reklama

Koniec roka 2022 v Katare?

Zmení svet svetový pohár vo futbale za 220 biliónov dolárov?

Koniec roka 2022 v Katare?
Futbalový fanúšikovia bojkotujúci majstrovstvá sveta vo futbale? (Zdroj: sportowy24.pl)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

To že sa svetový šampionát vo futbale uskutoční v Katare bolo oficiálne známe od druhého decembra 2010. Celých 12 rokov nás od vtedy sprevádzali správy o tom, že sa FIFA nechala podplatiť. Vlna kritiky začala rýchlo vzrastať poukazovaním na neférové pracovné podmienky pracovníkov stavieb štadiónov. Podľa periodika Forbes minul Katar na prípravu majstrovstiev 220 biliónov dolárov, čo je viac než 15 násobok ceny majstrovstiev sveta v Rusku z roku 2018.

Na práce svetového pohára 2022 prišlo do Kataru podľa denníku Guardian asi 6500 emigrantov z rôznych Ázijských krajín. Tiež sa píše o tom, že medzi rokmi 2010 a 2020 na prípravných prácach v Katare zahynulo 824 pakistanských robotníkov. To je asi 80 mŕtvych na rok, takmer 7 mŕtvych do mesiaca. Vieme si to predstaviť, že by na stavbe tunela Višňové došlo k smrteľnej nehode minimálne raz za týždeň? Iste môžeme argumentovať, že v Pakistane by robotníci lepšie podmienky nemali a umreli by možno aj od hladu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvé roky som všetkých hejterov Kataru ignoroval. Dokonca teraz keď to píšem, som nútený sa zamyslieť, o čo nám na západe ide? Však nemôžme porovnávať BOZP našich štandardov s krajinami blízkeho východu. A predsa len môžeme! Katar nie je žiadne béčko. Vo svetovom rebríčku DPH na človeka sa bez problémov zmestí do prvej desiatky, kde predbieha Singapúr, USA či Britániu. Prečo teda na bohatom blízkom východe si obyčajný pracujúci ľud nemôže zaslúžiť pracovné podmienky podobné krajinám, ktoré sú na tom ekonomicky horšie?

Futbalovým svetom sa rozvírila diskusia na poukázanie týchto problémov a padali aj ostré nápady typu bojkot. Nik sa ale vo finále na to neodhodlal. Chýbala by hráčom ako Mbappé, Messi či Ronaldo jedna ročná výplata? Každý z nich zarobí na rok minimálne 120 miliónov dolárov!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Našli sa ale mnohí futbalisti, ktorí hrdo poukazovali na nedostatky Kataru v jeho politike voči sexuálnym menšinám. Katar je v regióne kde je akákoľvek menšina na tom markantne horšie od väčšiny.  V oblasti sexuality nemajú na Blízkom východe obmedzenia len menšiny. V Katare je problém už keď sa muž so ženou na verejnosti pobozkajú a patrí tiež ku krajinám, kde je ilegálne porno. Demonštrovať tu za práva LGBTI mi príde, ako keby sme v šesťdesiatom ôsmom po príchode vojsk Varšavskej zmluvy mali demonštrovať pred tankami nerešpektovanie slobody vyznania viery a neriešiť okupáciu ako takú.

Ak už v Katare nechceme teda myslieť na neférové pracovné podmienky pre všetkých bez rozdielu sexuálnej orientácie, prečo sa už nesústredíme na aktuálnejší problém regiónu blízkeho východu, ktorým je nerovnosť žien? Nie je sa čo diviť, že na katarských štadiónoch medzi početným moslimským publikom začala byť populárna symbolika poukazujúca na problémy Palestíny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozitívne by sme mohli hodnotiť, že na šampionáte dostalo stopku Rusko. Mňa len fascinuje fakt, že v časoch kým ľudstvo prekonáva socioekonomické krízy jednu za druhou, ekonomika upadá a v Európe je od druhej svetovej vojny už trištvrte roka napádaná Ukrajina, nemá celý svet problém organizovať megalomanské hry! 220 biliónov na svetový pohár, ... nestačili by tieto peniaze na výstavbu modernej elektrárne?

Sugeruje sa tu komentár, že za to môže zapredaná FIFA či jednotlivé futbalové hviezdy. Traja najlepšie zarábajúci futbalisti planéty zarobia za poslednú sezónu asi 350 miliónov dolárov, kým traja najlepšie platený hádzanári sveta za rok poskladajú ledva 3 milióny dolárov? Prečo nikto nedemonštruje proti tejto finančnej nespravodlivosti? Koľko v porovnaní zarábajú najlepší záchranári či hasiči? V čom sú horší? Že nemajú fanúšikov!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď prestúpil Ronaldo do Juventusu Turín, za 24 hodín zarobil klub na predaji jeho dresu 60 miliónov. Zaplatili to ľudia ako my, čo si ten dres kúpili! Keby tí istí fanúšikovia namiesto kupovania futbalových suvenírov venovali peniaze napríklad na boj proti rakovine, koľko životov by sa tak za 24 hodín zachránilo? Svet nezmenia politici. Svet zmenia len jednotlivci a masy ľudí. Samozrejme, pokiaľ neveríme na Georga Sorosa, ktorý to celé vymyslel dávno pred nami a teraz niekde v pozadí dáva prísne tajné rozkazy 😉

Jan Kendera

Jan Kendera

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  335x

Slovák na cestách :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu