reklama

Obzrite sa okolo seba

V dnešnej dobe sme obklopení nepreberným množstvom predmetov. Veci, ktoré sme prestali mať v obľube, jednoducho vyhodíme a kupujeme si ďalšie, nové. Nie vždy je naša túžba reakciou na skutočnú potrebu. Veď uznajme, koľkokrát sa nám stalo, že sme v útrobách skrine našli dávno zabudnuté a nevyužité šaty alebo iný tovar.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

"Nie som taký bohatý, aby som si kupoval lacné veci." Túto vetu nám v škole pripomínala učiteľka ekológie. Vždy sa študentom snažila vštepovať myšlienky o ochrane životného prostredia a zároveň vysvetľovala, že ak siahneme po kvalite, nebudeme musieť často kupovať nové predmety. Spravidla tie drahšie majú aj dlhšiu trvácnosť. Myslím, že nie je potrebné siahať po príkladoch, aj keď o jednom by som sa rada zmienila, hoci už patrí do iného súdka.

Stalo sa mi, že som si kúpila topánky za lacný groš vo vietnamskom obchode. Povedala som si, však ich budem nosiť iba okolo domu a na kvalite mi až tak nezáležalo. Chodila som v nich možno dva mesiace a začala sa na nich trhať podrážka. Nič neobvyklé. Topánky som chcela zahodiť do smetného koša, ale rozmyslela som si to. Keďže som obklopená šikovnými ľuďmi a obuvník sa nachádza v blízkosti, nechala som si pomôcť a moje rozhodnutie bolo skutočne výhodné pre moju peňaženku i pre prírodu. V súčasnosti sa tradičné povolania ako obuvník či krajčír pomaly vytrácajú, tak prečo týchto majstrov nepodporiť takýmto spôsobom? Mimochodom, viete kto je garbiar či remenár? Súčasnosť nám ponúka možnosť nazrieť do ich sveta cez múzeá či remeselnícke dielne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výnimočnosť a kvalita vecí klesá úmerne s ich množstvom okolo nás. Kupujme si iba to, čo využijeme a v čom vidíme hodnotu. Alebo si niečo môžeme vyrobiť sami pre potešenie. Napríklad ručne zhotovený koberček z postrihaných kúskov obnosených šiat. Výrobný postup si jednoducho nájdete na nasledujúcej stránke:

http://mojdom.zoznam.sk/cl/10119/109438/Utkajte-si-kobercek

Nikola Koložová

Nikola Koložová

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Na jednej lavičke som sa raz dočítala: "Ak sa nudíš, sprav čiarku." A za tým milión čiarok. Mala som chuť priložiť ceruzku k spoločnej tvorbe a odvtedy sa čoraz častejšie venujem písaniu. (nielen čiarok) Zoznam autorových rubrík:  Ľudské teploMediálna výchovaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu