reklama

Už vieme, čomu vďačíme za pápežovu návštevu

Dnešné udalosti Františkovej návštevy nám do veľkej miery odkryli jeho pohnútky a ciele. Zároveň dávajú odpoveď na otázku, ktorá mesiace hlodá v našich mysliach: „Prečo práve na Slovensko?“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Keď človek počúva pápežov dnešný príhovor v katedrále, kde predstavuje svoju víziu cirkvi, nevdojak sa mu v pamäti vynára, že s touto víziou sa už stretol. Bola to vízia, ktorú ešte za predošlého pontifika predstavoval slovenským veriacim arcibiskup Bezák. Cirkev otvorená, cirkev nezahľadená do seba, cirkev kráčajúca s človekom, cirkev dialógu, cirkev kde Boh je „pohoďák“.

Dnes už nie je tajomstvom, že jedným z dôvodov, prečo slovenským biskupom nevadilo, že z ich stredu vypudili tohto nepohodlného parťáka, bolo to že z hĺbky duše odmietali Bezákove predstavy o smerovaní slovenského katolicizmu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je zjavné, že pri minulých stretnutiach Františka a Róberta prišli na pretras aj tieto otázky. Potvrdzuje to aj to, že emeritný biskup si tie stretnutia vysvetlil ako svoju, de facto, rehabilitáciu. Bolo to zrejme toto pochopenie, že slovenský klérus odmietal Bezákovu víziu a teda odmieta aj jeho vlastnú, čo pápeža znepokojilo do tej miery, že sa rozhodol pre túto prekvapivú cestu.

Verný svojmu štýlu nezvolil mocenské riešenie ale cestu dialógu a spoločnej trojdňovej púte. V prvý deň návštevy, na najdôležitejšom stretnutí s vedením slovenskej Cirkvi, im prišiel ako Kristov námestník, predniesť svoju predstavu  o tom, ako má Kristova cirkev vyzerať, aby mohli o tom spolu nasledujúce dni diskutovať. A ako na potvrdenie svojho zámeru hneď potom chcel ísť navštíviť domov(!!!) toho, ktorého, aj s jeho víziou, biskupi odvrhli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nenechajme sa pomýliť, tu nejde o samotného arcibiskupa, jeho meno už bolo očistené. Je to zápas o budúcu tvár cirkvi na Slovensku. Možno slovo zápas vyzerá príliš silno, lebo Svätý Otec nie mocenský typ muža. Je to však zápas o to získať srdcia veriacich pre jeho predstavu o cirkvi. Modlime sa, aby mu to vyšlo.

Miro Koseček

Miro Koseček

Bloger 
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  218x

Jeden z tých 926 nešťastníkov, ktorý v minulých voľbách chcel voliť PS-Spolu, ale v poslednej chvíli sa rozhodol hodiť to KDH, lebo chcel, aby sa aj oni dostali do parlamentu. Tento rok to napravím, volím PS! Tento blog nie je nijakým spôsobom sponzorovaný žiadnou politickou stranou. Zoznam autorových rubrík:  Spiritualita a duchovný životEkonomika, politikaSpoločnosťFotoRozvoj osobnostiBusiness intelligence, OLAP, DSúkromnéNezaradenéUmelá inteligencia

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu