reklama

Uzamknuté stojiská pre kontajnery alebo „náplasť pre Košičanov"

Som za zavedenie zatvárania kontajnerov na odpad do uzamknutých stojísk na tieto kontajnery. Stojiská by boli uzamknuté na klasický zámok aký sa používa pri zamknutí bicykla, len nie na kľúč ale na kód. Toto riešenie nieje žiadnou super novinkou. Zaviedli ho už v Prešove ako test, nájdeme ho v Žiari nad Hronom či najnovšie v Trebišove.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Čo tým získame ?

Hlavný problém, ktorý sa tým odstráni bude, že istá skupina ľudí, ktorá chodí pravidelne vyberať tieto kontajnery, bude mať takto prístup k nim zamedzený. Tým, že sa pohybujú kvôli vyberaniu kontajnerov na sídliskách, zároveň cestujú MHD a sedia na tých sedačkách ako vy, držia sa tých istých tyčí ako vy. Navštevujú aj obchody ako vy, berú do rúk rovnaké košíky ako vy a môžete potom pátrať prečo práve vaše dieťa dostalo tú alebo inú chorobu. Táto skupina ľudí robí svojím prehrabávaním sa, a vyberaním odpadu z týchto kontajnerov väčšinou neporiadok okolo nich a vietor odpadky roznesie po okolí - tomu vieme tiež zabrániť ak budú kontajnery na odpad pod zámkom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odstránenie týchto „návštev“ spomínaných ľudí z našich ulíc, ktorí tam chodia hlavne za účelom vyberania odpadových kontajnerov, prinesie aj bezpečnosť. Kontajnery chodia vyberať väčšinou v skupinách (od malých detí až po starých ľudí). Ak ich niekto upozorní na to, aby nerobili okolo kontajnerov neporiadok, často konajú agresívne. Dokonca medzi skúsenosti mojich priateľov, či priamo rodiny patria aj krádeže kabeliek, či školských tašiek. Na upozornenia Mestskej polície reagujú títo vyberači dočasným poslúchnutím, ale hneď ako sa polícia stratí z dohľadu, pokračuje sa tam, kde sa prestalo.

Mnohým je nepríjemné pri separovaní plastov tlačiť tieto plasty cez vyhradené otvory na uzamknutom kontajnery, bolo by preto ďaleko výhodnejšie ak by bol kontajner otvárateľný, a tak by sme doň mohli vyhadzovať už plasty, ktorých objem sme zmenšili (napr. plastové fľaše ich rolovaním) vo vreciach, či reklamných plastových taškách. Tiež by to vytvorilo priestor pre nové možnosti separovania. Zviazaný papier by sa ukladal napríklad do kontajnerov, ktoré by sa otvárali spredu a tiež by boli v klietkach na zámok. Tetrapaky by boli ďalšou zložkou separovaného odpadu, ktorý dnes vieme spracovať na niekoľko spôsobov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podobne ako v Žiari nad Hronom, by bolo pri takto vytvorených podmienkach zaujímavé uvažovať o platení len za odpad, ktorí nie je vytriedený, teda za jeho množstvo. Za vytriedený odpad by sa neplatilo – prispelo by to iste k motivácii obyvateľov. Možnosti tejto úvahy sú ale na ďalší článok o financovaní košického odpadového hospodárstva.

Čo bude potrebné pre to urobiť ?

Bude nutné vyčleniť isté množstvo peňazí na úpravu „klietok“, v ktorých sú kontajnery na odpad umiestnené. Bude potrebné zapojiť do zmien bytové družstvá a domových dôverníkov, tzv. domovníkov, ktorí o zmenách budú informovať ľudí vo svojom okolí. Formou listu upozorniť ľudí, ktorých bývanie nespadá pod správu bytového družstva alebo inú správnu spoločnosť, ktorá sa stará o nehnuteľnosti. Bude potrebné vytvoriť pracovnú skupinu ľudí, ktorí sa budú o „systém“ uzamykateľných stojísk pre kontajnery na odpad starať, resp. ich opravovať. Zámky by bolo vhodné privariť ku konštrukcii klietky, aby sa nekradli.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súčastnosti mne nie je známy dokument ani mesta, ani spoločnosti Kosit, ktorý by plánoval takéto zriadenie uzamknutých stojísk a riešil tým vyššie uvedené problémy. Nadchádzajúce komunálne voľby vytvárajú ale priestor pre naplnenie tejto myšlienky pre čistejší, zdravší, ekologickejší a pokojnejší život v Košiciach.

spojené odkazy:

http://www.presov.sk/portal/?c=12&id=12863

http://ziar.sme.sk/c/5289884/ziar-ma-nove-vozidla-na-odpad.html

http://korzar.sme.sk/c/5471156/smetne-kose-v-trebisove-uzamkli-chrania-ich-cipy.html

Marian Koszoru

Marian Koszoru

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

liberál, Košičan, Slovák, Európan Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu