reklama

Šach-mat pre Pfizer? Hoaxer Blaha čítal iba nadpis, štúdiu financoval Pfizer

Pár slov k Blahovmu statusu od "hlavného experta sorosovského denníka SME na vakcináciu".

Šach-mat pre Pfizer? Hoaxer Blaha čítal iba nadpis, štúdiu financoval Pfizer
Písmo: A- | A+
Diskusia  (72)

V poslednom čase som viac energie venoval vyvracaniu hoaxov o očkovaní - špeciálne tým, ktoré intenzívne šíri Ľuboš Blaha. Na svojom FB som zverejnil dve videá s podrobným komentárom, čo z Blahových videí nie je pravda. Následne som to zverejnil aj na SME blogu (1. video: https://bit.ly/3oGC0ED ; 2. video: https://bit.ly/3lZJxg5). Prvé video FB Blahovi zmazal.

Blaha mi venoval osobný “láskyplný” status (https://bit.ly/3oMKV7x), ktorý bol mixom zosmiešňovania, klamstiev, urážok, prekrúcania tvrdení a nových hoaxov (o novej štúdii, ktorá vraj dokazuje, že vakcinácia urýchluje mutáciu vírusov a že je to šach-mat pre Pfizer. Škoda len, že si prečítal len nadpis a štúdia hovorí niečo úplne iné. No najväčší “gól” je, že štúdiu finacoval Pfizer). A tak si dovolím zareagovať - najprv sumarizáciou hoaxov a potom pár slov k Ad hominem “argumentom”. Reakcia bude vecná a slušná - pretože si myslím, že by tak mala vyzerať verejná debata.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rekapitulácia Blahových HOAXov

1. “V prípade mladých ľudí sú riziká covidu nižšie, ako riziká vakcinácie.”

Odvoláva sa na štúdiu britských vedcov a hovorí, že nemôžeme nazvať štúdiu hoaxom.

Realita: Výstup, na ktorý sa odvoláva hovorí o situácii, keď je 7D incidencia 2 na 10 000. Tá istá štúdia hovorí, že pri incidencii 20 na 10000 obyvateľov sú riziká vakcinácie cca. 6x nižšie, ako riziká Covidu. No a na SR je aktuálne incidencia ešte asi 2-3x vyššia (https://bit.ly/3rSNbfl)

Takže štúdiu nenazval nikto hoaxom. To, ako ju Blaha interpretuje, hoaxom už je.

Detailne vysvetlené v oboch videách.

2. “Detské choroby nie sú vírusy, nemutujú a vakcíny na ne majú minimálne vedľajšie účinky.”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Realita: Niektoré detské ochorenia sú vírusy - napr. Detská obrna, vírusová hepatitída typu B, Osýpky… (https://bit.ly/3E7YZOi)

Aj iné vakcíny majú vedľajšie účinky - no tak isto ako pri Covide benefity očkovania výrazne prevyšujú riziká (napr. mumps https://bit.ly/3s01sa6).

Detailne vysvetlené v oboch videách.

3. “Nie je pravda, že vďaka vakcíne porazíme vírus.”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odvoláva sa na štúdiu, podľa jeho slov, renomovaných vedcov, ktorá hovorí, že vakcinácia môže urýchliť vývoj vírusu.

Čo už ale nespomenie je, že:

- štúdia bola robená na sliepkach (v roku 2015, iné ochorenie);

- aj na sliepkach sa ukázalo, že slepačie spoločenstvá, ktoré boli zaočkované, dopadli lepšie a to či už ako spoločenstvo, alebo sliepka - jednotlivec;

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- autor tejto štúdie (jeho slovami renomovaný vedec), vydal článok, kde presne popisuje, že záver ich štúdie je, že sa oplatí očkovať a že aj pri Covide platí, že sa oplatí očkovať jednotlivcom aj skupine. (https://bit.ly/33iotuP)

Detailne vysvetlené vo videu 2.

Takže opäť, nikto nespochybňuje štúdiu - tá je zaujímavá. Blaha jej interpretáciou vytvára hoax.

Pri Covide mutácia Alfa vznikla pred začatím očkovania, Delta v Indii, kde bola očkovanosť v čase vzniku 0% a Omikron, ktorá vznikla v JAR, kde je zaočkovanosť len 25%. Detaily vo videu 1.

No dalo by sa pokračovať - ale nechcem sa opakovať a všetko podstatné nájdete vo videách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nový Hoax v statuse

“Autori štúdie sú renomovaní čínski vedci, pôsobiaci v USA. Ich výskum odhalil, že "výskyt a frekvencia mutácií, ktoré sú odolné voči vakcínam, silno koreluje s tým, aká je miera zaočkovania v Európe a Amerike". Tomuto sa hovorí - šach-mat.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jasne tým dokázali, že očkovanie môže spôsobovať vznik nových nebezpečnejších mutácií, a teda presne to, za čo mi zamestnanci americkej korporácie vymazali video. Epické.”

Obrázok blogu

Najprv pikoška. Blaha dlhodobo razí teóriu, že Pfizer ide svoju propagandu a blokuje všetko, čo je proti. No a potom vytiahne štúdiu, ktorá podľa jeho slov dokazuje, že očkovanie môže spôsobovať vznik mutácii. No a tá pikoška je, že túto štúdiu financoval…hádajte kto?

No predsa Pfizer! Takže v Blahovej logike Pfizer financuje štúdiu, ktorá dokazuje, že Pfizer je zlý a zároveň Pfizer blokuje slobodu prejavu. WAU.

Čo hovorí štúdia naozaj - v populácii ostávajú tie vírusy, ktoré sa dokážu šíriť aj napriek vakcínam (neprekvapivo a úplne logicky) a nič o tom, že kvôli očkovaniu vznikajú nové mutácie vírusov. Zároveň má štúdia slúžiť ako podklad na vývoj ďalších vakcín. Celú štúdiu nájdete tu https://bit.ly/3rYGKru. Takže, pán Blaha - zase vedľa.

Ďalšie polopravdy v texte

1. V texte píše o tom, že zaočkovaní tiež šíria vírus. V tom má pravdu. Hovorím to aj v oboch videách. Blaha však hovorí, že z toho plynie, že vakcinácia nefunguje a že teda očkovaní najviac šíria Covid, netestujú sa a teda vďaka nim máme 3. vlnu. To je nezmysel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Očkovať sa má zmysel z týchto dôvodov (zoradené podľa dôležitosti z pohľadu jednotlivca):

A: Nižšie riziko úmrtia -> jasne potvrdené dátami;

B: Nižšie riziko hospitalizácie (t.j. nižší nápor na nemocnice) -> potvrdené dátami;

C: Nižšie riziko ťažkého priebehu/long covidu -> potvrdené dátami;

D: Nižšie riziko infekcie -> potvrdené dátami, hlavne prvých pár mesiacov po očkovaní;

E: Nižšie riziko prenosu -> čím dlhšie od očkovania, tým nižší efekt.

Osobne som sa od zaočkovania testoval 10x + niekoľkokrát AG samotestami - pretože v prípade svojej infekcie, nechcem preniesť Covid. Podobne k tomu pristupujú mnohí zaočkovaní ľudia.

2. “Podľa najnovších výskumov počet nakazených ľudí medzi plne zaočkovaní dramaticky rastie a zaočkovaní sa stávajú hlavným zdrojom prenosu vírusu.”

Zlá intrepretácia štúdie. Deje sa tak preto, že zaočkovaných ľudí v UK je viac ako nezaočkovaných. Zaočkovaný človek prenáša vírus menej ako nezaočkovaný - hlavne ak má tesne po 2., príp 3. dávke. Aj keď je pravda, že zaočkovaný človek môže šíriť vírus - no nezabudnime, že stále platia aj dôvody A - D. (https://bit.ly/3rWTX3L). Odporúčam si pozrieť Simpsonov paradox.

Stigmatizácia nezaočkovaných

”Lancet ďalej tvrdí, že stigmatizácia nezaočkovaných je hlboký omyl!” (https://bit.ly/30gsoag)

Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.
Pavol Koprda

Pavol Koprda

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  312x

Som štatutárom neziskovej organizácie., ktorá sa venuje práci s mládežou so záujmom o matematiku a fyziku. Dlhodobo sa zaujímam o témy vzdelávania, venujem sa neformálnemu vzdelávaniu a zážitkovej pedagogike. Okrem toho sa venujem práci s dátami a ich zrozumiteľnej komunikácii voči verejnosti. Počas pandémie som napísal na svojom facebooku množstvo textov ku Covid-19 z dátového pohľadu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

reklama

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu