reklama

Fico ide proti farmárom. Navrhol zoštátňovať pozemky

V Smer-SD sa nezaprú nepriatelia drobných farmárov. Robert Fico navrhol obmedziť vlastníctvo pozemkov na strop výmery.

Fico ide proti farmárom. Navrhol zoštátňovať pozemky
(Zdroj: Radovan Kazda)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Strana Smer-SD predložila minulý týždeň v pléne návrh novely zákona, ktorou chce dosiahnuť, aby si poľnohospodári nemohli kupovať viac pôdy.

Konkrétne: navrhujú, aby si fyzická osoba nemohla zakúpiť viac ako 100 ha poľnohospodárskych pozemkov, samostatne hospodáriaci roľník nie viac ako 300 ha a právnická osoba viac ako 1200 ha.

A tiež chce Smer-SD zoštátňovať pozemky, tým, že štát bude mať predkupné právo na prevod akéhokoľvek poľnohospodárskeho pozemku, teda aj od súkromníka, na štát.

Špekulatívne skupovanie pozemkov

Smer-SD argumentuje pri svojom návrhu s tým, že chce zabrániť špekulatívnemu kupovaniu poľnohospodárskych pozemkov zo strany iného štátu. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tieto podozrenia sú bezpochyby rizikom pre Slovenska, najmä pre budúcu efektivitu poľnohospodárskej výroby. Treba ich dôsledne sledovať a ak sa preukážu, potom vytvoriť nástroj na obmedzenie nákupu pôdy zo strany niektorého štátu.

No práve preto je divné, že na druhej strane Smer-SD navrhuje, aby práve štát - konkrétne Slovenská republika - vlastnil viac pozemkov. Tým, že na ne získa predkupné právo.

Štát je totiž spravidla oveľa horším hospodárom než súkromník. História nekonečných podozrení z machinácií s pôdami a s prenájmom pôd pod cenou v Slovenskom pozemkovom fonde by nás mala od takého konania dostatočne odstrašiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odporúčanie EP

Smer-SD pri svojom návrhu odkazuje na uznesenie Európskeho parlamentu z roku 2017, ktoré k takémuto konaniu priamo nabáda členské štáty, v záujme toho, aby bránili vzniku monopolov, či oligopolov v poľnohospodárstve. 

Takéto podivné uznesenie naozaj existuje. Ten istý dokument však zároveň vyzýva Komisiu, aby najprv preskúmala, či problém koncentrácie poľnohospodárskej pôdy je naozaj vážny.

Príliš vysoká koncentrácia vlastníctva má bezpochyby svoje riziká najmä v budúcom potenciálnom diktovaní cien. No v súčasnosti sa zdá, že ešte nie je tak vážnym problémom a prevažujú práve jej benefity: globálny trh dokáže cez úspory z rozsahu efektívne produkovať poľnohospodárske komodity aj finálne produkty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Snahu Roberta Fica a ďalších predkladateľov zo Smer-SD zakázať aj malým farmárom vlastniť viac pôdy treba odmietnuť. O obmedzeniach rozsahu v prípade veľkých koncentrácií môžeme diskutovať. Moje výhrady som vzniesol aj v rozprave v NR SR.

Škoda, že rozpravu k tomuto bodu celkom ignorovali poslanci, ktorí sa často teatrálne predstierajú, ako im záleží na malých farmároch. 

Po poslancoch zvolených za ĽSNS nebolo v pléne ani stopy. Taký je už svet populistov, ktorí zdupkajú zo scény, keď je na pretrase téma, v ktorej by museli odkryť karty.

Radovan Kazda
FB stránka: https://www.facebook.com/kazdaradovan

Radovan Kazda

Radovan Kazda

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  705x

Profesijne sa venujem najmä environmentálnej politike. V minulosti ako analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, od roku 2009 ako vydavateľ a redaktor odborných denníkov, ktoré som založil. V rokoch 2020-2022 som bol poslancom NR SR za SaS. Som podpredsedom Občianskej konzervatívnej strany a budem kandidovať vo voľbách v septembri tohto roku za SaS, číslo 20. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu