reklama

Nevídaný rozruch medzi učiteľmi spôsobený prieskumom.

Mnohí mu neveria, ďalší sú z neho zhrození, avšak, ako taký, nastavil učiteľskej obci poriadne zrkadlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Prieskum sa zrealizoval na vzorke 518 učiteľov druhého stupňa základných škôl na prelome septembra a októbra. Z neho vyplynulo, že:

- až 31 % učiteľov na II. stupni základných škôl si myslí, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí,

- 39 % učiteľov verí tomu, že pravidelné nosenie rúšok má negatívne zdravotné dôsledky,

- len 42 % sa chce dať zaočkovať, keď bude k dispozícii vakcína,

- až 44 % učiteľov považuje koronavírus za bežné chrípkové ochorenie,

- až 62 % učiteľov myslí, že vláda nezvláda súčasnú situáciu s pandémiou,

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- polovica oslovených učiteľov sa vyjadrila, že vláda neinformuje o koronavíruse pravdivo.

Odhliadnuc od toho, že bol mediálny priestor zahltený kontroverzným, na vážnosť problematiky dosť málo štatisticky preukazným prieskumom, ktorý podnietil neznášanlivosť v spoločnosti a tým tiež podporil šírenie nenávisti a odporu voči učiteľom, treba mu uznať aj jednu „pozitívnu“ vec.

Prieskum až na kosť odhalil mentálne nastavenie značnej časti učiteľského stavu, ktorý by mal byť elitou spoločnosti. Jeho postavenie a verejné pôsobenie má umocňovať úroveň jeho vzdelania, ktorá je prevažne vysokoškolská. Učiteľ má v spoločnosti dôležité poslanie pri formovaní mladej generácie, v odovzdávaní a sprostredkovávaní vedomostí a informácií a asi nie je moc prijateľné, aby učiteľ spochybňoval vedecké poznatky, historické udalosti alebo trebárs šíril nepravdy. V prieskume sa ukázali dosť vysoké čísla učiteľskej nekompetentnosti, čo môže byť určite vážna prekážka na ceste k získaniu, či prinavráteniu, väčšieho spoločenského rešpektu voči učiteľskému povolaniu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ponúkajú sa nám preto aj otázky.

Môže vychovávať a učiť našu mladú generáciu niekto, kto sám, tvrdo povedané, potrebuje doučiť, dovychovať, prípadne, v súlade s euroatlantickým ukotvením Slovenska, aj svetonázorovo zorientovať?

Podľa môjho názoru nemôže. Čo si o tom myslíte vy? Čo s tým však vieme aktuálne urobiť?

V súčasnosti skúmaním bezúhonnosti zabezpečujeme, aby sa na formovaní mládeže v školstve nezúčastňovali osoby v minulosti odsúdené za úmyselné a násilné trestné činy. Na druhej strane zatiaľ nevieme zabezpečiť, aby nám na našu mládež v školách nepôsobili ľudia spochybňujúci vedecké poznatky, historické udalosti, ľudia šíriaci polopravdy alebo aj nepravdy, čo je z dlhodobého hľadiska pre vývoj našej spoločnosti veľmi nebezpečné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Máte nápad, ako sa dostať z tejto šlamastiky von?

Drahomír Krčmárek

Drahomír Krčmárek

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Uznávam Európsku úniu, spoločnú menu Euro, slobodný pohyb osôb a tovarov, ale som proti nariadeniam eurobyrokratov o zlých žiarovkách, krivých uhorkách, príliš výkonných vysávačoch... Nesúhlasím s pokračovaním delenia na staré a nové krajiny EÚ najmä v oblasti nerovnakých podpôr v poľnohospodárstve, ktoré mali byť vyrovnané podľa prístupových zmlúv do EÚ ukončením prechodného obdobia v roku 2013, ale nestalo sa tak. Nesúhlasím ani s ďalšími reguláciami, kde sa rôzni regulátori pokúšajú o rôzne nezmyselné obmedzenia napríklad v oblasti zmenšovania splachovacích nádržiek našich záchodov. Nepotrebujeme „dobrotivých a starostlivých“ úradníkov, ktorí v podstate nepracujú, iba veci komplikujú. Hovorme čo si myslíme a robme to, čo hovoríme, lebo len tak je to správne a poctivé. Nič nie je zadarmo, ani obedy, vlaky a ani eurofondy, lebo ani v Bruseli peniaze nerastú na stromoch. Autor je členom Demokratickej strany Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu