reklama

Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Ako rozlíšiť znaky prichádzajúcej demencie?

Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

“Nika, kde ste nechali babku?” kričím spoza živého plotu na vnučku mojej susedy, ktorú sme nevideli celé leto.

“Ále, máme s ňou problémy,” priznáva. “Síce ju korona obišla, ale začala zabúdať. Tak veľmi, že si niekedy nepamätá, čo sme jej povedali pred minútou. Beháme s ňou po doktoroch.”

Susedu si pamätám ako energickú a spoločenskú ženu. Ako prvá vedela, čo sa kde šuchlo a pri harmonike vydržala do noci. Najhoršie poznanie bolo pre mňa fakt, že žena, ktorú som pred chvíľou nazvala babkou, je len o niekoľko rokov odo mňa staršia. Ešte neoslávila sedemdesiatku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trochu ma chytila panika.

Veď len pred pár dňami som si našla kľúče od bytu v chladničke. Aj na parkovisku som schopná vrátiť sa k autu a skontrolovať, či som ho NAOZAJ zamkla. Niekedy si pripadám ako z tej historky o tete Čiernej, ktorá celé doobedie vyprážala rezne, odložila ich do rúry, aby zostali teplé, a keď návšteva prišla, zalomila rukami, že im nič neprichystala.

Aká staroba nás čaká?

Existuje vôbec niečo ako normálne zabúdanie? Kedy mám spozornieť a poradiť sa s odborníkom?

Vo svete žije viac ako 46,8 milióna ľudí s demenciou, na Slovensku 50 až 60-tisíc. Každých 20 rokov sa toto číslo zdvojnásobí. Alzheimerova choroba je najčastejším a najznámejším typom demencie. Svetová zdravotnícka organizácia WHO ju zaradila medzi 10 hlavných smrteľných chorôb ľudstva. Napriek tomu je diagnostikovaný len každý štvrtý prípad, úvadza Centrum Memory, ktoré sa venuje diagnostike a liečbu Alzheimerovej choroby a iných demencií.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: pexels.com)

“Až okolo 70 percent mojich pacientov, ktorým je neskôr diagnostikovaná nejaká forma demencie, prichádza na podnet príbuzných. Veľmi často sa stretávam s tým, že pacient si problémy s pamäťou nechce priznať a doslova sa bráni ďalším vyšetreniam,”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

ozrejmuje situáciu moja kamarátka neurologička Magdaléna Jakobeiová.

Kto z nás v tejto uponáhľanej dobe na niečo nezabudol?   

Pamäť funguje ako prúd podnetov, informácií a myšlienok. Niektoré sa objavia len na chvíľu, iné sa zdržia dlhšie a to, čo mozog vyhodnotí ako dôležité, sa uloží v dlhodobej pamäti. Ale ani tieto informácie nemajú isté, že v nej zostanú navždy. Sú nahradzované stále novými a silnejšími podnetmi, možu byť prekreslené a preto si veci nie vždy pamätáme tak, ako sa skutočne stali. Alebo sa nenávratne stratia vplyvom chorobných zmien v mozgu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ktorý faktor nás robí náchylnejšími na Alzheimerovu chorobu?

Jednoznačne vek. Môžu za to zmeny v starnúcom mozgu, znížený prietok krvi a pokles počtu nervových buniek. Spozornite tiež, ak ste žena, alebo sa vo vašej blízkej rodine už demencia vyskytla. Riziko, že táto diagnóza čaká aj vás, je mierne zvýšené.

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Katarína Pázmányová

Katarína Pázmányová

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  193x

Dcéra, Mama, Babka. Bývalá novinárka a aktívna Instagramerka. Bývam na strednom Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu