoduchý:

1. Odvážime si 28 gramov kávy - možno sa to niekomu bude zdať veľa, ale treba si uvedomiť, že sa nepokúšame pripraviť riedky odvar bez chuti, a tiež, že kávu budeme vo vode lúhovať iba 4 minúty.

Váženie
Váženie (zdroj: Karol Vaclavik)

2. Necháme zovrieť vodu

3. Vriacou vodou vypláchneme nádobu French Pressu - káva potrebuje na svoju extrakciu optimálnu teplotu, preto je vhodné týmto spôsobom nádobu predhriať.

French press
French press (zdroj: Karol Vaclavik)

4. Do nádoby vysypeme zomletú kávu

Káva
Káva (zdroj: Karol Vaclavik)

5. Zapneme stopky a nádobu do polovice objemu zalejeme vodou - v tomto kroku dbáme na to, aby sme rovnomerne poliali všetku kávu, ktorá nasiakne a vytvorí hustú penu (jej množstvo a kvalita závisí predovšetkým od čerstvosti kávy). Voda by medzičasom mala dosiahnuť teplotu okolo 90 stupňov - počas vyplachovania French pressu by mala schladnúť.

Pena po polovičnom zaliatí
Pena po polovičnom zaliatí (zdroj: Karol Vaclavik)

6. V čase, keď stopky ukazujú jednu minútu, kávu dôkladne premiešame - dbáme na to, aby sa všetka pena spojila s vodou. Následne nádobu dolejeme až po vrch a uzavrieme piestom. 

French Press
French Press (zdroj: Karol Vaclavik)

7. Počkáme na čas 4 minúty a piest pomalým rovnomerným pohybom stlačíme až na dno.

Press
Press (zdroj: Karol Vaclavik)

8. Káva je hotová a môžeme ju naliať do pripravených nádob - tento objem Vám bez problémov zabezpečí ranný "dvojdecáčik", ja som sa radšej podelil s manželkou a preto som naplnil dve menšie šálky.

French Press
French Press (zdroj: Karol Vaclavik)

Výsledný nápoj má oveľa bohatšiu chuť ako klasická zalievaná káva a v prípade, že použijete kvalitnú surovinu, začne sa pre Vás objavovanie chutí. 

Týmto sa však Vaša cesta iba začína. Ideálne bude, ak s prípravou začnete experimentovať, budete skúšať rôzne druhy kávy s rôznym pôvodom a stupňom praženia, v istých medziach môžete meniť aj dávkovanie a časom prídete na to, čo je pre Vás to pravé. A to je podľa mňa na káve to najkrajšie - dáva Vám obrovský svet plný chutných možností.

Dobrú chuť, priatelia!

French Press
French Press (zdroj: Karol Vaclavik)

PS: Budem veľmi rád, ak mi do kometnárov napíšete, akú kávu ste si týmto spôsobom pripravili, čo Vám chutí, prípadne, čo by ste na mojom blogu chceli čítať v budúcnosti.

Karol Václavík

Karol Václavík

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek z prostredia IT, ktorý miluje kávu v jej pravých podobách a má ambíciu pomôcť vychutnať si jej ozajstnú chuť čo najširšiemu okruhu ľudí. Zoznam autorových rubrík:  NávodyRecenzieVšeobecne o káveNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

2 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

53 článkov
SkryťZatvoriť reklamu