reklama

Strážna veža Vartovka v Krupine

Dnes si bližšie predstavíme strážnu vežu Vartovka, dominantu mesta Krupina.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Leží v nadmorskej výške 393m na kopci zvanom Tanistravár,približne 1 km od intravilánu mesta. Vartovka bola dôležitá časť fortifikácie kráľovského mesta Krupina. Prvýkrát sa spomína v roku 1564.

Vartovka
Vartovka 

Je to jednoduchá 12,5 m vysoká kamenná veža štvorcového pôdorysu s drevenou ochodzou vysunutou na kamenných konzolách a ihlanovou šindľovou strechou. Vonkajšie schodisko pôvodne Vartovka nemala. Podľa pamiatkovo - architektonického výskumu z roku 1965 má spodná kamenná časť veže plné jadro a vnútorný priestor sa nachádza iba v podlaží pod ochodzou, kde sú umiestnené aj strieľne na východnej, južnej a severnej strane. Na západe mala Vartovka okno, dnes už zamurované. Na vrchnú časť sa dalo v minulosti dostať buď zosunutým rebríkom, alebo kladkou a lanom. No existujú aj dohady, že boli miestnosti vo všetkých podlažiach veže a rebrík sa nachádzal taktiež v jej vnútri.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pohľad na kamenné konzoly
Pohľad na kamenné konzoly 

 

Vartovka súčasťou súboru strážnych veží banských miest, ktoré boli postavené na strategických vyvýšených priestoroch opticky na seba nadväzujúcich. Slúžili ako pozorovacie objekty, z ktorých bola dobrá viditeľnosť na okolie mesta a v prípade príchodu nepriateľa si navzájom signalizovali nebezpečenstvo pomocou dymu, ohňa a výstrelov. Jeden výstrel upozorňoval na obozretnosť, dva výstrely znamenali, že sa nepriateľ blíži a treba sa ozbrojiť, tri oznamovali, že sa už nachádza v okolí banských miest. Neboli určené na boj a málokedy sa stavali cieľom nepriateľských vojsk. Z archívnych dokumentov sa dozvedáme, že stáli pri Zvolene, Hronskom Beňadiku, Ľubietovej, Pukanci, Banskej Štiavnici, Štiavnických Baniach, Čabrade, Banskej Bystrici, Kremnici a i.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

J. Greguss, Vartovka v 19.storočí
J. Greguss, Vartovka v 19.storočí 

Postupne veža stratila svoj pôvodný fortifikačný význam. Dá sa predpokladať, že pôvodná podoba Vartovky bola mierne odlišná od tej súčasnej. Hlavne jej drevenú časť postupne ničil čas, počasie a následne bola viackrát opravovaná. Na rytine z 19. storočia má strecha Vartovky napríklad cibuľovitý tvar. Opravená bola v 19. storočí, v 60. rokoch 20. storočia, kedy došlo aj k pamiatkovo -  architektonickému výskumu a prednedávnom v roku 2016. V súčasnosti slúži ako turistická rozhľadňa, z ktorej je veľmi pekný výhľad na mesto Krupina a okolie. Samozrejme je to ideálne miesto na prechádzku a nájdete pri nej altánok, lavičky aj ohnisko. Vedie k nej modrá turistická značka z centra mesta. Cesta k nej vám bude trvať približne pol hodinu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výhľad na mesto Krupina z Vartovky.
Výhľad na mesto Krupina z Vartovky. 

 Vedeli ste, že v Krupine pravdepodobne stála ďalšia strážna veža? Dodnes sa nezachovala. Jej lokácia je na  tzv. Starom Háji.

POUŽITÁ LITERATÚRA

BALAŠA, G. a kol.1970.ZPÚ, Akcia: Krupina mestské hradby. PÚ Bratislava,1970.  Archív PÚ SR,  Zbierka výskumných správ, sign.T 191.

HOJČKOVÁ, A. a kol.2017. Pamiatková zóna Krupina. Zásady ochrany, obnovy a prezentácie pamiatkového územia. KPÚ Banská Bystrica,2017. Archív PÚ SR.

KOPČAN, V.1965. Turecké nebezpečenstvo a Slovensko. Bratislava : VEDA,1986, s. 222. 

LICHNER, J. a kol.1965. Architektonický výskum a návrh úpravy vyhliadkovej veže Vartovka pri Krupine. Katedra teórie a dejín architektúry. KPÚ Banská Bystrica, 1965. Archív PÚ SR, Zbierka výskumných správ, sign. T 204.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

VEŠALÉNYIOVÁ, A. 1987. ZOP a ZPÚ, Opevnenie Krupina. KÚŠPS a OP Banská Bystrica, 1987. Archív PÚ SR,  Zbierka výskumných správ, sign. T 192.

LUKÁČ, M. 2006.Krupina, monografia mesta. Banská Bystrica: HARMONY, 2006.254 s. ISBN 80- 89151-19-2


Petra Kohútová

Petra Kohútová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Kunsthistorik, milovník umenia, pamiatok , histórie a Slovenska Zoznam autorových rubrík:  Kade tade po SlovenskuPoezia

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu