reklama

Zima v obrazoch: od stredovekých guľovačiek po ľudské sovy

Zima môže mať veľa podôb: trhy na zamrznutej Temži, korčuľujúce sa sovy či Tisový bál. To všetko a viac uvidíte v článku

Zima v obrazoch: od stredovekých guľovačiek po ľudské sovy
Ako sa k sebe hodíme (Zdroj: Adriaen van de Venne)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Zima, mráz a niekde možno aj sneh - dôkazy, že tu máme znovu december. S ním prídu aj vianočné “naháňačky” a razom sa z decembra stane najrušnejší mesiac roka.  

Ako vyzerala zima v minulosti? Aj vtedy ľudia zažívali “naháňačky”, ale iného typu - veľa práce a námahy, aby zostali teple, mali dostatok jedla, celkovo prežili zimu. Sem-tam bol čas aj na oddych a oslavy.  

Dnes sa na zimu pozrieme z rôznych uhlov - rôzne smery, rôzne krajiny, rôzne storočia. Nespája ich nič, okrem idey zimy.  

Mesiac Január (1400)
Mesiac Január (1400) (zdroj: Mistr Václav )

Stredoveké guľovačky 

Kto povedal, že guľovanie je len pre deti? V stredoveku to rozhodne neplatilo!  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V cykle 12 mesiacov z roku 1400 v talianskom Trento sa guľovačka objavuje na freske Január – jej aktérmi deti určite nie sú.  

Freska zobrazuje skupinu šľachticov v napínavom snežnom súboji. Niektorí si snehové gule strategicky odkladajú v dlhých róbach, iní vsádzajú na obojručnú paľbu. Ide o nezvyčajné zobrazenie Januára v takomto cykle - zvyčajne sa zobrazovali ľudia zbierajúci drevo v lese alebo zohrievajúci sa vo svojich príbytkoch.  

Fresky sa pripisujú tzv. Mistrovi Václavovi, českému maliarovi, ktorý v meste pôsobil.

Sneh a ľad (cca 1390-1400)
Sneh a ľad (cca 1390-1400) (zdroj: Neznámy autor )

Ďalšia scéna s guľovačkou pochádza zo spisu Tacuinum Sanitatis. Ide o príručku zdravých návykov - obsahuje zoznam potravín s ich benefitmi alebo možnými nebezpečiami. Autor do zoznamu zaradil aj sneh a ľad, ktoré “podporujú trávenie”, ale zároveň “spôsobujú kašeľ” - ako napísané v originálnom spise. Medzi ich možné účinky patria “dehydratované kĺby a paralýza.” 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zimná krajina s krasokorčuliarmi (1608)
Zimná krajina s krasokorčuliarmi (1608) (zdroj: Hendrick Avercamp)

Korčuľovanie a Kolf

Podľa istej štúdie prvé korčule vyvinuli fínske kmene už pred 4000 rokmi [1]. Preto bolo korčuľovanie počas stredoveku bežnou aktivitou v krajinách, kde zažívali tuhé zimy.  

Korčule sa vyrábali z kostí a používali sa nielen ako spôsob dopravy, ale aj na zábavu.  

V 14. storočí sa narodila patrónka korčuliarov a chronicky chorých, svätá Lidwina. Zvláštna kombinácia? Bohužiaľ, jej korčuľovanie bolo príčinnou nešťastia – v 15 rokoch spadla, keď sa korčuľovala s kamarátkami. Strávila tak celý život pripútaná k posteli – legendy hovoria, že jediné jedlo, ktoré prijímala, boli eucharistie.  

Pád sv. Lidwiny
Pád sv. Lidwiny  (zdroj: Johannes Brugman)

Z neskoršieho obdobia poznáme obraz Kňaz Robert Walker korčulujúci na Duddlingstonskom jazere (1795). Walker bol vtedy členom historicky prvého krasokorčuliarskeho klubu na svete, ktorý bol založený v Edinburghu.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kňaz Robert Walker korčulujúci na Duddlingstonskom jazere (1795)
Kňaz Robert Walker korčulujúci na Duddlingstonskom jazere (1795) (zdroj: Henry Raeburn )

Korčuľovanie využili Holanďania aj pri športe kolf. Bol to predchodca dnešného golfu, ktorý sa však hral na ľade. Cieľom bolo dostať loptičku čo najbližšie k určitému cieľu, ktorý mohol byť celkom blízko alebo aj stovky metrov ďaleko.  

Hráči kolfu na ľade (1625)
Hráči kolfu na ľade (1625) (zdroj: Hendrick Avercamp)

Meteorologické a prírodné úkazy  

Tzv. Malá ľadová doba (väčšinou 16. - 19. Storočia) vedela ľudí dostatočne potrápiť. Mrazy viedli k neúrodným obdobie, tie k ekonomickým ťažkostiam a hladu. A tie mohli byť príčinou bitiek a vojen.  

V Londýne dokázala počas zimy zamrznúť Temža, čo Londýnčania využili v prospech zábavy o osláv. Niekoľkokrát na zamrznutej rieke usporiadali trhy. Postavili stánky a pripravili rôzne aktivity - bábkové divadlá, preteky, štvanie býka psami, sánkovanie a iné. V roku 1683/84 sa trhov zúčastnili aj kráľ Charles II. s kráľovnou Cathrine z Braganzy.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trhy na rieke Temža pri chrámových schodoch (1683/84)
Trhy na rieke Temža pri chrámových schodoch (1683/84) (zdroj: Thomas Wyke)

Ani Taliansko sa nevyhlo chladnému počasiu. V roku 1776 Pietro Fabris zachytil sopku Vezuv pod nánosom snehu. Dielo bolo súčasťou Campi Phlegraei (Horiace polia) od Williama Hamiltona, ktorý skúmal talianske sopky - Fabris ho na cestách sprevádzal a ilustroval celú knihu.

Sopka Vezuv v zime, pokrytá snehom (1776)
Sopka Vezuv v zime, pokrytá snehom (1776) (zdroj: Pietro Fabris)

Švajčiarsky maliar Caspar Wolf namaľoval v 1774 pohľad na dolný Grindewald, ktorý už takto asi nikdy neuvidíme. Tento ľadovec sa totiž už značne zmenšil a o niekoľko rokov sa pravdepodobne roztopí úplne.  

Ľadovec dolný Grindelwald (1774)
Ľadovec dolný Grindelwald (1774) (zdroj: Caspar Wolf)

Ako v pozlátku 

Ako vyzerala zima z pohľadu šľachticov, ktorí boli oslobodení od náročných povinností a mali množstvo voľného času? 

Na obraze 4 ročné obdobia: Zima od François Bouchera môžeme vidieť časť odpovede - módu francúzskej šľachty 18. storočia. V saniach sedí Madame de Pompadour, milenka vtedajšieho kráľa Ľudovíta XV.  

4 ročné obdobia: Zima (1755)
4 ročné obdobia: Zima (1755) (zdroj: François Boucher)

Súčasťou zimnej sezóny boli aj bály - jeden dostal názov “Tisový bál” podľa kostýmov, ktoré Ľudovít XV. vymyslel. Obliekol si ich spolu so svojimi dvoranmi, aby boli na nerozoznanie – “obrana” pred ambicióznymi šľachtičnami. Kráľ si vtedy vyhliadol mladú Pompadour a obaja si “padli do oka”.  

Tisový bál, detail (1764)
Tisový bál, detail (1764) (zdroj: Charles Nicolas Cochin I )

Zvieratá z rôznych kútov sveta  

Čo tak nazrieť mimo Európu?

Itō Jakuchū bol japonský maliar, ktorého najznámejšia diela sú vyobrazenia rôznych druhov vtákov - najmä sliepok a kohútov. V zimnom prostredí však v tradičnom štýle Ukiyo-e zobrazil kačice mandarínske.  

Kačice mandarínske v snehu (1759)
Kačice mandarínske v snehu (1759) (zdroj: Itō Jakuchū )

Pri okrídlencoch ešte zostaneme – tentoraz pôjde o “sovy” od holandského maliara Adriaena van den Venne - konkrétne dielo “Ako sa k sebe hodíme”. Sú na ňom 2 antropomorfizované sovy, ktoré sa korčuľujú naprieč zimnou krajinou.  

Otázku vyvoláva samotný nápis, “ako sa k sebe hodíme”. Nevie sa naisto, čo bolo pôvodným zámerom autora, ale je pravdepodobné, že išlo o satiru. Medzi párom sú jasné rozdiely, ktoré ukazujú, že by k sebe nemali patriť. “Žena” podľa oblečenia vyzerá byť z vyššej vrstvy, zatiaľ čo “muž” je z nižšej vrstvy.  

Naviac, podľa jednej publikácie by scéna mala znázorňovať ženu, ktorá podvádza svojho muža - myši omotané okolo jej krku majú symbolizovať iných mužov, ktorých “ukoristila”.  

Ako sa k sebe hodíme
Ako sa k sebe hodíme (zdroj: Adriaen van de Venne)

Na rozdiel od sov a sliepok si soby spájame so zimným obdobím - kniha o Saamoch (najstarší laponský kmeň) z roku 1767 zachytáva komplexný prehľad o ich živote. V ňom nechýbala príroda a zvieratá, ako aj soby.  

Z kresby Na ceste vidíme, ako Saamovia dokázali využiť soby vo svoj prospech – ako ťahače saní.

Na ceste (1767)
Na ceste (1767) (zdroj: Knud Leem)

 BONUS: 

Pri zostavovaní svojho diela o Saamoch nemohol jej autor Knud Leem vynechať kresbu svojho kamaráta, ktorému sa rozliala brandy na sneh. 

Juks Anodtsen pijúci brandy rozliate na snehu (1767)
Juks Anodtsen pijúci brandy rozliate na snehu (1767)  (zdroj: Knud Leem)

Ktoré dielo so zimnou tematikou vás zaujalo či prekvapilo najviac? Dajte vedieť v kometároch!

Zdroje:

[1] - Formenti F. A review of the physics of ice surface friction and the development of ice skating. Res Sports Med. 2014;22(3):276-93. doi: 10.1080/15438627.2014.915833. PMID: 24950115.

The Month of January - Teacher Curator

Microsoft Word - colf to kolf

Campi Phlegraei

Madame de Pompadour Jeanne Antoinette Poisson Maitresse du Roi, Mistress of King

Adriaen van de Venne’s Skating Owls (1620-1660)

Katarína Chudá

Katarína Chudá

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  171x

Písmená, slová a vety o umení Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu