reklama

Vianočná samota nie je prehra

Dokážete si predstaviť, že mnoho ľudí býva na Vianoce osamotených a nevadí im to...Ako ste na tom vy? Viete si vôbec predstaviť, že by ste boli na Štedrý deň sami? Ako by ste ho asi strávili? Urobili by ste si štedrovečernú večeru, stromček, sami dali darček, alebo by ste celé Vianoce preplakali?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Ja si napríklad viem predstaviť, že budem na Vianoce sám, pretože deti už „odrástli“, majú svoju rodinu a takmer každé Vianoce bývali u nás vždycky v znamení stresu, nervozity a zbytočných hádok.
Vianoce boli vždy v mojom živote tie najkrajšie sviatky a vždy som sa tešil na to, že rodina v ten deň bude pohromade. Neverím, že väčšina z tých ľudí, ktorí trávia Vianoce sami, tak koná úmyselne. Viem pochopiť aj tých, ktorí v priebehu roka zostali sami a pre ktorých budú Vianoce veľmi emotívne. Tí asi naozaj nebudú na štedrý deň nikoho chcieť vidieť...
Ak ste zostali na Vianoce sami, pohľad na niektoré veci a zvuk niektorých vecí, ktoré vám predtým spôsobovali radosť, môžu u vás vyvolať pocit smútku. Neexistuje žiadne kúzlo ani návod, ako sa z toho rýchlo dostať. Vyrovnanie sa s tým, čo človek stratil vyžaduje čas a pokoru. Je jedno, akým spôsobom ste stratili toho, kto vám bol blízky. Či to bolo rozchodom, rozvodom, úmrtím.
Neverte tomu, že všetci ostatní okolo vás majú dokonalé Vianoce. Pravda je taká, že všetci zažívajú stresy z nákupov darčekov. Že väčšinou je to pre nich iba deň plný zhonu a únavy, ktorý im nemusel priniesť duševnú pohodu a vďačnosť obdarovaných, ale chýbalo im to najdôležitejšie – vyliečiť zlomené srdce.
Pokiaľ viete, že tohtoročné Vianoce strávite sami, nezúfajte, ale snažte sa na tomto fakte nájsť tiež niečo pozitívneho. Samota cez tieto sviatky vám napríklad umožní nerobiť kompromisy, neprispôsobovať svoj program druhým ľuďom, ale môžete vytvoriť si na Vianoce presne taký program ako chcete. Nemusíte jesť kapra, urobte si obyčajný rezeň, nemusíte sa báť, že vám v krku uviazne kosť. Zastavte na chvíľu svoj život, popremýšľajte, zaspomínajte, vynechajte všetko negatívne a spomínajte iba na , čo bolo vo vašom živote krásne.
Ľudia mnohokrát chápu samotu ako prehru, ale tak to naozaj nie je. Veď sami nie sme preto, že nie sme obľúbení, že nás nikto nemá rád, ale je tomu tak vplyvom životných udalostí. Ktovie, možno už tie budúcoročné Vianoce budete sláviť s novým partnerom, alebo vašimi deťmi a ich rodinou.
Neprepadávajte teda depresiám a skúste si všetci aj tie tohtoročné Vianoce užiť. Možno sú to na dlhú dobu posledné, ktoré budete v kľude tráviť sami. Hlavná rada je nepanikáriť, neutápať sa v sebaľútosti. Nemá cenu snažiť sa za každú cenu vlámať sa niekomu k rodinnému spoločnému stolu.
Ja osobne neviem, ako Vianoce strávim. Viem určite iba to, že nevyužijem dôchodcovské cestovanie zdarma. Okrem toho, som diabetik....A čo želám vám?
Nuž, prajem vám všetkým Vianoce také, aké ich chcete mať.

Kristián Straka

Kristián Straka

Bloger 
  • Počet článkov:  21
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Staromešťan a záleží mi na tom, ako Staré Mesto vyzerá - v očiach nás obyvateľov a tiež jeho návštevníkov. Často sa hanbím za nečinnosť kompetentných, no robím všetko pre to, aby sme boli hrdí na miesto kde žijeme.Nikdy som nebol v žiadnej strane. V tomto volebnom období zastávam post poslanca v miestnom zastupiteľstve za Bratislavu - Staré Mesto Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu