reklama

Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Do hazardných hier dávajú ľudia v priemere stovky € ročne. Hazard je veľkým fenoménom. Očkovacia lotéria preberá prvky z hazardných hier a tým sa snaží ľudí pošťuchnúť k racionálnemu rozhodnutiu - zaočkovať sa. Môže to fungovať?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Dnes je taká doba, že treba sa rýchlo postaviť na nejakú stranu a potom sa hádať za to, že moja strana má pravdu. Takto sme si to zažili pri testovaní AG-testami, Sputniku, otvoreniu/zatvoreniu škôl, či/koho očkovať a podobne. Ak patríte k ľuďom, ktorý už stojíte na nejakej strane barikád a ste presvedčený o tom, že očkovacia lotéria je skvelá/hrozná vec, tak tento článok nebude pre vás. Neprídu žiadne prevratné argumenty.

Naopak, ak patríte k ľuďom, ktorí nemajú potrebu byť hneď ZA/PROTI niečomu, tak sa ponúkam môj pohľad na to, čo sa mi na očkovacej lotérii pozdáva a kde vidím jej úskalia. Pred pár rokmi som hrával profesionálne online poker, písal som baklársku prácu o oblasti matematiky zvanej téoria hier a odprenášal desiatky prednášok deťom a študentom o hrách, ktoré sú postavené na pravdepodobnosti. Lotéria patrí medzi takéto hry. Tak sa na to spoločne pozrime.

Mám pre vás takú hru - vy mi dáte 1€ a ja vám dám 97 centov. Zahráte sa? Predpokladám, že určite nie. No existuje hra, ktorá je tomu veľmi podobná a možno ste ju už niekedy hrali, prípadne poznáte niekoho, kto ju hral. Volá sa ruleta. Taká tá bežná v kasíne. Stavíte na jedno z 37 čísel (0-36), prípadne na farbu, alebo na to, či bude najbližšie číslo párne/nepárne. Potom sa vygeneruje náhodné číslo a ak ste sa trafili, tak dostanete nejakú výplatu. Nejdem zachádzať zbytočne do detailov, že akú - ale platí, že z každého €, ktoré stavíte na rulete sa vám v strednej hodnote vráti 97 centov. A takúto hru sa už ľudia roky hrajú po celom svete, či už naživo v kasíne, alebo online…

Použil som také zvláštne slovné spojenie - stredná hodnota -  tu si môžeme pomôcť definíciou napr. z wikipédie (https://sk.wikipedia.org/wiki/Stredn%C3%A1_hodnota_(stred_s%C3%BAboru), alebo si to vysvetliť ľudskou rečou. Predstavte si, že hádžete bežnou hracou kockou, s ktorou sa hrá aj “Človeče,nehnevaj sa” - budú vám padať rôzne čísla, občas hodíte trikrát po sebe 6, niekedy nehodíte 6 ani v 20 hodoch po sebe. Ak by ste ale hádzali nekonečne veľakrát, potom môžeme povedať, že stredná hodnota (priemer) vašich hodov bude 3,5. Keď poviem, že stredná hodnota nejakej hry je X, tak to je vlastne priemerný výsledok tej hry, keby som si ju zahral nekonečne veľakrát (snáď mi niektorí matematici odpustia toto zjednodušenie).

Veľké výhry a stredná hodnota nižšia ako vklad

Ako málo teda stačilo kasínam, aby z hry, v ktorej ja dám 1€ a oni mi vrátia 97 centov a ktorú by som sa nikdy nezahral, spravili pár jednoduchými fintami hru, kde ľudia sú schopní nechať obrovské peniaze. Stačilo, aby vracali 97 centov v strednej hodnote a ľudia sa začali hrať. Hazard, adrenalín a vidina ľahko získaných peňazí a časom až závislosť ľudí vedie k tomu, aby sa k hre vrátili znovu a znovu.

Poviete si - to sú gembleri, to sa ma netýka. Tak si zahráme inú hru. Vy mi dáte 1€ a ja Vám dám 84 centov. Asi sa zase so mnou nezahráte. Ale taký stierací los “Crazy Fruits” by ste si možno už kúpili. A tam je to presne tak, kúpite si los za 1€ a v strednej hodnote dostanete 84 centov (tých 84 centov je z tohto dokumentu, ktorý musí mať každá hazardná hra zverejnená https://ezreby.etipos.sk/Content/Emissions/47.pdf)

Alebo inú hru - dáte mi 1€ a ja Vám dám 75 centov. Opäť nie? Ale asi poznáte niekoho, kto si znova a znova sadol k automatu v kasíne. Tie občas vyplatia obrovské výhry - ale stredná hodnota hry je cca. 75 centov (každý automat to má rôzne, zákonom je v rôznych krajinách určená minimálna stredná hodnota hry).

Alebo ešte inú hru - dáte mi 1€ a ja Vám dám tak 1 cent - 20 centov. Opäť nie? A už ste poslali niekedy SMSku do FUNka, alebo Expresu?

Všetko sú to hry, do ktorých vložíte nejaké peniaze a vráti sa vám v strednej hodnote menej. Takéto hry sa označujú ako hry s negatívnou očakávanou hodnotou (strácate v nich peniaze a v ďalšom texte ich budem označovať ako hry EV- (z anglického expected value), naopak, hry, v ktorých by ste dlhodobo získavali peniaze, označíme hry EV+). Všetko sú to hry, v ktorých nemáte žiadnu šancu ovplyvniť výsledok hry. Dalo by sa pokračovať ďalšími príkladmi takýchto hier, ale záver je pomerne jasný: Ľudia sú ochotní hrať hry, ktoré sa im hrať neoplatia, ak majú pred sebou vidinu nejakej výhry. A sú ochotní do nich vložiť obrovské peniaze. Napr. štátny TIPOS mal za rok 2020 tržby cca. 680 miliónov EUR (to je neskutočne veľa peňazí, len 25 firiem na SR malo v roku 2020 vyššie tržby). 680 miliónov je fakt veľa, to je tak rádovo 300€ na domácnosť ročne. A pritom, ak by sme predpokladali 100% racionalitu ľudí, tak by mala mať tržby 0€. Keď si k tomu zoberieme aj firmy ako Tipsport, Fortuna a Niké, ktoré majú dokopy tržby cca. 1,5 miliardy…* Vidina ľahko zarobených peňazí vedie ľudí k tomu, aby robili mnoho zlých rozhodnutí (kúpili si los, poslali SMSku do rôznych súťaží, hrali automaty, ruletu). Hazard je obrovský spoločenský fenomén. Či chceme, či nie - je to tak.

*Poznámka bokom: niektoré aktivity, ktoré sú vnímané ako hazardné, je dobré z toho vynechať - stávkovanie a poker patria k aktivitám, pri ktorých v skutočnosti dokážete generovať dlhodobo profit a pre vás to môže byť hry EV+. To ale platí tak o cca. 5-10 % ľudí a získať v tom dostatočnú zručnosť, je extrémne náročné a vyžaduje to veľmi silné strategické myslenie, kvalitnú znalosť matematiky, psychológie a roky tréningu. Pre drvivú väčšinu ľudí to dlhodobo budú aktivity, v ktorých stratia veľa peňazí.

Môžeme diskutovať o tom, či je v poriadku nechať ľudí robiť zlé rozhodnutia, ale keďže si veľmi vážim slobodu, osobne som rád, že môžem robiť rozhodnutia podľa seba. Nechcem sa teraz púšťať do tejto polemiky, pretože doteraz v spoločnosti dávame priestor ľuďom robiť zlé rozhodnutia (stieracie losy, SMS do súťaží, ruleta...ale aj iné oblasti, ako napr. cigarety). Možno raz bude priestor aj na takúto polemiku, ale zatiaľ vychádzam z toho, že dávame ľuďom slobodu sa rozhodnúť a tým pádom aj musia niesť zodpovednosť za svoje zlé rozhodnutia - prehraté peniaze, alebo zhoršené zdravie.

Takúto ľudskú slabosť využívajú rôzne spoločnosti (aj štátny TIPOS) na to, aby generovali zisk. Princíp očkovacej lotérie funguje v niečom rovnako a v niečom lepšie. Je široká zhoda odborníkov, že očkovanie je jediná cesta z pandémie. O tom skutočne nie je pochýb. Zaočkovať sa je pre každého (výnimiek je naozaj minimum), na základe všetkých dostupných dát, dobré rozhodnutie - benefituje z neho jednotlivec (zdravie), spoločnosť (menší prenos ochorenia), ale aj štát (menšie finančné náklady, viacej slobody). Ponúka sa teda prirodzená možnosť - využiť iracionalitu ľudského správania pri hazardných hrách na to, aby ľudia spravili rozhodnutie - zaočkovať sa, ktoré je už samo o sebe dobré. Veľmi dobré. Môžeme sa rozprávať o tom, či je to morálne, či by sme nemali zvoliť iné cesty a podobne. Všetko sú to legitímne otázky, ale nezabudnime, že tak, ako v celej pandémii, nehľadáme jedno 100% riešenie, ale veľa malých riešení, ktoré nám pomôžu ukončiť pandémiu. Očkovacia lotéria aj z tohto dôvodu môže byť jedno z nich.

Iný pohľad na náklady očkovacej lotérie

Poďme ďalej - do hazardných hier ľudia dávajú peniaze aj preto, že ponúkajú vidinu vysokej výhry. Je veľmi dôležitou úlohou štátu snažiť sa o to, aby bolo zaočkovaných čo najviac ľudí - pretože to ochráni životy a zdravie ľudí a takisto aj ekonomiku. Zjednoduším to a na chvíľu predpokladajme, že v krajine žije 5 miliónov len dospelých ľudí, ktorí všetci zarábajú rovnako veľa peňazí a rovnako veľa peňazí platia do štátneho rozpočtu. V tejto krajine sa rozhodla zaočkovať presne polovica ľudí - 2,5 milióna - a všetci sa aj prihlásili do očkovacej lotérie, v ktorej sa dá vyhrať dokopy 25 miliónov €. Zároveň náklady na organizáciu tejto lotérie sú 2 milióny €. Bežne sa štátny rozpočet skladá z rôznych príjmov, ale tiež nateraz predpokladajme, že ide len o peniaze z daní, ktoré všetci platia rovnaké.

Ako táto hra vyzerá z pohľadu zaočkovaného človeka:
Najprv sa musí vyzbierať 27 miliónov, takže každý človek zaplatí 5,4 € (27 mil./ 5 mil.). Potom má šancu vyhrať nejakú časť z 25 miliónov - v strednej hodnote to bude 25 mil./ 2,5 mil = 10 €.
Z pohľadu zaočkovaného človeka je to teda hra EV+ -> v strednej hodnote zarobí 10 - 5,4 = 4,6 €.

Ako táto hra vyzerá z pohľadu nezaočkovaného človeka:
Rovnako musí prispieť 5,4 €, keďže dane platia všetci rovnaké a lotéria je platená z daní. Vyhrať ale nemôže nič. Z jeho pohľadu ide o EV- hru, konkrétne príde o 5,4 €. Má šancu sa zaočkovať a tým túto svoju stratu obrátiť na zisk. Spraví tak? Neviem, ale ako malé pošťuchnutie k už aj tak dobrému rozhodnutiu to môže pomôcť.

Zjednodušene sa dá povedať, že štát týmto rozhodnutím mierne zvýhodnil zaočkovaných ľudí a zároveň dal nejaké malé pošťuchnutie ľuďom, ktorí nie sú očkovaní, aby sa zaočkovali.

Pozn. Keby som odstránil niektoré zjednodušenia, ktoré som spravil, na závere to nič nezmení - napr. to, že nie všetci platia dane a určite nie rovnaké znamená iba to, že zaočkovaní ľudia s nižšími príspevkami do štátneho rozpočtu (dôchodcovia, nízkopríjmové skupiny a pod.) benefitujú z takejto lotérie ešte viac a naopak nezaočkovaní ľudia, ktorí viac prispievajú do štátneho rozpočtu strácajú na tejto lotérii ešte viac.

Pripomeňme si, že zaočkovať sa je dobré rozhodnutie bez ohľadu na lotériu. Či už sa na to pozeráme z pohľadu jednotlivca, okolia alebo štátu. Ak je nejaký nástroj, ktorý odmení dobré rozhodnutie a zároveň postrčí človeka sa zaočkovať, potom ten nástroj minimálne stojí za zváženie. Takýmto nástrojom lotéria, aj podľa vyššie popísaného, je. Opäť, nehľadáme jeden nástroj, ale skupinu dobre sa dopĺňajúcich nástrojov.

A keby štát rozdával peniaze všetkým čo sa zaočkujú?

Možnosti sú dve:
1. Všetkým, čo sa od zajtra zaočkujú štát niečo dá - napr. 50 €. Tento postup je prakticky nepoužiteľný, lebo sa ozvú všetci, čo sa zaočkovali doteraz, že prečo oni nedostali peniaze, keď boli zodpovední a zaočkovali sa už dávno. To by naozaj nebolo fér, lebo by štát odmenil niekoho, kto vlastne menej prispel k zlepšeniu pandemickej situácie. A tak má druhú možnosť.
2. Zaplatiť všetkým čo sa už zaočkovali, aj sa zaočkujú. Keď sa bavíme o nástroji, na ktorý sa vyčlenilo 27 miliónov €, tak zrazu to nebude 50 €/osoba, ale tak 10 € osoba. Tým poklesne motivácia ďalších ľudí sa zaočkovať (namiesto 50 € len 10 €), ale sa aj zvýšia administratívne náklady štátu, lebo bude mať niečo vyplatiť 2,5 miliónu ľuďom. Takže by bol schopný vyplatiť ešte menej peňazí a znížila by sa motivácia ďalších ľudí sa očkovať.

Keď si k tomu pridáme skutočnosť, že vidina veľkých výhier vie pridať motiváciu (časť o hazardných hrách), potom ak sa štát rozhodne dať nejaký finančný benefit zaočkovaným, lotéria sa naozaj javí ako použiteľná forma - odmení už zaočkovaných a zároveň motivuje ďalších ľudí sa očkovať.

Funguje lotéria vo svete?

Očkovacia lotéria aktuálne prebieha vo viacerých krajinách/mestách ale aj malých komunitách po svete. Nejde teda o úplne novú myšlienku, zároveň však nie je nikde potvrdené, že to funguje dobre. Čo ale znamená, dobre funguje?
Má to dva rozmery, jeden je ten, že presúva časť peňazí od neočkovaných k očkovaných. To fungovať bude - z definície tej lotérie je to jasné.

Druhá vec je otázka, či sa vďaka tomu začne očkovať viac ľudí. Žiaľ, k tomu nebudeme mať dáta. A tu si možno poviete - štát zlyhal, má zbierať dáta. Ani tu to podľa mňa nie je také jasné. Patrím k veľkým fanúšikom dát a rozhodovania sa podľa nich, ale niekedy je naozaj lepšie dáta nezbierať. Jednak preto, že samotné zbieranie dát môže ľudí odradiť od účasti na očkovaní - vidíme, že je snaha spraviť všetko pre to, aby bolo čo najdostupnejšie - priamo v obchodných centrách, bez registrácie, bez dlhého vypisovania papierov a podobne. Len takéto “drobností”, ktoré by v kontexte dôležitosti zaočkovania nemali hrať rolu, dokážu mnohých ľudí priviesť k očkovaniu. Každý krok navyše, prekážka navyše zvyšuje šancu, že človeka to odradí. Okrem toho, už aj keby sme sa spýtali každého, kto príde na očkovanie, prečo prišiel, jeho odpoveď nemusí vôbec korešpondovať so skutočnosťou. Veď si spomeňme na exit-polly, prieskumy pred voľbami ale aj prieskum k tomu, koľko ľudí by sa dalo očkovať Sputnikom. Tie rozdiely, čo ľudia povedia a čo naozaj spravia, sú obrovské (sú k tomu skvelé knihy od rôznych behaviorálnych ekonómov a psychológov, ako napr. Neočakávané chování, Jak drahá je nepoctivosť alebo Myšlení pomalé a rychlé).

To, že Igor Matovič zverejňuje informácie o tom, koľko ľudí sa prihlásilo do očkovacej lotérie, by nám vlastne malo byť úplne jedno. Tieto dáta sú skoro zbytočné a nehovoria nič o úspešnosti, ale ani o neúspešnosti lotérie. To, koľko ľudí sa zaočkovalo vďaka lotérii, sa nedozvieme, ale to neznamená, že to nie je správna politika štátu.


Sú tu aj veci, ktoré ma na lotérii vyrušujú...

Nedovolím si tvrdiť, že sú nevyhnutne zlé, ale vynárajú sa mi pri nich otázniky v hlave. Veľmi to bude závisieť od prevedenia.

1. Do lotérie je potrebné sa registrovať. Na prvý pohľad sa mi zdá, že registrácia do lotérie je zbytočná buzerácia navyše. Je tu ale aj druhý pohľad - to, že sa o lotérii hovorí, je dobré, lebo to môže prilákať ďalších ľudí na očkovanie. Ak by celá lotéria prebehla len nejako automaticky na pozadí, štát by prichádzal o “reklamu zadarmo.” Zároveň, keď už sa treba registrovať, tak oceňujem to, že spolu na tej stránke je aj info o sprostredkovateľskom bonuse, pri ktorom sa ľudia môžu zamyslieť, či nevedia niekoho zo svojho okolia získať na očkovanie. Teda keď už je tu táto “buzerácia,” aspoň pri nej uvidia ľudia aj informácie o bonuse. A tak sa možno podarí získať ďalších ľudí na očkovanie.

2. Samotné živé vysielanie sa nateraz veľmi ťažko hodnotí - veľmi to bude závisieť od prevedenia. Môže byť veľmi užitočné, ak vo vysielacom prime-time budú rezonovať témy ako:
- ako vysvetľovať a pracovať s hoaxami, ktoré sa týkajú vakcín;
- vyjadrenia lekárov k bezpečnosti a účinnosti vakcín;
a prípadne aj viac emočné témy, ako skúsenosti ľudí, ktorí prekonali covid - či už mladší, starší a podobne. Zároveň aj samotné žrebovanie cien môže ľudí posunúť k rozhodnutiu dať sa zaočkovať - áno ide o marketing, ktorý cieli na emócie, ale skutočne už všetky racionálne argumenty odzneli a sú dobre dohľadateľné. To, že to budú pozerať hlavne zaočkovaní ľudia je síce pravda, ale práve to sú ľudia, ktorí majú silnú motiváciu presvedčiť ľudí zo svojho okolia na očkovanie - a ak im k tomu je štát schopný poskytnúť dôležité fakty od odborníkov, tak je to dobre. Zaočkovaní ľudia by mali mať silnú motiváciu presvedčiť ľudí zo svojho okolia minimálne z troch dôvodov:
1. Čím viac ľudí z okolia je očkovaných, tým lepšie pre mňa
2. Covid-automat je benevolentejší pre okresy s vyššou zaočkovanosťou
3. Možnosť využiť sprostredkovateľský bonus
Na druhej strane, ak to bude celé tak, že budeme musieť hodinu sedieť pred TV, aby sme zachytili kód v nejakom náhodnom momente, tak to bude pre mňa veľké sklamanie (aj tak by som si tipol, že ten kód bude do pár sekúnd po zverejnení všade na nete).
Samotné zdvíhanie telefónu do 20s s týmto kódom je podľa mňa už za hranicou.

Krátky politický pohľad

Celá očkovacia lotéria má ešte jeden dôležitý rozmer - tým, že aj Igor Matovič bude chcieť ukázať, že lotéria dobre funguje, tipol by som si, že bude mať záujem podporovať aj iné aktivity, ktoré majú šancu v najbližších 2 mesiacoch zvýšiť zaočkovanosť. Bude tak môcť povedať, že tomu pomohla lotéria. To, či tomu naozaj pomohla lotéria, sa nikdy nedozvieme, ale minimálne to dáva nádej, že vláda bude mať väčšiu odvahu prijímať riešenia, ktoré podporujú očkovanie. Nový covid-automat je toho dobrou a pozitívnou ukážkou.

Zhrnutie

Myslím si, že očkovacia lotéria môže pomôcť. Nebudeme vedieť, ako veľmi pomohla, ale to nevadí. Útvar hodnoty za peniaze spočítal, že stačí keď presvedčí 6 tisíc ľudí. Aj keď sa mi spôsob ich výpočtu nepozdáva (nehľadí na cenu stratených príležitostí a zároveň úplne ignoruje to, že ide o presun peňazí od nezaočkovaných k zaočkovaným, ako odmena za rozhodnutie jednotlivca, z ktorého benefituje štát), tak rádovo s nimi súhlasím v tom, že lotéria naozaj nemusí presvedčiť veľa ľudí na to, aby to bola správna verejná politika štátu. Viem, že sa dá veľmi ľahko vnímať ako politický marketing Igora Matoviča, a preto bude dôležité sledovať prevedenie a ignorovať dáta o tom, koľko ľudí sa zapojilo. Samotná lotéria ale môže byť faktor, ktorý postrčí k rozhodnutiu sa zaočkovať pár tisíc ľudí a zároveň na najbližšie dva mesiace budú mať minimálne tri koaličné strany veľkú snahu o to, aby počet zaočkovaných rýchlo rástol. A to je dobre. Je lotéria nástroj, ktorý nás zachráni? Nie, ale taký ani nehľadáme. Tak, ako v celej pandémii, hľadáme sadu mnohých drobností, ktoré nám ju pomôžu poraziť.

Pavol Koprda

Pavol Koprda

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  312x

Som štatutárom neziskovej organizácie., ktorá sa venuje práci s mládežou so záujmom o matematiku a fyziku. Dlhodobo sa zaujímam o témy vzdelávania, venujem sa neformálnemu vzdelávaniu a zážitkovej pedagogike. Okrem toho sa venujem práci s dátami a ich zrozumiteľnej komunikácii voči verejnosti. Počas pandémie som napísal na svojom facebooku množstvo textov ku Covid-19 z dátového pohľadu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu