reklama

90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.

Príde čas, keď 50% hospitalizovaných ľudí s Covidom bude zaočkovaných. A čo z toho vyplýva? Nič. A vôbec nič to nemení na tom, že zaočkovať sa je správne rozhodnutie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)

O tom, že očkovanie funguje, už naozaj niet pochýb. Dáta hovoria úplne jasne. Stačí jeden kvalitný graf - taký, ktorý správne normuje čísla na základe veku a veľkosti skupín. Vakcíny fungujú. Bodka.

Prerušovaná sivá čiara - neočkovaní 60+ rokov, prerušovaná modrá čiara - neočkovaní 18-59, plné čiary - očkovaní pacienti.
Prerušovaná sivá čiara - neočkovaní 60+ rokov, prerušovaná modrá čiara - neočkovaní 18-59, plné čiary - očkovaní pacienti. 



Žiaľ, dáta je ľahké nesprávne interpretovať a tak prísť k mylným záverom. Lenže vírusu je úplne jedno, ako interpretujeme dáta. Vírus sa šíri podľa nejakých prírodných zákonitostí, nech si o tom myslí kto chce, čo chce. Covid zabíja, ničí zdravie v toľkých rôznych ohľadoch, že ešte ani nedokážeme povedať ako veľmi. Drví ekonomiku, spoločnosť, komunity aj jednotlivcov.

Pri interpretácii dát sme na SR začali používať jedno číslo - koľko % hospitalizovaných je nezaočkovaných. Robíme to od mikro pohľadu (lekári z Covid oddelení), cez nemocnice, ÚVZ až po makro pohľad - nešťastne sa pridalo NCZI, a postupne aj MZ, newsfilter Denníka N. A to len za posledný deň. Z tohto čísla robíme záver, ktorý s tým číslom nesúvisí. Dnes to znie v prospech vakcín - cca. 90% ľudí v nemocniciach sú nezaočkovaní ľudia a tak sa to dobre komunikuje a znie to ako dobrý argument. Lenže takto jednoducho to nefunguje a zbytočne si vytvárame problém, keď sa tento pomer zásadne zmení - má totiž s účinnosťou vakcín spoločné len veľmi málo. Prečo? Odpoveď nám dá, tak ako často, matematika. Vrátim sa pár mesiacov späť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Pavol Koprda

Pavol Koprda

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  312x

Som štatutárom neziskovej organizácie., ktorá sa venuje práci s mládežou so záujmom o matematiku a fyziku. Dlhodobo sa zaujímam o témy vzdelávania, venujem sa neformálnemu vzdelávaniu a zážitkovej pedagogike. Okrem toho sa venujem práci s dátami a ich zrozumiteľnej komunikácii voči verejnosti. Počas pandémie som napísal na svojom facebooku množstvo textov ku Covid-19 z dátového pohľadu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu