reklama

RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)

Generačná výmena v rodinnej firme je dlhý proces odovzdania kapitálu nástupcom. Konflity pomôže riešiť externý poradca.

RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)
(Zdroj: Adobe Stock)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rozširovaním rodiny sa komplikuje aj riadenie rodinného podniku. Už nebude riadený individuálne zakladateľom, ale bude riadený viacerými osobami cez valné zhromaždenie (prípadne členskú schôdzu pri družstve). Preto je potrebné nastaviť vyššie požiadavky na riadenie, pričom by sa mali tieto požiadavky medzigeneračne s pribúdajúcim počtom rodinných príslušníkov zvyšovať.

Rodinný podnik sa môže ocitnúť v situácii, v ktorej rodina chce byť súčasťou riadenia podniku, ale môže byť aj v situácii, v ktorej  rodinní príslušníci chcú byť iba v pozícii majiteľov. Riadenie rodinného podniku prenechajú na iné osoby mimo rodiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri zamestnávaní rodinných príslušníkov je potrebné si uvedomiť, že takýto „zamestnanec“ musí dosahovať kvality akéhokoľvek iného zamestnanca v rodinnom podniku a nemal by byť zásadne zvýhodňovaný.  V opačnom prípade bude predstavovať pre podnik nevýhodu oproti bežným podnikom a zároveň bude spôsobovať pocit menejcennosti v zamestnancoch, ktorí do rodiny nepatria. Preto je vhodné uvažovať o výbere štúdia potomkov zakladateľa v kontexte rodinného podnikania čím skôr. Prax však ukazuje, že to nie  podmienkou, keďže aj potomkovia bez štúdia zameraného na sféru, ktorej sa venuje konkrétne rodinné podnikanie, dokážu byť plnohodnotnou súčasťou rodinného podnikania. Z toho dôvodu je v tejto situácii oveľa podstatnejšia kvalita rodinných vzťahov (v porovnaní so situáciou, v ktorej rodinný podnik nezamestnáva rodinných príslušníkov).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri dosadení externých ľudí mimo rodiny do najcitlivejších pozícií v rámci rodinného podnikania je potrebné, aby si rodina držala od takéhoto strategického zamestnanca odstup a nezávislosť. To však neznamená, že v rámci rodinného podniku by sa nemala udržovať rodinná atmosféra aj pre externých zamestnancov mimo rodiny. Je však potrebné týchto zamestnancov kontrolovať podobnými mechanizmami, akými to robia nerodinné podniky (a to platí aj pre zamestnaných rodinných príslušníkov). Avšak aj externí zamestnanci mimo rodiny môžu byť správne motivovaní a uprednostňovať záujmy rodinnej firmy pred svojimi individuálnymi záujmami, preto je potrebné pristupovať ku každému externému zamestnancovi individuálne. Z pozície externého manažéra je dôležité pochopiť konkrétne rodinné podnikanie, ktoré, vyplývajúc z praxe, funguje podľa svojich zaužívaných postupov odlišne od bežných firiem. Každá rodinná firma má svoje špecifiká, s ktorými sa musí externý manažér kreatívne vyrovnať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Či už sa rodinní príslušníci rozhodnú stať súčasťou rodinného podnikania, alebo zostanú iba v pozadí, je vhodné najať externého človeka (poradcu) mimo rodiny, aj mimo rodinného podnikania, ktorý nie je s rodinou spriaznený (resp. nezvýhodňuje žiadneho člena rodiny).  Tento poradca dokáže poskytnúť nezávislý názor v prípade konfliktu záujmov medzi rodinnými príslušníkmi, prípadne medzi rodinnými príslušníkmi a strategickými externými zamestnancami.

Martin  Kiňo

Martin Kiňo

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Daňovému poradenstvu sa venujem od roku 2005. Od roku 2014 som licencovaným daňovým poradcom zapísaným v Slovenskej komore daňových poradcov. Vyštudoval som Vysokú školu ekonomickú vo Viedni. Vo svojom blogu by som sa chcel venovať najmä téme rodinných firiem a holdingových štruktúr – a s tým súvisiacimi daňovými témami, nástupnictvu, účtovníctvu ako aj inej príslušnej legislatíve. Téma na Slovensku ešte nie je veľmi podchytená, hoci práve teraz končia majitelia firiem založených po Nežnej revolúcii a riešia množstvo problémov, ktoré nástupníctvo prináša. Rád by som vo svojom blogu práve takýmto firmám radil a upozorňoval ich na aktuálnu problematiku či legislatívu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu